Het magische realisme van Jan in de bib van Izegem

Gewezen verzekeringsmakelaar Jan Devoldere stelt de hele maand maart een zevental schilderijen tentoon in de bib aan de Grote Markt. “Vooral reisimpressies”, zegt autodidact Jan die gevoel wil leggen in zijn kleurrijke schilderijen.

Jan Devoldere (72) woont in de Kokelarestraat en was tijdens zijn beroepscarrière zelfstandig verzekeringsmakelaar. Toen hij 61 jaar was, verkocht hij zijn verzekeringsportefeuille en ging wat je zou kunnen noemen met vervroegd pensioen. “Ik had altijd al aanleg voor tekenen, schilderen en fotografie’, zegt Jan. “Maar door gebrek aan tijd kwam ik er niet toe kunst te beoefenen. Toen ik met pensioen was, gaf mijn dochter Lies mij een origineel cadeaubon: ze schreef me in om in het Sask in Roeselare (Stedelijke Academie voor Schone Kunsten) een cursus te gaan volgen… De start van mijn artistieke carrière!”

Beeldende vorming

Jan volgde aan het Sask twee jaar beeldende vorming. “Ik maakte er kennis met diverse kunstdisciplines. Ik schreef me in bij Art’Iz in Izegem en volgde tekenen en schilderen bij lesgevers Christophe Denys en Greta Vermander. Twee leraars die me elk een aparte inbreng bezorgden.”

De laatste twee jaar evolueerde Jan zijn schilderkunst. “Primaire, heldere kleuren beheersen nu mijn werk en de verhoudingen en het dieptezicht moeten altijd kloppen. Mijn recente werk getuigt van een magisch realisme, een kunststroom die ook in de literatuur bestaat. Voor mij een vorm van expressionisme met felle kleuren waar ik in het onderwerp nog een gevoelswaarde probeer in te leggen. Een leraar in Art’Iz zegt dat mijn kunst een beetje op de stijl lijkt van de Schotse figuratieve kunstenaar Peter Doig.”

Landschappen

Jan schildert vooral landschappen. “Nu heel veel reisimpressies uit diverse landen. En met kleuren die niet noodzakelijk overeenkomen met de werkelijkheid. In de bib hangen zeven werken: Avondzon boven de Nijl, Rijp koren ‘s ochtends vroeg in een oase, De oogst ‘s ochtends vroeg, De markt van Marakech ‘s avonds, Kamelen aan de boord van de Nijl, St.-Florent in Corsica en Roeiers op de Nijl. (IB)

De werken kan je gaan bekijken tijdens de openingsuren van de bib.

The post Het magische realisme van Jan in de bib van Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe de rolkoffer een geldmachine werd

20:03 In de strijd tegen overvolle bagagebakken en geruzie tussen reizigers rekenen luchtvaartmaatschappijen steeds vaker een tarief aan voor rolkoffers die als handbagage mee in het vliegtuig worden genome…

Lees meer »

Wie zijn Gretchen Whitmer en Gavin Newsom, de mogelijke alternatieven voor Biden?

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Zomersportkampen in Kortrijk

Twee maanden zomervakantie is een lange tijd om te overbruggen. Gelukkig bieden Kortrijk en deelgemeenten een breed scala aan stimulerende zomerkampen, van sportieve avonturen tot creatieve workshops en educatieve programma’s. Voor sportliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden om actief bezig te zijn tijdens de zomermaanden. Hieronder lichten we enkele van onze favorieten uit.
The post Zomersportkampen in Kortrijk appeared

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »