Clarebout Potatoes neemt in Nieuwkerke deel van kloostergebouw in: “Mooi toekomstgericht project”

Na goed vier jaar is er een doorbraak in de verkoop van het Sint-Vincentiusklooster in Nieuwkerke. Het aanpalend bedrijf Clarebout Potatoes zal een ontwerp maken voor een mix van een aantal huurwoningen, bureaus en parkeerplaatsen voor de gebruikers.

In het najaar van 2020 verlieten de laatste zusters het klooster. Sindsdien stond het gebouw te koop en te wachten op een nieuwe bestemming. Een aantal projectontwikkelaars namen een compromis, maar concrete resultaten waren er niet. “Een geïnteresseerde koper vinden voor het neerzetten van appartementen hebben we altijd afgewezen”, zeggen zusters Christa en Magda. “We houden nu eenmaal meer van mensen dan van stenen. We wilden zeker het karakter van het gebouw bewaren en ook geïntegreerd zien in de school. De band met de school was altijd onze drijfveer. Dat dit ook in de toekomst zo zal blijven, is een heel mooi resultaat. De nieuwe bureaus staan ook voor nieuwe werkgelegenheid. En dat brengt nieuwe mensen naar het dorp en daar zullen de plaatselijke handelaars niet rouwig om zijn, net als de onthaalmoeders in het dorp en de school.”

In samenspraak met de school werden inmiddels de eerste plannen besproken. “Er wordt nu een toekomstvisie uitgewerkt voor een aantal verouderde gebouwen in het binnengebied die niet meer gebruikt worden. Een speelplaats kan er onder andere vergroend worden. Een unieke kans voor de school om aan de toekomst te bouwen in Nieuwkerke. Parkeergelegenheid aan de voorkant van het gebouw moet ook een kiss-and-ride mogelijk maken.”

Kapel blijft

Aan de voorgevel blijft de kapel ook na de verbouwingen een blikvanger. “We wonen dan wel in Wervik, we krijgen nog bijna dagelijks de vraag naar wat er nu met het klooster zal gebeuren”, aldus de zusters. “Voor ons is er nu met de aankoop door Clarebout NV eindelijk duidelijkheid. Emotioneel hadden we reeds in 2020 bij het vertrek uit het klooster afscheid genomen van een zeer lange periode van activiteiten hier.” Zuster Christa spant de kroon met 62 dienstjaren.

Tijdens Erfgoeddag unieke tentoonstelling in de kapel van het klooster

De gemeente Heuvelland volgde de voorbije jaren het dossier van de verkoop mee op. “Dit is opnieuw een voorbeeld hoe we in Heuvelland als actief gemeentebestuur tot oplossingen komen”, aldus burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). “We doen dit zoals altijd in zoveel mogelijk overleg met eigenaars, gebruikers, geïnteresseerde kopers, inwoners, ondernemers, verenigingen… We proberen altijd samen tot mooie oplossingen te komen, ook voor moeilijke dossiers als dit. Na de Kosmos op de Rodeberg is dit een tweede moeilijk leegstaand pand dat succesvol een nieuwe toekomst krijgt. Overleg en samenwerking zorgen ook hier voor een mooi toekomstgericht project. Het project wordt immers breder dan woningen en bureaus.”

Burgemeester Wieland De Meyer, samen met zusters Christa en Magda in de oude kapel. © Eric Flamand EF

Het bedrijf Clarebout heeft momenteel nood aan meer kantoorruimte, onder andere sedert de overname van Mydibel en de opstart van de fabriek in Duinkerke. De plannen worden in de komende maanden uitgetekend. Begin deze week werden de eerste ideeën besproken met het plaatselijk schoolbestuur. Met het onderhoud van de tuin zijn de werken inmiddels gestart. Met dit project bevestigt Clarebout Potatoes ook zijn aanwezigheid in Nieuwkerke als hoofdzetel voor de hele groep. Het bedrijf gaat uit van de noodzakelijke nieuwe functies, maar met respect voor het vertrouwde dorpsgezicht. Het gaat voor alle duidelijkheid niet over productie, maar om bureaus.

Rondleiding

Op zondag 21 april van 10 tot 16 uur is er op Erfgoeddag een rondleiding in het klooster in Nieuwkerke. Er is een zoektocht voor kinderen in het gebouw. De activiteit is gratis toegankelijk. Gedurende de maand mei wordt in de kapel van het klooster een tentoonstelling georganiseerd over de archeologische vondsten van 2019. Tijdens de opgravingen voorafgaand aan de ontsluitingsweg in Nieuwkerke werd duidelijk dat ook in Nieuwkerke Romeinen leefden. Tijdens deze unieke tentoonstelling in de kapel van het klooster worden deze vondsten voor het eerst in een mooie expo gepresenteerd.

The post Clarebout Potatoes neemt in Nieuwkerke deel van kloostergebouw in: “Mooi toekomstgericht project” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »