Oktoberkermis Oostrozebeke onherkenbaar: geen wielerwedstrijd en paardenkoersen op vrijdag

Het ziet ernaar uit dat de oktoberkermis er na meer dan een eeuw heel ander gaat uitzien. De vaste ingrediënten waren op maandag het herfstcriterium en de dag daarop de paardenkoersen op de vlasweiden van de broers Vanyzere in de Hoogstraat. Nu lijkt de wielerwedstrijd te vervallen, omdat de organisatie onvoldoende medewerking zou krijgen en er een gebrek is aan vrijwilligers.

Al sinds 1860 worden er op kermisdinsdag paardenwedrennen gehouden op de vlasweiden van de gebroeders Vanyzere. Twee jaar terug kwam daaraan abrupt een einde toen de gronden van het racecircuit werden verkocht en de nieuwe eigenaars de paardenwedrennen niet langer toelieten. Gelukkig konden de organisatoren op tijd een nieuwe locatie vinden, naast de Mandel in de Tieltsteenweg.

Daarmee was de kous niet af. De paardenkoersen worden nu verplaatst naar een andere dag – van dinsdag naar vrijdag – wat een serieuze ingreep betekent in het kermisprogramma. Dat bevestigt Jan Maes, een van de organisatoren.

Sint-Eloois-Winkel

“Er is inderdaad bijzonder nieuws rond de paardenwedrennen in oktober. Niet alleen is de locatie veranderd, maar nu is ook de dag waarop we de koers organiseren gewijzigd. Sedert 1860 was dat op dinsdag. Nu wordt dat op vrijdag de opening van het kermisgebeuren, vanaf 14 uur in onze pop-up café Het Vliegend Paard.”

“Door de datum te wijzigen zal onze koers niet meer samenvallen met de straatkoers in Sint-Eloois-Winkel en is de kans groot dat we als organisatoren een overaanbod aan paarden zullen krijgen. We verwachten dan ook meer bezoekers en minstens evenveel genodigden op het sponsorfeest. Alleen is nog niet beslist bij welke federatie we als organisatoren zullen aansluiten.”

Lotte Kopecky

Is de paardenkoers gered als vast ingrediënt van het kermisprogramma, hetzelfde kan niet gezegd worden van het jaarlijks herfstcriterium voor beroepsrenners op kermismaandag. Zoals het er nu naar uitziet, is er geen koers meer op maandag, want de organisatoren hebben laten weten dat zij er niet langer mee doorgaan.

Nochtans zag het er heel goed uit voor het voortbestaan van het populaire herfstcriterium. Twee jaar terug werd er zelfs een wedstrijd voor de elite bij de vrouwen aan toegevoegd, in de voormiddag. De recentste winnares is Lotte Kopecky. Die vrouwenkoers was vooral het werk van bestuurslid Chris Devos, die zelf actief is in het wielermilieu. Hij laat echter weten dat hij niets meer met de organisatie van het herfstcriterium te maken heeft. Een derde koers voor elite vrouwen komt er dus niet. Maar ook niet voor beroepsrenners in de namiddag?

Burgemeester Luc Derudder: “Ik ben op de hoogte dat de organisatoren van het herfstcriterium ermee stoppen. De reden zou te zoeken zijn in het gebrek aan medewerkers. Meer kan ik daarover niet zeggen, want het bestuur van het herfstcriterium – in zover het nog bestaat – communiceert niet met de gemeente.”

WTC Sportingtrappers

Het wegvallen van het herfstcriterium stond ook op de agenda van de jongste gemeenteraadszitting. Raadslid Davy Verhulst bracht het punt ter sprake en wilde van sportschepen Jonas Van D’Huynslager weten wat er beslist is rond het herfstcriterium en of dit evenement wel nog doorgaat.

“Wij gaan er alles aan doen om het herfstcriterium te behouden. Ik zal dan ook contact opnemen met WTC Sportingtrappers om na te gaan of er bij hen eventueel interesse is om de organisatie over te nemen. Hoe dan ook: als er koers is, dan zal die niet meer dezelfde zijn als in de vorige jaren.”

Hendrik Vanhollebeke, de voorzitter van WTC Sportingtrappers, valt alvast helemaal uit de lucht: “Het gerucht loopt inderdaad dat het herfstcriterium voor beroepsrenners wegvalt, maar mijn organisatie is nog niet gecontacteerd over de eventuele overname. Ik zal het onderwerp ter sprake brengen bij een volgende bijeenkomst, maar ik kan niet verzekeren dat de gasten dat zien zitten.”

The post Oktoberkermis Oostrozebeke onherkenbaar: geen wielerwedstrijd en paardenkoersen op vrijdag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »

Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

De Brugse Darts Federatie zette een punt achter het voorbije seizoen en dat ging traditiegetrouw gepaard met de kampioenenviering. Men week hiervoor uit naar Oostcampus in Oostkamp. Komend weekend wordt in Assebroek de tweede editie van de Belgium Darts Masters georganiseerd.
The post Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »