Horeca op ‘t Zand dolblij met de terugkeer van De Warmste Week naar Brugge: “Dit was onze beste week”

De Warmste Week keert terug naar Brugge! Van 18 tot en met 24 december kunnen we weer met zijn allen vlammen op ‘t Zand. “Begin januari nam de VRT al voor het eerst contact met mij op, met de vraag of ik het opnieuw zag zitten”, zegt een glunderende burgemeester Dirk De fauw. Ook de horeca van ‘t Zand is dolbij: “Dit was onze beste week!”

Woensdagmorgen prijkte een gigantische vlam op de vloertegels van ‘t Zand: het symbool van De Warmste Week. Met dit schilderwerk bracht de openbare omroep de boodschap dat VRT 1, Studio Brussel, MNM en Ketnet van 18 tot en met 24 december opnieuw live zullen uitzenden vanuit de West-Vlaamse hoofdstad. Het thema van De Warmste Week 2024 zal nog voor de zomer bekend gemaakt worden.

Voor de Brugse burgemeester Dirk De fauw, die na de vorige editie van DWW meteen een nieuwe kandidatuur van Brugge indiende, was het nieuws geen verrassing. Hij moest twee maanden op zijn tong bijten en zwijgen: “Begin januari al vroeg de VRT mij of Brugge De Warmste Week opnieuw mee wou organiseren. In februari nam de openbare omroep nog een tweede keer contact op, met de melding dat de beslissing nog voor 15 maart zou vallen. Vorig weekend kreeg ik dan het verlossende bericht.”

700.000 euro

“De reden voor die terugkeer? De Warmste Week zou normaal afwisselend in een andere Vlaamse provincie plaatsvinden. Maar de VRT was zo tevreden over de organisatie in Brugge dat ze hiervan afstapte. ‘t Zand bewees een uitstekende locatie te zijn voor evenementen. Een pluspunt was de elektriciteit op ons plein, zodat er geen dieselgeneratoren nodig zijn.”

“Het feit dat het station zo vlakbij is, waardoor vele muziekliefhebbers met het openbaar vervoer naar Brugge kunnen komen, net als de aanwezigheid van het Concertgebouw en het BMCC, waar de artiesten opgevangen konden worden, heeft meegespeeld in de beslissing. Net als de uitstekende medewerking van politie en stadsdiensten. Liever dan een onbekend avontuur aan te gaan met een andere stad, koos de VRT voor zekerheid en gaat ze opnieuw met Brugge in zee!”

700.000 euro

“Wij moeten niks betalen aan de VRT voor De Warmste Week. Je kunt dit niet vergelijken met de fee van 400.000 euro die wij ophoesten om de startplaats van De Ronde te mogen zijn. We bieden wel logistieke ondersteuning, betalen de hotelkamers van de artiesten en de VRT-medewerkers en verzorgen hun catering.”

Simon Van der Gracht, projectleider van De Warmste Week, en burgemeester Dirk De fauw. © Stad Brugge

“De personeelskosten voor politie en medewerkers van de stadsreiniging reken we er niet bij. Die overuren worden niet uitbetaald, maar worden gecompenseerd door verlofdagen. De Warmste Week kostte de stadskas 700.000 euro in 2023.”

“We willen het dit jaar iets goedkoper doen. Sowieso valt de kostprijs van 240.000 herbruikbare bekers, die we vorig jaar aankochten, weg. We herbekijken ook de overeenkomst met De Lijn, in december 2023 moesten we een serieus bedrag betalen voor het inzetten van extra bussen. Maar dat bleek niet nodig te zijn. Bovendien evalueren we de prijs van de standhouders op ‘t Zand voor voeding. Die lag te laag, we zullen die marktconform optrekken en meer kandidaten de kans geven.”

Weinig incidenten

Hoe kijkt de politie tegen een nieuwe editie aan? Korpschef Yves Rotty: “Hoewel DWW in een drukke periode valt, met kerst en shoppingdagen, is het geen evenement waar we tegen opzien. De sfeer bij de vorige editie was bijzonder aangenaam. Het is zeker voor de jongeren, waar we nu zelf extra op inzetten met onze jeugdinspecteurs, een fijne week.”

“Extra volk door DWW in de drukke decembermaand vraagt extra inzet van het personeel. Maar ons korps heeft ervaring met evenementen, we kunnen onze mensen tijdig inplannen. Er waren weinig incidenten en het verkeer liep al bij al vrij vlot. Dit was te danken aan een goede voorbereiding en overleg. We werkten vanuit een multidisciplinaire commandopost. Zo konden we sneller anticiperen en dagelijks bijsturen. De bezoekers volgden onze adviezen via sociale media goed op.”

Horeca enthousiast

Ook de horeca van ‘t Zand wrijft zich al in de handen. Volgens Marc Vandamme van handelskring Pluzand was De Warmste Week ook De Beste Week van 2023 voor de cafés. “We verwelkomen die prachtorganisatie graag opnieuw. Er zijn enkele kleine werkpunten: een betere communicatie rond de terrassen en de herbruikbare bekers. Kan de afbraak wat sneller, zodat de zaterdagmarkt de week erna weer op ‘t Zand kan?”

Lisa Van Cauwenberghe, uitbaatster van BarZiel op ‘t Zand, is enthousiast: “’t Was iets nieuws, er was wat stress in het begin. Maar de sfeer was magisch, niemand maakte ruzie. Ik ben superblij dat DWW terugkeert. De West-Vlaamse avond was de beste qua bierverkoop, ik zat zelfs even zonder bier! Misschien kunnen alle horecazaken, die er goed aan verdienen, samen iets doen voor het goede doel. Zelf heb ik voor elke La Chouffe 1 euro opzij gezet en zo 1.750 euro ingezameld…”

Gemengde gevoelens

Enkel in het Concertgebouw zijn er gemengde gevoelens. Artistiek directeur Jeroen Vanacker: “Bij de vorige editie moesten we alle concerten die in de week voor kerstmis gepland waren in de kamermuziekzaal aflassen. Zelfs in de grote zaal kon je af en toe, als de wind verkeerd zat, De Warmste Week horen. Er was in 2023 even een plan met radiozender Klara om iets extra te doen voor De Warmste Week, maar dit werd uitgesteld. Misschien kunnen we in overleg met VRT komende winter samen iets doen?”

The post Horeca op ‘t Zand dolblij met de terugkeer van De Warmste Week naar Brugge: “Dit was onze beste week” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »

De grote Rock Werchter-parkeergids: “Op deze plek kan je je wagen zelfs nog gratis kwijt”

Nu de parkeerterreinen in en om Werchter er verzopen bijliggen, rijst de vraag waar je in hemelsnaam kan parkeren als je volgende week naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat. “Parkeer je wagen aan het station van Aarschot, op 10 kilometer afstand”, adviseert organisator Live Nation. Maar wat zijn de andere opties? Is een gekocht parkeerticket een garantie op een

Lees meer »

Ondanks strengere regels van Ben Weyts: ouders schuiven weer aan bij onderwijsadvocaten om B- en C-attesten aan te vechten

Onderwijsadvocaten draaien weer overuren, want ouders hebben nog slechts drie dagen de tijd om het B- of C-attest van hun zoon of dochter aan te vechten. Sinds de recente ingreep van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) moeten zij vanaf nu aantonen dat de beslissing van de klassenraad onterecht was. Heeft dat nog wel zin? Waar moet je als ouder op letten?

Lees meer »

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Opnieuw veel Franse sfeer bij ‘t Zudn van Vrankrik in Pittem: “Mediterrane gezelligheid”

Op zondag 14 juli organiseren het oudercomité en de leiding van Chiro ‘t Kartouchke voor de 21ste keer het inmiddels traditionele ‘t Zudn van Vrankrik op het binnenplein van de oude jongensschool in de Eikeldreef. Ook deze editie zal met spijs, drank en muziek weer de mediterrane gezelligheid naar Pittem worden gebracht.
The post Opnieuw veel Franse sfeer bij

Lees meer »