Anja schrijft boek over jongelui die bij haar Nederlands leren:“Dialoog is de sleutel”

In het onthaalonderwijs voor anderstaligen (OKAN) leren niet-Belgische jongeren die ons land binnenkomen zo snel mogelijk Nederlands spreken. Anja Cocquyt is al acht jaar leerkracht in een Oostendse OKAN-klas en schreef haar ervaringen neer in het boek ‘Zie ze daar staan met hun dure gsm’s’. In ruim 60 anekdotes schetst ze een genuanceerd beeld van jonge nieuwkomers in ons land.

De Vlaamse overheid organiseert al sinds 1991 Onthaalklassen voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) met als doel om jongeren van niet-Belgische nationaliteit die nieuw in ons land binnenkomen zo snel mogelijk Nederlands te leren. Anja Cocquyt (49) ruilde acht jaar geleden de lagere school in Oudenburg voor een job als leerkracht in het OKAN-onderwijs. “Ik gaf en geef nog altijd heel graag les, maar acht jaar terug was ik aan een nieuwe uitdaging toe. Ik realiseerde me tegelijk dat ik altijd al in Oostende woonde, omgeven door mensen van allerlei nationaliteiten, maar dat ik niemand van die anderen kende”, vertelt Anja. “Dat zat me niet goed. Je kan dan wel je stem uitbrengen voor een multiculturele samenleving en naar theaterstukken daarover gaan kijken, maar in het dagelijkse leven bleef ik in mijn eigen wereldje van witte mensen zitten.”

Heftige start

In CC De Grote Post botste Anja in diezelfde periode op een oproep om deel te nemen aan het theaterproject Klappers van vrouwen, een organisatie van vzw FMDO (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties). Voor het eerst kwam ze echt in contact met vrouwen met een migratieachtergrond uit haar buurt en dat beviel haar zo goed dat ze coördinator Ivy Goutsmit vroeg wat ze met haar diploma kon doen voor deze doelgroep. “We stonden in augustus 2016 met onze theatervoorstelling op Theater aan Zee en vier weken later stond ik voor de OKAN-klas in Oostende”, lacht ze.

“Ik ben een twijfelaar, maar van deze beslissing heb ik geen moment spijt gehad, al was het zeker in het begin best heftig. Maar ik maak deel uit van een fantastisch team waarin we met om het even welke situaties bij elkaar terecht kunnen”, klinkt het. Anja begon de vele indrukken en ervaringen die ze opdeed voor zichzelf neer te schrijven. “Toen ik die anekdotes tijdens een schrijfreis aan andere deelnemers voorlas, reageerden die verrast op het beeld van de jongeren dat erin naar voor komt.” Die reactie zette Anja ertoe aan om haar ervaringen te bundelen in een boek. Aan de hand van een 60-tal waargebeurde anekdotes schetst ze een genuanceerd beeld van nieuwkomers in ons land.

Andere cultuur

Een van Anja’s leerlingen is Rhoda Caulker (15) die bijna twee jaar geleden vanuit Sierra Leone in Oostende terechtkwam. Ze heeft het Nederlands al aardig onder de knie, met dank aan Anja. “Zelfs tijdens de vakantie zorgde ze ervoor dat ik het Nederlands bleef oefenen”, vertelt Rhoda. “Ik stuurde haar elke dag een voicemail waarin ik in het Nederlands vertelde wat ik die dag allemaal gedaan had.”

Rhoda volgt een opleiding kinderverzorging aan het Vesalius Instituut in Oostende en die verloopt goed, met dank aan de taallessen. Maar ze kwam niet alleen in een land met een andere taal terecht, ook op cultureel en sociaal vlak is Sierra Leone België niet. Het valt haar op dat leerkrachten hier minder respect krijgen, maar in Sierra Leone is het ook niet om het even met welk kapsel je naar school komt, laat staan dat je er een smartphone meeneemt in de klas. Ze mist haar vriendinnen in Sierra Leone en het contact met haar Oostendse medeleerlingen blijft voorlopig wat afstandelijk. Maar het onderwijs én het openbaar vervoer in Vlaanderen evalueert ze als uitstekend.

Anja bevestigt dat Nederlands spreken dan wel helpt, maar niet volstaat om vlot geïntegreerd te geraken. “Een goeie dialoog tussen mensen met verschillende culturele achtergronden is ook belangrijk. Daarom werken we binnen OKAN ook aan het leren praten over onze culturele verschillen, over het aangeven van persoonlijke grenzen en samenwerken met anderen. We doen dat aan de hand van thema’s als privacy, religie maar ook seksuele voorlichting. Het is de uitdaging om van mensen die elkaar in september zelfs letterlijk niet begrijpen in een jaar tijd een groep te vormen, waarin open gepraat wordt met elkaar over elk onderwerp. Dat proces zich zien voltrekken, die jongeren naar elkaar toe zien groeien, daar doe ik het voor”, besluit Anja.

The post Anja schrijft boek over jongelui die bij haar Nederlands leren:“Dialoog is de sleutel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper

In de Sint-Jozefsschool in Ieper gaan Mieke Vandermarliere (59) en Rik Verhalle (61) eind juni met pensioen. Mieke is een fervent muzikant, speelt viool en piano en is actief in verschillende bands. Ze is ook de auteur van het schoollied.
The post Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVEBLOG NEDERLAND-OOSTENRIJK. “Van links! Naar rechts!”: dolenthousiaste Oranje-fans zetten ook Berlijn op stelten

Onze noorderburen kijken in hun laatste groepswedstrijd Oostenrijk in de ogen. Nederland is intussen zeker van een plekje in de achtste finales van het EK. Maar Oranje wil zich ongetwijfeld kronen tot groepswinnaar, daarvoor rekent het alvast op aanvaller Memphis Depay. “Zonder een goede Memphis zal het moeilijk zijn om ver te komen”, vertelde Koeman op de persconferentie.

Lees meer »

Internationale drugsbende ontmanteld na grootschalige inval in Peterbos: “Zo’n bende zit in alle soorten van criminaliteit, zolang het maar opbrengt”

De tentakels van de drugsmaffia uit Marseille reiken tot in onze hoofdstad. Dat werd gisteren duidelijk na een grootschalige operatie van de federale gerechtelijke politie, waarbij het hoofdkwartier van een drugsbende in de beruchte Peterboswijk werd ontmanteld. De bende had de ambitie om de baas van Brussel te worden, met behulp van hun ‘heilige drievuldigheid’: afrekeningen, martelingen en ontvoeringen.

Lees meer »

Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet”

De politie van Oostende blikt zeer tevreden terug op twee Rammstein concerten dat ook vrijdag 47.500 bezoekers verwelkomde. Met kleine bijsturingen in de signalisatie, verliep het verkeer nog vlotter dan tijdens de eerste dag.
The post Ook tweede concertdag Rammstein verliep vlot: “Het zomerseizoen in Oostende is officieel ingezet” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Spiegeltent op Hulstplein is helemaal klaar voor Tieltse Europafeesten

De 65ste Tieltse Europafeesten naderen met rasse schreden en sinds afgelopen vrijdag prijkt op het Hulstplein de nieuwste blikvanger van de Feesten. Het gaat om een enorme spiegeltent met ruimte voor vierhonderd toeschouwers. We gingen al eens een kijkje nemen.
The post Spiegeltent op Hulstplein is helemaal klaar voor Tieltse Europafeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Heel wat spullen gestolen bij inbraken in drie strandcabines in De Panne, standhouders vragen waakzaamheid

Op het strand van De Panne werden de afgelopen twee dagen drie inbraken geteld in strandcabines. In tegenstelling tot vroeger gaat het deze keer niet enkel om vandalisme maar werden ook spullen buitgemaakt. Onder andere een gasvuur, drank en zelfs een bikini werden gestolen. Standhouders roepen op sociale media op tot waakzaamheid.
The post Heel wat spullen gestolen bij

Lees meer »

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »