Duikschool Nereus viert halve eeuw onderwateravontuur:“Duiken was 50 jaar geleden nog iets heel bijzonders”

Dit jaar mag de Kuurnese Duikschool Nereus, gevestigd op Hoeve Vandewalle, 50 kaarsjes uitblazen. Momenteel telt de club 39 leden, waaronder 14 vrouwelijke clubleden. Het oudste lid is 82 jaar oud, terwijl het jongste lid slechts 16 lentes telt. In de afgelopen 30 jaar heeft de club veel veranderingen gezien binnen de duiksport.

Voor 1974 was het leren duiken op Kuurnse bodem onbestaande. Het waren Etienne Vancoillie, Raf Wittouck, Martin Balcaen, Geert Logghe, Danny Danschotter en Bernard Delatter die daar 50 jaar geleden verandering in brachten. Kort na de opening van het Kuurnse zwembad richtten zij kleinschalig duikclub Nereus op.

Naast het kennismaken met deze boeiende sport heeft duikclub Nereus er ook voor gezorgd dat de afgelopen 50 jaar meer dan 400 personen hun duikbrevet behaalden. De aantrekkingskracht van deze sport ligt ongetwijfeld in het mysterieuze onderwaterleven, en dankzij een grondige opleiding is bijna iedereen in staat om te leren duiken, mits enige discipline en zelfbeheersing.

grondige opleiding

Johan Knockaert (65) is al 45 jaar lid van de club, waarvan 36 jaar als voorzitter. “Bijna iedereen die gezond is kan zich bij onze club aansluiten”, vertelt Johan.

“Wie minstens 14 jaar oud is en de gezondheid- en hartscreening doorstaat van de dokter is welkom. De meeste leden die bij Nereus aansluiten, werden geprikkeld na het zien van een onderwaterreportage op tv of kregen de smaak te pakken tijdens een duikinitiatie op reis. Wie zich bij onze club aansluit, wordt eerst door een van onze ervaren instructeurs geleerd hoe een duik op een veilige manier kan worden uitgevoerd.”

“Elke week gaan we ook met een groep duiken in de steengroeve van Barges in Doornik, een ideale opleidings- en examenplaats”

“Gelukkig heeft ook het duikmateriaal de afgelopen 30 jaar die wordt gebruikt een grondige evolutie ondergaan. Duikcomputers, ontspanners en duikkledij zijn aanzienlijk verbeterd, wat bijdraagt aan de veiligheid van de sport.”

“Beginnende leden worden eerst ingeleid in de sport in het zwembad van Kuurne, waarna trainingen op diverse locaties plaatsvinden. Zo trekt de club regelmatig naar de duiktank van Zwevegem en het Gavermeer. Elke week gaan we ook met een groep duiken in de steengroeve van Barges in Doornik, een ideale opleidings- en examenplaats, gezien het heldere water en de realistische omgeving. De steengroeve van Barges biedt fantastische duikmogelijkheden, met ondergelopen gebouwen, auto’s, grotten, amphoren en verschillende vissoorten zoals karper, snoek, paling en baars. Ook zoetwaterkreeften, driehoekmosselen, schildpadden en zoetwatermosselen zijn er te bewonderen.”

Dure basisuitrusting

Hoewel duiken tegenwoordig normaal lijkt, was het 50 jaar geleden iets heel bijzonders. De mogelijkheden om een duikopleiding te volgen, materiaal te vinden en aan te schaffen, of een duikvakantie te organiseren, zijn nu talloos.

“Wie wil duiken, moet uiteraard ook over het juiste materiaal beschikken”, gaat voorzitter Johan Knockaert verder. “In vrijwel elke prijsklasse is goed materiaal te vinden, hoewel je toch minstens op zo’n 5.000 euro moet rekenen voor een basisuitrusting. Leden die dit te duur vinden, kunnen bij onze club terecht om een luchtfles, ontspanner en reddingsvest te lenen, uiteraard goed te onderhouden.”

“Wie minstens 14 jaar oud is en de gezondheid- en hartscreening doorstaat, is welkom”

Dat duiken een sport is voor alle leeftijden bewijzen alvast de leden Marc Verstraete, die op 82-jarige leeftijd het oudste actieve clublid is en Illias Neirynck, die met zijn 16 lentes het jongste lid is. Tijdens clubduiken kunnen beginners alvast kennis en ervaring opdoen, zodat ze daarna volop kunnen genieten van duiken tijdens hun duikreizen, zowel dicht bij huis als in de verste zeeën.

Duikinitiaties

Wie interesse heeft in deze bijzondere sport, is altijd welkom voor een duikinitiatie in het zwembad van Kuurne. De trainingen vinden plaats iedere woensdagavond om 20.30 uur. Duikschool Nereus is een kleine club met een gemoedelijke en familiale sfeer. Elk jaar trekt de club ook in clubverband richting de Oosterschelde om ook daar de onderwaterwereld van dichtbij te kunnen aanschouwen.

Duikschool Nereus Kuurne is tevens aangesloten bij de Belgische Federatie voor Onderwater onderzoek en Sport – BEFOS, de Belgische Federatie is op zich stichtend lid van de wereldfederatie CMAS – Confédération Mondiale des Activés Sous-marine. (BRU)

The post Duikschool Nereus viert halve eeuw onderwateravontuur:“Duiken was 50 jaar geleden nog iets heel bijzonders” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

“Niet meteen wat je verwacht van een man die democratie hoog in het vaandel draagt.” Greet De Keyser over Biden die alleen wil wijken “als de Almachtige Heer het hem zou vragen”

Onze verslaggeefster in de VS, Greet De Keyser, keek naar het interview van president Joe Biden op zender ABC en hoorde hem vastberaden zeggen dat hij er niet aan dénkt om uit de race naar het presidentschap te stappen. Dat ondanks zijn belabberde debat met tegenkandidaat Donald Trump. Kon Biden iets rechtzetten in zijn eerste interview na die afgang, die

Lees meer »

Neemt Cristiano Ronaldo met negatieve primeur afscheid bij Portugal? “Hij weet dat het er waarschijnlijk voor hem opzit”

Hij troostte Pepe, maar zat zelf in zak en as. Cristiano Ronaldo (39) heeft z’n laatste minuut op een EK gespeeld, misschien wel z’n laatste minuut als international. Dat laatste is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat EURO 2024 is uitgedraaid op een teleurstelling voor de Portugese vedette. Het leverde hem ook een (negatieve) primeur op.

Lees meer »

Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft”

Zaterdag werd de titel van ereburger van Nieuwpoort uitgereikt aan Godelieve Vieren. Ze krijgt de bijzondere erkenning omwille van haar sociocultureel, politiek en toeristisch engagement in de voorbije decennia. Godelieve Vieren is de 23e ereburger van Nieuwpoort.
The post Godelieve Vieren is nieuwe ereburger van Nieuwpoort: “Meer dan verdiend voor alles wat ze voor onze stad betekend heeft” appeared

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Ex-minister Pieter De Crem spreekt na vier jaar op zijn tanden bijten: “De kiezer heeft Vlaams en rechts gestemd, maar niet op CD&V. Dat moet een belletje doen afgaan”

“Dit was het slechtste resultaat voor CD&V sinds 1946.” Vier jaar beet ex-minister voor CD&V Pieter De Crem (61) op zijn tanden, maar ‘Crembo’ is noch zijn streken noch zijn strijdvaardigheid kwijt. “Voor wat moderniteit zijn we ons programma uit het oog verloren.” En: “CD&V moet de lokale verkiezingen winnen, of de partij verliest nog meer haar handelsfonds.” De Crem

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »