Maak kennis met de inclusieve activiteiten én de knappe nieuwbouw van Havenzate op de Open Dag van de Zorg

Na de forse investering in een moderne nieuwe vleugel in 2018 richtte Havenzate vzw in september 2022 de pijlen op een nieuw ambitieus project. De oude huisjes in de tuin waar 18 cliënten van het ondersteuningscentrum voor volwassenen met een mentale beperking op redelijk zelfstandige basis konden wonen, gingen onder de sloophamer. Ze maakten plaats voor een verbluffende nieuwbouw met 23 individuele kamers, een patio met glazen koepel, drie keukens, een belevingstuin, een fietsenstalling ..

Directeur Liesbet Hatse en haar team zijn opgetogen over het resultaat. “We zijn onze partner en sponsor, Lions Club De Panne – Westkust, bijzonder dankbaar, want zonder die financiële inbreng was dit niet mogelijk geweest. Het kostenplaatje is opgelopen van initieel 2,8 naar bijna 4 miljoen euro. Het was een echt huzarenstukje! Eerst moesten we de 18 bewoners tijdelijk onderbrengen in residentie Zuidburg, waar ze het echter prima konden vinden met de bewoners van de zorgflats. Nu hebben ze net hun intrek genomen in onze nieuwbouw met vijf entiteiten. Per verdieping is er één gemeenschappelijke leefruimte voor ontspanning, een gesprek… We zijn erin geslaagd om een optimaal evenwicht te realiseren tussen comfort, veiligheid, esthetiek en huiselijkheid. We hebben gekozen voor warme kleuren en duurzame materialen met veel hout, zonnepanelen, vloerverwarming, heel veel licht, een patio met plantentuin en een glazen koepel, zithoekjes buiten, een belevingstuin die wordt ingericht door laatstejaars studenten tuinarchitectuur met planten en kruiden om de zintuigen te prikkelen, een comfortroom om tot rust te komen enz. De cliënten mogen hun kamers zelf inrichten.”

Comfortroom

Op de eerste verdieping wonen vooral zelfstandige cliënten, die worden voorbereid op volledig zelfstandig wonen onder begeleiding. “Er komt echter ook een complexere doelgroep van mensen met onder meer autismespectrumstoornissen, psychische kwetsbaarheid en we zetten sterk in op zorg op maat. Daarom is de comfortroom zo belangrijk”, zegt directeur Hatse. “We werken preventief met signaleringsplannen om escalaties te voorkomen.”

Op de Open Dag van de Zorg krijgen bezoekers een rondleiding in het hoofdgebouw én in de nieuwbouw. Ze maken kennis met de medewerkers, de leefgroepen, de activiteiten en alle facetten van de werking. (MVO)

Zondag 17 maart van 10 tot 17 uur – Noordstraat 136, 8630 Veurne

The post Maak kennis met de inclusieve activiteiten én de knappe nieuwbouw van Havenzate op de Open Dag van de Zorg is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »