Peter en Greet fietsen met VBS Langemark voor Broederlijk Delen: “Er een solidair fietsfeest van maken”

Van maandag 18 tot en met vrijdag 22 maart springen Greet Desimpelaere en Peter Peene voor de vierde keer op de tandem ten voordele van Broederlijk Delen tijdens de ‘100 km van Langemark-Poelkapelle’. Nieuw dit jaar is een samenwerking met de vrije basisschool van Langemark. Een deel van de leerlingen fietst mee en samen organiseren ze een koffiestop.

Peter en Greet zijn allebei van hetzelfde geboortejaar 1966. Zo’n 15 jaar geleden werd Greet getroffen door het Locked In-syndroom. “Dat betekent dat ze volledig verlamd is, maar dat de mentale en intellectuele vermogens intact gebleven zijn”, legt Peter uit. “Greet is volledig afhankelijk van een ander, maar kan wel communiceren via een computersysteem. Voor haar diagnose kenden we elkaar wel al, maar het is vooral sinds toen dat we een sterke vriendschapsband hebben. Zo ben ik haar buddy en doe ik wekelijks oppas.”

Coronatijd

Peter en Greet waren in het verleden ook steeds betrokken bij het Heerlijk Ontbijt van Broederlijk Delen en ook bij andere initiatieven rond ontwikkelingssamenwerking in de gemeente. Nu is het de vierde keer dat Peter en Greet fietsen voor Broederlijk Delen. “We begonnen ermee in 2021 in volle coronatijd”, schetst Peter (58). “Je kon toen geen etentjes organiseren en we zochten naar een uitdaging. Zo kwamen we uit bij het fietsen en dat zag Greet meteen zitten. We fietsen met een soort tandemfiets, waarin Greet vooraan in een rolstoel zit die vast hangt aan een fiets. De eerste editie fietsten we alleen, vanaf 2022 vergezellen vrienden en sympathisanten ons tijdens de etappes.”

“Vorig jaar haalden we 6.000 euro en dat is nu ook ons streefdoel”

“Met onze fietsvierdaagse hopen we weer een mooi bedrag bijeen te fietsen voor projecten in onder meer Congo en Palestina. We willen er ook dit jaar dus weer een solidair fietsfeest van maken. Op maandag 18, dinsdag 19 en donderdag 21 maart zijn er drie etappes van telkens ongeveer 30 kilometer. Starten doen we bij Greet in de Houthulstseweg 106 in Poelkapelle. We fietsen telkens een andere lus en we volgen voornamelijk knooppunten. Als je meefietst, laat het ons dan zeker weten. Mocht er iets veranderen, door bijvoorbeeld weersomstandigheden, dan kunnen we iedereen verwittigen.”

Speciale slotetappe

Op vrijdag 22 maart is er een speciale slotetappe. “We denken steeds na hoe we kunnen vernieuwen. Een van de nieuwigheden dit jaar is dat we samenwerken met de vrije basisschool van Langemark. Meestal fietsen we in de week voor Pasen, maar nu zijn we een week vroeger. Vrijdag om 13.15 uur starten we aan de school in de Zonnebekestraat 27 in Langemark voor een rit van ongeveer 15 kilometer. Aansluitend voorzien we dan een koffiestop. Vrijdag vanaf 15 uur nodigen we iedereen uit in de refter van de school. Er is koffie, thee en zelfgebakken taart en zoetigheden. Wie graag iets bakt, hoeft niet te twijfelen. Vorig jaar haalden we ruim 6.000 euro en dat is ook nu het streefdoel.”

Ook de school kijkt uit naar deze samenwerking. “We deden de voorbije jaren al een koffiestop, maar het is fijn dat we nu de handen in elkaar kunnen slaan. De leerlingen zijn heel enthousiast om mee te werken”, zegt Saartje Minnekeer, die sinds een tweetal jaar juf van het zesde leerjaar is. “Ik zal vrijdag in school blijven voor de koffiestop, meester Johan zal meefietsen met de leerlingen. Er zijn 27 leerlingen die zich inzetten voor de koffiestop en we vinden het heel belangrijk om aandacht te schenken aan Broederlijk Delen. De leerlingen zijn ook gemotiveerd om zelf hun lekkernijen te maken. Ze maken ook reclame in de andere klassen, zo zal de volledige school betrokken worden in dit mooie project. Zelf bak ik ook graag en zal ik wellicht voor de appeltaart gaan.”

Volgend jaar?

Tot slot polsen we nog even of er volgend jaar een vijfde editie volgt. “We willen dat graag doen en denken zelfs al na om een grote vedette naar Langemark te lokken. Wie weet kunnen we Lotte Kopecky wel overhalen?”, besluit Peter.

Sponsoren kan hier, op BE75 2850 4707 6351 op naam van Peter Peene (in dat geval zeker vermelden: ‘100 km van Greet & Peter’), of cash onder meer tijdens de koffiestop.

The post Peter en Greet fietsen met VBS Langemark voor Broederlijk Delen: “Er een solidair fietsfeest van maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt: “Het was het wachten waard”

Zaterdag opende het Tieltse stadsbestuur officieel de nieuwe jeugdlokalen en de nieuwe polyvalente zaal in de tuin achter die lokalen. Alles samen goed voor een investering van zowat 3,2 miljoen euro. De Kanegemnaars hebben wel wat geduld moeten hebben, want de eerste plannen dateren eigenlijk al van 2016.
The post OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt:

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende

Als gevolg van een groot waterlek is er vanmorgen een zinkgat ontstaan in de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van huisnummer 749. Farys is op de hoogte en startte intussen met dringende herstellingswerken. De situatie wordt op de voet opgevolgd.
The post Zinkgat door groot waterlek in Nieuwpoortsesteenweg in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

EXCLUSIEF. 50 jaar huwelijk voor Jean-Marie Pfaff en Carmen: “Ik beloofde schoonmoeder 3 jaar te wachten, maar na 3 maanden waren we al zwanger”

“Zij was vijftien, ik achttien. Het was liefde op het eerste gezicht.” 50 jaar al staan Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) aan elkaars zijde. In goede en kwade dagen, en ze maakten beiden mee. Wij spraken hen exclusief over hun ontmoeting in café De Snor, de voetbaljaren en de opvoeding van hun kroost . Ook praten ze openhartig

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »