West-Vlaanderen is in 2024 het mekka van de kunst: zes grote evenementen zorgen voor cultureel topjaar

West-Vlaanderen komt ogen te kort de komende maanden, om alles wat er op cultureel vlak te zien is bij te houden. Van verrassende streetart en Ensors meesterlijke oeuvre tot prikkelende hedendaagse kunstinstallaties en verstilde taal. Wij loodsen jullie doorheen het aanbod, van de kust tot in Watou.

Topjaar voor het Ensorhuis. © James Ensorhuis

Ensorjaar in Oostende

Waar? Op verschillende locaties in Oostende, onder meer Mu.Zee, het James Ensorhuis, Fort Napoleon en de Venetiaanse Gaanderijen.

Wanneer? Sinds december en nog tot september.

Wat? In 2024 is het 75 jaar geleden dat kunstenaar James Ensor overleed in Oostende, de stad waar hij zijn hele leven woonde en werkte. Naar aanleiding daarvan organiseert Oostende een veelzijdig stadsfestival met Ensor als thema.

Blikvanger? Het woonhuis van Ensor werd eerder al tot museum gepromoveerd, maar is nu een gloednieuw belevingscentrum met vijf interactieve belevingsruimtes. Daarnaast zijn er in Oostende tal van tentoonstellingen rond en over Ensor en worden er ook concerten, podiumkunsten en lezingen georganiseerd. In verschillende restaurants staat Ensor zelfs op het menu.

Wat kost het? De verschillende prijzen vind je op de website terug.

Info? Surf naar www.ensor2024.be

© Steven Decroos

Triënnale in Kortrijk

Waar? Een parcours van 5 kilometer doorheen Kortrijk verbindt 13 binnen- en buitenlocaties met elkaar.

Wanneer? Van vrijdag 28 juni tot en met zondag 6 oktober.

Wat? Voor de derde keer vindt in Kortrijk de triënnale voor actuele kunst plaats. Het thema After Paradise slaat op de grondstoftekorten, sociale spanningen en het vervuilde milieu waarmee onze maatschappij kampt. Op dat beeld wil het festival een positief antwoord formuleren, waarin verantwoordelijkheid nemen en empowerment centraal staan. In totaal werken 21 kunstenaars aan het festival mee.

Blikvanger? Laatste kans om kunst te zien in het oude station dat binnenkort wordt afgebroken om plaats te maken voor een nieuw! En de Schotse kunstenaar Nathan Coley visualiseert in de Academie op de Houtmarkt alle spirituele plekken in Kortrijk, van kerken en kapellen tot de lokale moskee en het boeddhistisch centrum, uitgewerkt als kartonnen maquettes.

Wat kost het? Om de duurzaamheid van de Triënnale te bewaken, kiest men voor het principe Pay what you can. Bij de boeking van een ticket worden diverse prijzen aangeboden; je betaalt de prijs die aansluit bij jouw financiële mogelijkheden.

Info? Surf naar www.triennalekortrijk.be

Er is heel wat ophef rond deze gestapelde stoelen in Wenduine. © Kurt Desplenter Foto Kurt

Beaufort aan de kust

Waar? In negen kustgemeenten: De Panne, Koksijde en Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke en Westende, Oostende, De Haan en Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist. Daarbij schuift Beaufort voor het eerst ook wat meer landinwaarts, met installaties langs de kusttramlijn.

Wanneer? Van woensdag 27 maart tot en met zondag 3 november.

Wat? Het kunstproject Beaufort staat al twintig jaar voor hedendaagse kunst in open lucht langs de Kust. De achtste editie toont nieuw, uniek werk van 18 internationale kunstenaars. Acht werken zullen ook nadien op hun locatie blijven en laten zo het Beaufort Beeldenpark verder aangroeien tot 50 kunstwerken.

Blikvanger? De voorbije week was er heel wat te doen rond het beeld van de Finse kunstenares Sara Bjarland. De in brons gegoten hoop stoelen moeten het wegwerpgedrag aanklagen, maar kunnen niet op iedereens waardering rekenen. Curator Els Wuyts zette de plek centraal in de editie van 2024: de artistieke creaties integreren zich in de omgeving en geven de plek waar ze te zien zijn een andere dimensie.

Wat kost het? De kunstwerken zijn gratis en 24/7 te bezoeken.

Info? Surf naar www.triennalebeaufort.be Op de website vind je suggesties om de werken met elkaar te verbinden met de kusttram of te ontdekken langs een fiets- of wandelroute.

Commotie rond stoelen

Het nieuwe Beaufort-kunstwerk dat je sinds kort kan zien op de rotonde in Wenduine bij De Haan zorgt voor heel wat ophef. Er zijn voorstanders van de tuinstoelen, maar er klinken ook best wat negatieve reacties. Buurtbewoners hingen er zelfs een zwarte vlag uit. Op sociale media postten mensen foto’s van zelfgemaakte stoelenkunst. Burgemeester Wilfried Vandaele vindt de commotie fel overdreven. “Er steekt een belangrijke boodschap achter die nu totaal verloren gaat. Jammer.” Hij roept op om het wat tijd te geven: “Zo’n nieuw kunstwerk is altijd even wennen.” De Haan telde zelf 100.000 euro neer voor het werk. “Je moet dat gespreid over drie jaar zien, want Beaufort is een triënnale.” (WK/BR)

The Crystal Ship is een jaarlijkse streetart-afspraak in Oostende. © Jules Cesure

The Crystal Ship

Waar? Op verschillende locaties in Oostende en omgeving.

Wanneer? Van maandag 25 maart tot zaterdag 6 april kun je al op verschillende locaties in Oostende de kunstenaars aan het werk zien. Alle werken zijn te bezichtigen vanaf 6 april.

Wat? Een streetart-festival dat dit jaar baadt in Ensorsfeer, met als thema Carnival of life.

Blikvanger? The Crystal Ship maakt van Oostende intussen de grootste openluchtgalerie van België, met de hulp van tientallen gerenommeerde streetartists. Curator Björn Van Poucke koos deze keer voor werk van onder meer Jaune, Ilke Cop, Marina Capdevilla en Pixel Pancho.

Wat kost het? Doorlopend en gratis te bezichtigen. Alle locaties vind je terug op het plan dat gratis verkrijgbaar is bij Toerisme Oostende of op de app.

Info? Surf naar www.thecrystalship.org

De drie middeleeuwse torens in Brugge krijgen er een tijdelijke toren bij, een bouwwerk van architectuurbureau Bangkok Project Studio. © BPS

Triënnale in Brugge

Waar? Twaalf verborgen of onbekende plekken in Centrum- en West-Brugge, op wandelafstand van elkaar, en in Zeebrugge.

Wanneer? Van zaterdag 13 april tot zondag 1 september.

Wat? Triënnale Brugge 2024: Spaces of Possibility neemt de binnenstad van Brugge en Zeebrugge in met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties. Samen met twaalf kunstenaars en architecten van over de hele wereld worden we uitgenodigd om mee na te denken over de toekomst van Brugge.

Blikvanger? Een van de blikvangers is de hedendaagse klokkentoren die het Thaise architectuurbureau Bangkok Project Studio bouwt aan de overzijde van het Koning Albert I-park: een houten uitkijkplek die een vergeten stukje park aanduidt.

Wat kost het? Alle installaties zijn doorlopend en gratis te bezoeken.

Info? Surf naar www.triennalebrugge.be

Sanne Van Balen is een van de deelnemende kunstenaars aan Kunstenfestival Watou deze zomer. © gf

Kunstenfestival Watou

Waar? In Watou, een deelgemeente van Poperinge.

Wanneer? Van zaterdag 6 juli tot en met zondag 1 september.

Wat? Het kunstenfestival Watou werpt zich opnieuw op als broeinest voor kunstenaars. Inspirator Koen Vanmechelen en curatoren James Putnam en Michaël Vandebril selecteerden hiervoor werk onder het thema Landscape of imagination.

Blikvanger? Watou behoudt de link tussen beeldende kunsten en poëzie. De installaties en gedichten zijn te vinden op verschillende locaties in Watou en in kasteel De Lovie in Poperinge. De nieuwe fietsroute, Zwemlessen voor later, laat dertien klimaatdichters aan het woord, onder wie Saskia van Leendert, Anke Cuijpers, Lies Van Gasse en David Troch. Ook performances en concerten maken deel uit van het programma en de Brugse animatrice en filmmaker Laura Vandewynckel maakt een automaton. En de poëziepodcast Huis van de Dichter keert terug met een tweede seizoen.

Wat kost het? Vanaf 1 mei start de vroegboekactie, met tickets aan 18 euro.

Info? Surf naar kunstenfestivalwatou.be

The post West-Vlaanderen is in 2024 het mekka van de kunst: zes grote evenementen zorgen voor cultureel topjaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Om Brahim op zijn gezicht te slaan, kwam ik met plezier terug”, maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Waarom de oorlog in Oekraïne nog lang gaat duren

Om de enorme obstakels op de weg naar een akkoord tussen Oekraïne en Rusland op te ruimen en de oorlog te beëindigen, zijn er maar liefst drie mirakels nodig, schrijft oud-kolonel Roger Housen. “Het is zo goed als onmogelijk om op korte termijn de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen.” Housen legt uit wat er nodig is om

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

De wetenschap kon haar niet helpen, dus deed ze het maar zelf: Amerikaanse ontwikkelt behandeling tegen haar dodelijke ziekte

De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel duurt vaak tientallen jaren, maar die tijd heeft Sonia Vallabh niet. Zij is drager van een gen dat een dodelijke prionenziekte veroorzaakt. Daarom werd ze zelf wetenschapper en ontwikkelde ze samen met haar man een innovatieve en veelbelovende aanpak om het gen uit te schakelen. En dat in amper 2 jaar tijd. De resultaten

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Ophef in internationale media: Nederlandse beachvolleyballer die werd veroordeeld voor verkrachting 12-jarige mag nu meedoen aan Olympische Spelen

In de buitenlandse media is er consternatie ontstaan over de kwalificatie en deelname van Steven van de Velde (29) aan de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse beachvolleyballer werd in 2016 namelijk veroordeeld voor de verkrachting van een twaalfjarig meisje in Milton Keynes in Engeland. Van de Velde was negentien jaar oud op het moment van de feiten.

Lees meer »

“Dit is een kwestie van fatsoen”: N-VA en Vooruit Houthulst laken plotse overstap van hun raadsleden

De aankondiging van Lijst Burgemeester op 1 juni in aanwezigheid van gemeenteraadsleden Julie Descheppere (N-VA) en Peter Van Ryckeghem (Vooruit) is bij hun respectievelijke partijen als een donderslag bij heldere hemel gekomen. Maar schepen Olivia Masselin (Vooruit) en Filip Vanhevel (N-VA) gooien de handdoek niet in de ring en zijn nog altijd van plan om lijsten in te dienen.

Lees meer »