Brugge zal vanaf juni meer kleine ingrepen ‘vergassen’, omdat West-Vlaams parket vernielingen, nachtlawaai en graffiti zonder gevolg klasseert

Volgens gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) loopt de Brugse stadskas miljoenen euro’s mis, omdat beperkte snelheidsovertredingen en inbreuken op autoluwe zones niet als GAS-boetes gesanctioneerd worden. Brugs burgemeester Dirk De fauw sust: “Tegen 1 juni zullen we meer ‘vergassen’.”

Steeds meer kleine inbruken worden door het West-Vlaams parket zonder gevolg geklasseerd. In een recente omzendbrief somt de procureur des konings een aantal inbeuken op die niet meer zullen vervolgd worden: vernieling/beschadiging van voorwerpen van algemeen nut, graffiti, kwaadwillig beschadigen of omhakken van een boom, vernieling of beschadiging van afsluitingen, nachtlawaai, verbod op gezichtsbedekking, inbreuken op de bijzondere openingsuren van nacht- en belwinkels.

Vergassen

Burgemeester Dirk De fauw kreeg die omzendbrief in handen en maakt zich zorgen over de straffeloosheid die zal ontstaan. Bijgevolg heeft hij aan de GAS-dienst gevraagd om de voorbereidingen te treffen om die inbreuken te ‘vergassen’. Het vernieuwde Brugs GAS-kaderreglement werd reeds goedgekeurd in de Gemeenteraad van 26 februari 2024.

Record

Gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) ziet dat GAS-overtredingen in onze stad al jaren een stijgende lijn vertonen en in 2023 met 1.162 een nieuw record bereikten, versus 760 in 2022. Hij vindt dat het stadsbestuur dit dringend anders moet aanpakken:

“Niet meer boetes, maar ook maar ook beperkte snelheidsboetes en inbreuken op de autoluwe zones met GAS-boetes beteugelen. Nu gaan al die inkomsten naar de federale kas. Het gaat over miljoenen euro’s die de stadskas niet ontvangt. In het derde kwartaal 2023 noteerden we 13.000 overtredingen wat de autoluwe zone betreft, dat is 58 euro per feit…”

Autoluwe zone

Dirk De fauw wijst er fijntjes op dat de gemeenteraad in oktober 2023 al een reglement goedkeurde om inbreuken tegen het verkeersbord C3 (verkeersvrije en autoluwe zone) vastgesteld door ANPR-camera’s te sanctioneren via de GAS-regelgeving: “Voor Brugge gaat dit specifiek over het negeren van het toegangsverbod in de Zuidzandstraat, Steenstraat, Katelijnestraat en de Geldmuntstraat, waar de ANPR-camera het verkeer registreert.”

“De nodige voorbereidingen worden momenteel getroffen om dit in Brugge te implementeren. Dit betekent dat we software en hardware hebben aangekocht en personeel aanwerven voor de verwerking van de gasboetes. Voorlopig worden deze vaststellingen nu nog doorgestuurd naar de federale overheid die de boete ook int.”

“Het is de bedoeling dat de vernieuwde versie van het protocol in werking treedt op 1 juni 2024, waarbij de inkomsten dan logischerwijze na enkele weken naar de stad zullen vloeien in plaats van naar de federale staat.”

Snelheids- overtredingen

“Snelheidsovertredingen daarentegen vormen een beleidsprioriteit voor het parket”, stelt Dirk De fauw. “Dit vergassen biedt geen meerwaarde in de verkeershandhaving, wel integendeel. Om die reden beveelt de procureur des Konings de steden en gemeenten aan om dit niet op te nemen in hun reglementen.”

“Gelet op de beperkte mogelijkheden van de sanctionerend ambtenaar inzake de opsporing van buitenlandse overtreders en gebruikers van firmawagens betekent dit dat de vergassing van snelheidsovertredingen voor veel overtreders tot straffeloosheid zal leiden”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

The post Brugge zal vanaf juni meer kleine ingrepen ‘vergassen’, omdat West-Vlaams parket vernielingen, nachtlawaai en graffiti zonder gevolg klasseert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate

Achttien oude huisjes van vzw Havenzate waar achttien personen op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer en maakten plaats voor nieuwbouw Portus. Havenzate is een autonoom ondersteuningscentrum met verschillende woonvormen en individuele en groepsbegeleiding voor een 80-tal volwassenen met een beperking.
The post Nieuwbouw Portus is nieuw paradepaardje van vzw Havenzate appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Kamping Kitsch Club lanceert, in samenwerking met Topradio, een eigen radiozender: Radio Kamping Kitsch Club. De online zender is enkel online te beluisteren via de link: Radio Kamping Kitsch Club en gaat van start op zaterdagnamiddag om 16.00 uur.
The post Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge

Gasbedrijf Fluxys heeft in de lng-terminal van Zeebrugge bijkomende langetermijnhervergassingsslots aangeboden voor de periode 2027-2044. Alle aangeboden capaciteit werd onderschreven op lange termijn, zo meldt Fluxys.
The post Fluxys biedt bijkomende hervergassingsslots voor lng aan in Zeebrugge appeared first on KW.be.

Lees meer »