Nieuw boek bundelt fauna en flora aan de Vlaamse kust: “Ideaal hulpmiddel om natuur te leren kennen”

Wandelaars die graag op ontdekking gaan in de natuur aan de kust kunnen vanaf nu het nieuwe boek ‘Fauna en Flora aan de Vlaamse kust’ gebruiken om te herkennen wat er allemaal leeft. Hans Baeté en Bart Muys brengen de grote verscheidenheid aan grote en kleine dieren, bomen, kruiden tot paddenstoelen in beeld.

Ze maakten bewust een laagdrempelig boekje waarmee iedereen op stap kan aan zee. “We nodigen iedereen uit om actief met het boek aan de slag te gaan en zo bij te leren over de natuur.”

“De meeste studenten waar ik les aan geef, kennen heel weinig van natuur. Dat moet veranderen”

Er verschenen al boeken over ‘de Kempen’, ‘het Groene Woud en ‘het Zoniënwoud’. Met ‘Fauna en flora van de Vlaamse kust’ verschijnt het vierde werk in deze rij met steun van de Provincie West-Vlaanderen. Het idee van Bart Muys is mensen een praktische gids aan te bieden zodat ze concrete informatie vinden over wat er leeft in een specifieke regio. “De meeste studenten waar ik les aan geef, kennen heel weinig van natuur. We moeten vaak van nul beginnen. Dat is een schril contrast met onze voorouders. De jagers en verzamelaars kenden heel wat soorten omdat het nodig was om te overleven. Wij hebben dat ook terug nodig”, licht de professor in bosecologie toe.

Ecosystemen

Het gaat niet om de natuur als patrimonium maar als gereedschap. “We kunnen niet overleven zonder biodiversiteit. Er is veel recent onderzoek naar de rol van ecosystemen. We hebben allerlei experimenten opgesteld en onderzoek heeft getoond dat als biodiversiteit toeneemt, de productiviteit ook toeneemt in verschillende systemen. We willen daarom meer mensen bereiken en motiveren om natuurkennis op te doen. Wie dat heeft zal ook meer motivatie vinden om te strijden voor natuurbehoud.”

“Het is een praktische gids, we willen dat mensen er echt iets aan hebben”

Vanuit dat idee werkte Muys aan de nieuwe reeks. “We wilden vertrekken vanuit een zeer praktische gids waarmee iedereen aan de slag kan. In de boekhandel zijn er heel wat boeken waar bijvoorbeeld honderden soorten vogels in staan, maar voor beginners is dat minder interessant omdat je veel soorten nooit in de praktijk zal tegenkomen. We wilden ervoor zorgen dat mensen kennis opdoen waar ze iets mee zijn. We focussen ons daarom telkens op een specifiek gebied en houden ons nu dus enkel bezig met de soorten die relevant zijn voor onze kust.”

Illustraties

De gids werd mooi geïllustreerd door Toni Llobet, een gekende natuurillustrator afkomstig uit Barcelona. “Hans Baeté is de auteur. Hij zorgt voor de interessante weetjes. Hij denkt telkens na over welke soorten er in de gids moeten. We hebben alles dan uiteindelijk met lokale experts afgetoetst. Eerst geven we algemene info over de regio en welke habitats je kan vinden aan de kust van het strand tot de oude duingraslanden. Bij de tien belangrijkste habitats wordt getoond wat er precies te zien is. We halen er per soort enkele specifieke exemplaren uit die je hier kan vinden. Kinderen kunnen een kruisje plaatsen bij soorten die ze gevonden hebben en tellen hoeveel exemplaren er zijn. Op die manier kan je er een uitdaging van maken waar kinderen enthousiast mee aan de slag gaan.”

Een van de meest voorkomende soorten, die typisch zijn voor de kust, is bijvoorbeeld helmgras. “Dat zal je overal tegenkomen. Iets zeldzamer is dan weer de Blauwe Zeedistel. Tijdens mijn jeugd was dit een zeldzame soort, maar ondertussen is het terug aan het opkomen. Je zal ook de zeewinde terugvinden. Ook bij de schelpen zoomen we in op verschillende soorten en tonen welke soorten hier oorspronkelijk niet voorkwamen”, licht Hans Baeté toe.

The post Nieuw boek bundelt fauna en flora aan de Vlaamse kust: “Ideaal hulpmiddel om natuur te leren kennen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Peuter verdrinkt in zwembad in de tuin: broertje van vier sloeg alarm, maar tevergeefs

Twee dagen nog vocht het peutertje voor zijn leven, maar uiteindelijk kon geen hulp meer baten. Een jongetje van net geen twee jaar is gestorven nadat het thuis in het zwembad is beland in Zandvoorde (Oostende). Dat gebeurde zaterdagmiddag. Buren reanimeerden hem nog, maar hij stierf uiteindelijk maandagmorgen in het ziekenhuis. Alles wijst op een tragisch ongeval. “Maar de precieze

Lees meer »

Garagist Michel kreeg tientallen misnoegde klanten over de vloer, maar kon daar niets aan doen: “Eén vrouw barstte in huilen uit”

“Eén vrouw barstte in huilen uit.” Garagist Michel uit Lubbeek heeft de laatste maanden al tientallen mensen moeten teleurstellen. Allen waren ze naar zijn garage afgezakt om een wagen op te pikken die ze online hadden besteld, maar uiteindelijk bleek er geen auto klaar te staan. “Oplichters misbruiken ons adres”, aldus Michel.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas verongelukte F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

“Het is nog niet te laat”: dit is het stappenplan van de Democraten als ze Joe Biden toch nog opzij willen schuiven

Het aarzelende optreden van de Amerikaanse president Joe Biden in het debat met zijn Republikeinse rivaal Donald Trump heeft geleid tot een groeiende roep onder Democraten om zijn kandidatuur in te trekken. “Partijen bestaan om te winnen”, zei een ervaren strateeg van de partij tegen The New York Times. “Die man op het podium met Trump kan niet winnen.”

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »