Chris Provoost volgt vader Joël op bij Boldersvereniging: “Ik wilde het in de familie houden”

Terwijl de oude volkssporten het jaar na jaar moeilijker krijgen om een nieuw publiek aan te boren, blijft Koninklijke Boldersvereniging De Verenigde Vrienden nog steeds floreren. De club viert volgend jaar haar 80ste verjaardag. Voorzitter Chris Provoost nam dit jaar de taak over van zijn vader Joël, die maar liefst 53 jaar aan het hoofd van de bolders stond.

1945 was niet alleen het jaar waarin de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam, het betekende ook de start van De Verenigde Vrienden. Het gaaibollen is de familie Provoost met de paplepel ingegeven. “Mijn ouders hielden destijds café ’t Paradijs open”, start de 83-jarige Joël. “Daar was er een bolletra en toen is de liefde begonnen. Destijds waren er acht bolletra’s in Hooglede. In elk café werden er twee speeldagen gehouden maar na verloop van tijd vielen de bolletra’s één voor één weg, waardoor enkel nog café De Gouden Leeuw overbleef. Dat is nu al zo’n 40 jaar ons clublokaal.”

53 jaar voorzitter

Sinds 1954 is Joël lid van De Verenigde Vrienden, daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader Albert. Later volgde ook een bestuursfunctie en sinds 1970 stond hij aan het hoofd van de vereniging. Na een carrière van 53 jaar vond Joël het tijd om het stokje door te geven, en toen kwam zoon Chris op de proppen. “Oorspronkelijk had ik gedacht om te stoppen toen ik 80 werd maar ik kon het nog niet los laten. Ik word er natuurlijk niet jonger op en ik kan niet met een computer werken. Anderen kunnen dat veel beter, maar ik schreef nog alles met de hand op.”

Net als in heel wat verenigingen is het vandaag al lang geen evidentie meer om mensen te vinden die zich vrijwillig willen inzetten. Toen Joël bekend maakte dat hij zou stoppen vond zoon Chris (53) het zijn plicht om het werk van zijn vader verder te zetten. “Ook ik maak al zo’n 30 jaar deel uit van het bestuur. Het is een traditie dat de familie Provoost zich inzet voor het gaaibollen en ik vind het belangrijk om het voorzitterschap in de familie te houden. Veel veranderingen hoeven de mensen niet te verwachten. We hebben een prima systeem dat goed werkt, met een aantal jaarlijks terugkerende evenementen zoals het kampioenschap van West-Vlaanderen”, geeft de kersverse voorzitter mee. Chris staat er niet alleen voor, ook zijn vrouw Hannelore maakt als secretaris deel uit van het bestuur. Bovendien kan hij nog steeds rekenen op de wijze raad van zijn vader.

Hoewel Joël niet langer voorzitter is, blijft hij wel lid van de club. Afgelopen weekend werd de eerste speeldag van het nieuwe seizoen afgewerkt, in totaal zijn er 21 speeldagen. “Ik ben gestart met een score van 17”, verklaart Joël. “Zeker niet slecht, in mijn carrière werd ik al acht of negen keer kampioen.” Zoon Chris vult al lachend aan: “Sommigen hadden wellicht graag gehad dat hij helemaal stopte, dan hadden ze ook eens de kans om kampioen te worden.”

Meer jongeren

Het gaaibollen is in Hooglede nog populair, maar behalve in Gits en Kortemark zijn er geen clubs meer in de streek. “De oude volkssporten beginnen stilletjes aan te verdwijnen. De jonge gasten hebben te veel mogelijkheden. Al zijn er bij ons toch weer wat nieuwe leden bij én ook jongeren”, vertelt Chris.

“We kunnen ook rekenen op een vast publiek. Veel leden zijn al meer dan 20 jaar lid, en ook onze sponsors laten ons niet in de steek. We zijn dan ook een unieke club. Je betaalt vijf euro inschrijvingsgeld en vervolgens nog twee euro per bolling. Op het einde van het jaar houden we een groot feest in Ten Bogaerde waarbij de leden helemaal gratis kunnen eten. Bovendien kunnen ze ook nog geld verdienen tijdens het gooien. Een zes levert vier euro op, wie een zeven gooit mag rekenen op zeven euro.”

Nieuwe leden zijn nog steeds welkom in De Gouden Leeuw. Per speeldag hebben de spelers het hele weekend tijd om te komen gooien. Op vrijdagavond van 19 uur tot 21 uur, op zaterdag van 17 uur tot 21 uur en zondagvoormiddag van 9.30 tot 12 uur.

The post Chris Provoost volgt vader Joël op bij Boldersvereniging: “Ik wilde het in de familie houden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

N-VA voert de druk op in het migratiedossier: verplicht slagen voor examen om Belg te worden en 5.000 euro voor aanvraagformulier

Federaal onderhandelaar Theo Francken (N-VA) dient in de Kamer een wetsvoorstel in dat de Belgische nationaliteitswet strenger maakt. Het is een denkspoor dat in de onderhandelingsnota migratie staat, maar nog niet definitief verworven is. Francken zit die onderhandelingsgroep voor én is ook fractieleider voor N-VA in de Kamer. De timing van zijn démarche is opmerkelijk, want de vijf gedoodverfde coalitiepartijen

Lees meer »

Uitstel, maar geen afstel

Volgende week woensdag vindt in Limburg het Europees kampioenschap tijdrijden plaats. De Belgische usual suspects – en garanties op medailles – Remco Evenepoel en Wout van Aert gaven verstek. Wel van de partij voor ons land: Victor Campenaerts en onze eigenste Yves Lampaert. Hun kansen op eremetaal zijn allerminst onbestaande. Zeker omdat met Joshua Tarling
The post Uitstel, maar

Lees meer »

Hezbollah zegt vergeldingsaanval te hebben uitgevoerd op noorden van Israël

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Bijna 200.000 kinderen in Gaza al gevaccineerd tegen polio – 5 doden bij Israëlische aanval op Westelijke Jordaanoever

De eerste fase van een grootschalige vaccinatiecampagne tegen polio in Gaza is succesvol afgerond, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In die eerste fase hebben bijna 200.000 kinderen in het midden van het Palestijnse gebied hun eerste dosis gekregen.. Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in onze liveblog.

Lees meer »

Kermiscomité Brielen stelt gevarieerd programma voor

Het kermiscomité van Brielen heeft weer een geweldig programma in petto voor de jaarlijkse kermis, die van start gaat op vrijdag 13 september. Dit jaar is er voor iedereen wat te beleven.
The post Kermiscomité Brielen stelt gevarieerd programma voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Deze eis stelde Annelien Coorevits voor deelname aan ‘De verraders’: “Eerst weigerden ze, maar anders deed ik niet mee”

Wie houdt het hoofd koel in een web van leugens? Wie breekt onder de druk? En vooral… wie zijn de verraders? Je ontdekt het vanaf zondagavond, want dan trappen ze bij VTM het derde seizoen van ‘De verraders’ af. Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) is één van de waaghalzen die het psychologische avontuur aandurft. “Ik heb wel één voorwaarde gesteld.

Lees meer »

KIJK LIVE. Evenepoel weer ingerekend, probeert hij het straks nog eens? Kijk als HLN-abonnee LIVE naar slotetappe Tour of Britain

Na zijn dubbele olympische triomf in Parijs is Remco Evenepoel (24) aan het laatste deel van zijn seizoen begonnen. Zijn hoofddoel is het WK in Zürich, maar eerst rijdt Evenepoel mee in de Ronde van Groot-Brittannië, die vandaag eindigt. Bij HLN zit u als abonnee op de eerste rij om de rittenkoers op deze pagina live te volgen, met deskundig

Lees meer »

EXCLUSIEF. 9 insiders zijn keihard voor VRT-topman Delaplace: “Hij is niét geschikt voor deze job”

In augustus 2020 werd hij nog binnengehaald als ‘veelbelovende bruggenbouwer’, vier jaar later zien vele VRT-medewerkers CEO Frederik Delaplace (54) als een ‘genadeloze brokkenpiloot’. Wij spraken met negen insiders, onder wie ook mensen uit de top van het bedrijf. Ze geven hun ongezouten mening over hun grote baas en de ontslagen die voor hem weleens de misstap te veel zouden

Lees meer »

30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk

Op zaterdag 7 september organiseert LETS Vlaanderen het evenement LETS is More! in JC Tranzit, van 10.30 tot 17 uur. “Het belooft een inspirerende dag te worden waarin gemeenschapszin, duurzaamheid en verbondenheid centraal staan”, zegt Wesley Dooms, bewegingscoördinator LETS Vlaanderen vzw.
The post 30 jaar LETS in Vlaanderen: Een feest van duurzaamheid, verbinding en solidariteit in Kortrijk appeared first

Lees meer »

Climaxi en Groen willen dat Waregems stadsbestuur druk zet om voormalige stortplaats te saneren: “Niet passief toekijken”

Climaxi voerde dinsdagavond vlak voor de gemeenteraad actie om de vervuiling rond de voormalige stortplaats Ghistelinck aan te kaarten. De milieugroep en de Waregemse Groen-afdeling willen dat het stadsbestuur druk uitoefent op OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) om een grondige sanering af te dwingen. Maar over de resultaten van de laatste studies klinken tegenovergestelde beweringen.
The post Climaxi en Groen

Lees meer »

Ketelhuis wordt buurtcentrum met sociale kruidenier

Het gemeentebestuur heeft de omgevingsvergunning goedgekeurd om het ketelhuis van de voormalige Wolspinnerij langs de Statiestraat om te vormen tot een buurtcentrum met een sociale kruidenier. De site van de textielfabriek is al enige tijd afgebroken en wordt omgevormd tot een nieuwe woonwijk. Enkele kenmerkende elementen van het industriële erfgoed zijn echter bewaard en worden
The post Ketelhuis wordt

Lees meer »