Romeinse maliënkolder gevonden in Oudenburg: “Een zeer bijzondere vondst”

Tijdens archeologische opgravingen in Oudenburg werd een Romeinse maliënkolder teruggevonden, de eerste ooit op het Vlaams grondgebied. Het artefact werd vorige zomer al gevonden, maar nu pas kon met 100 procent zekerheid bevestigd worden dat het effectief om een maliënkolder gaat. “Nu begint de zoektocht naar budget om deze vondst in oorspronkelijke staat te kunnen herstellen.”

In het kader van een nieuwbouwproject van Ruben Willaert NV met ondergrondse parking werden vorige zomer archeologische graafwerken uitgevoerd op de hoek van de Kerktstraat en de Mariastraat. Daar werd toen een ‘homp ijzer’ opgegraven waarvan men vermoedde dat het ging over een maliënkolder. Dat is een beschermend vest dat bestaat uit duizenden aan elkaar gesmede ringetjes, red.

In het AZ Sint-Lucas in Brugge werd de vondst gescand om er meer over te weten te komen.

“We hebben lang moeten zoeken naar een plek waar we deze vondst konden laten authenticeren met een röntgenscan. We hebben op veel gesloten deuren gebotst. Uiteindelijk kregen we groen licht van het AZ Sint-Lucas in Brugge, nu kunnen we met 100 procent zekerheid zeggen dat het effectief gaat over een maliënkolder uit de Romeinse tijd”, vertelt projectleider Jasper Deconynck.

Budget voor verder herstel

Een standbeeld van een Romeins figuur met zogenaamd maliënkolder aan.

Wie hoopt om deze bijzondere vondst binnenkort in een museum te gaan bezichtigen, zal nog even geduld moeten hebben. “Er was via het commerciële circuit een budget voor de opgravingen en voor de scan die we nu bijvoorbeeld hebben laten uitvoeren. Maar de kolder bestaat uit meer dan 30 aparte stukken, vol roest. Om die te kunnen vrij leggen en in oorspronkelijke staat te herstellen, hebben we tienduizenden euro’s nodig. We hopen op een externe geldschieter die dit wil financieren.”

The post Romeinse maliënkolder gevonden in Oudenburg: “Een zeer bijzondere vondst” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Reconstructie voor dood van Annie De Poortere in 1994 van start, verdachte (78) doet niet mee

De reconstructie in de zaak van de dood van Annie De Poortere in 1994 in Sint-Martens-Latem ging woensdagochtend van start zonder de verdachte. De medewerking van de verdachte, haar toenmalige echtgenoot, de 78-jarige H.D., was van doorslaggevend belang omdat zijn verklaring centraal staat en er geen getuigen meer zijn die de man kunnen tegenspreken. Het is nog afwachten wat de

Lees meer »

“Als gids mag je ook een beetje entertainer zijn”

Ieper De Gidsenkring Ieper-Poperinge viert op 28 september haar zestigste verjaardag met gratis gidsbeurten. Dorothée Couckhuyt – eveneens 60 jaar – zetelt al bijna tien jaar in het bestuur van de gidsenkring en neemt vaak de Engelstalige toeristen op sleeptouw. “Ik ben dan ook een Anglofiel”, zegt Dorothée, die ook reisleider is.
The post “Als gids mag je ook

Lees meer »

Zijn drie kinderen konden in de brand gebleven zijn, maar toch wil slachtoffer geen schadevergoeding van brandstichters: “Ze moeten studeren, niet in gevangenis zitten”

“Ik wil geen schadevergoeding omdat ik hoop dat ze lessen trekken uit hetgeen ze hebben gedaan en toch nog de goede richting uit gaan. Op die leeftijd moeten ze studeren in plaats van in de gevangenis te zitten.” Een 56-jarige man uit Kortrijk was op de rechtbank in Kortrijk opvallend mild voor drie jongeren uit Kortrijk en Kuurne die verantwoordelijk

Lees meer »

Is dit de moeder van Dave Grohls buitenechtelijk kind? “Hij had 15 jaar affaire met pornomaakster Annaliese Nielsen”

Er hangt nog steeds veel mysterie rond het buitenechtelijk kind van Dave Grohl (55). De Foo Fighters-frontman gaf vorige week in een socialemediabericht toe dat hij zijn vrouw Jordyn Blum ontrouw is geweest en hij een dochter heeft verwekt bij een andere vrouw. ‘Daily Mail’ kwam via betrouwbare bronnen ter ore dat Grohl vijftien jaar lang een intense affaire zou

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Israëlisch leger zegt commandant van Islamitische Jihad gedood te hebben

Het Israëlische leger (IDF) heeft naar eigen zeggen in de humanitaire zone in Khan Younis een belangrijke commandant van de Palestijnse terreurorganisatie Islamitische Jihad gedood. Ahmed Aish Salame al-Hashash was verantwoordelijk voor raketaanvallen vanuit de humanitaire zone op Israëlisch grondgebied, zegt het IDF. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in deze liveblog.

Lees meer »

Hezbollah-leider Nasrallah reageert na aanvallen met communicatietoestellen: “Ongeziene klap voor Hezbollah, maar krijgt ons niet klein”

"Israël heeft alle rode lijnen overschreden". Dat heeft Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, gezegd in een televisietoespraak waarin hij reageerde op de aanvallen met ontploffende communicatietoestellen in Libanon. Nasrallah noemde de aanvallen "een ongeziene klap, maar die krijgt Hezbollah niet klein". Tijdens de toespraak vonden nieuwe luchtaanvallen plaats op de grens tussen Israël en Libanon.

Lees meer »