Brugge moet Oostendse schrijfster 16.000 euro schadevergoeding betalen wegens inbreuken op de auteursrechten

Omdat de Stad Brugge ‘vergat’ de naam van de auteur te vermelden in de herdruk van de wandelbrochure ‘Brugge door Kinderogen’, moet ze 18.000 euro schadevergoeding betalen aan schrijfster Mia Nollet. Dat heeft een Gentse rechtbank beslist. Volgens de auteur bezondigde Brugge zich aan tal van inbreuken op de auteurswet.

De Oostendse Mia Nollet is docente beeldende vorming en creatief denken. Ze begeleidt beeldende creatieve workshops, maar voert ook artistieke projecten op vraag uit. Zo kreeg ze tien jaar geleden de opdracht van de Brugse stedelijke dienst Welzijn om de gratis wandelbrochure ‘Brugge door kinderogen’ te realiseren. Een gids met vier speelse wandelingen door de historische binnenstad, met leuke opdrachten, op kindermaat geschreven.

Vergetelheid?

Toen de brochure in 2018 herdrukt werd, ‘vergat’ de Stad Brugge de naam van de auteur te vermelden en werd Mia Nollet niet vergoed voor de heruitgave. De schrijfster stapte naar de rechtbank om haar auteursrechten te doen naleven. De Stad Brugge verweerde zich, omdat bij dergelijke opdrachten schrijvers afzien van een bijkomende vergoeding bij herpublicatie.

Maar in dit dossier ondertekende Mia Nollet nooit het document, waarbij zij afstand nam van haar auteursrechten. In beroep kreeg zij gelijk van de rechtbank. De Stad Brugge werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 18.000 euro. Als je er de gerechtskosten en intresten bij rekent, moet de Brugse Stadskas 26.000 euro ophoesten.

Minnelijke schikking

Naar verluidt ontdekte Mia Nollet bij toeval dat de gids opnieuw uitgegeven werd zonder naamsvermelding van de auteur. Ze trachtte aanvankelijk om een minnelijke schikking te treffen. Burgemeester Dirk De fauw reageert verbaasd: “Ik wist dat er een rechtszaak was, maar heb het vonnis nog niet gezien. De auteur beweert dat ik haar aan het lijntje heb gehouden? Buiten de voorstelling van het oorspronkelijk boekje heb ik die dame nooit gezien…”

Inmiddels is de verdeling van de wandelbrochure door In&Uit, die op 17.000 exemplaren gedrukt werd, stopgezet. Mia Nollet noemt de handelswijze van de Stad Brugge niet zomaar ‘een vergetelheid’: “Ik ben nooit deftig vergoed, mijn auteursrechten zijn zwaar geschonden. Het is voor mij geen geldkwestie, ook al beticht dat advocaat van de Stad Brugge mij ervan om een geldwolf te zijn.”

Principe

“Het is een principekwestie, ik wil de manier aanklagen waarop de Stad Brugge omgaat met freelancers. Ik ben nog heel braaf geweest. Het waren Sabam en het Cultuurloket die mij aangemoedigd hebben om stappen te ondernemen, hun tarieven liggen nog veel hoger. De Stad wou zelfs niet eens aanvaarden was dat ik de auteur van de publicatie was!”, aldus Mia Nollet.

The post Brugge moet Oostendse schrijfster 16.000 euro schadevergoeding betalen wegens inbreuken op de auteursrechten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid”

In Avelgem valt er dit jaar een bijzonder jubileum te vieren op 21 juli tijdens het jaarlijkse festival van Medusa Outdoor in de Kasteelhoeve in Outrijve. Het is namelijk 20 jaar geleden dat de eerste editie van het festival georganiseerd werd.
The post Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid” appeared first on

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Michiel Van Daele (75) is nieuwe ereburgemeester van Tielt: “Belang van stad en inwoners moet altijd op de eerste plaats staan”

Michiel Van Daele, die tussen 1995 en 2011 burgemeester was van Tielt, krijgt de titel van ereburgemeester. We gingen praten met de kersverse ereburgemeester over heden, verleden en toekomst. “Altijd heb ik het compromis gezocht. Een kwestie van water bij de wijn doen. Vaak tot er geen druppel wijn over was”
The post Michiel Van Daele (75) is nieuwe

Lees meer »

Bruno (61) maakt einde aan drie generaties gezouten vlees: slagerij Mahieu in Deerlijk stopt er na meer dan 70 jaar mee

Slagerij Mahieu in de Kerkstraat in Sint-Lodewijk stopt ermee. Drie generaties een ambachtelijke zaak van vader op zoon en met als grote specialiteit het gezouten vlees. “Het doet nu meer en meer pijn en voel ik er mij niet gelukkig mee. Maar de beslissing is genomen. Ik heb nu zelfs van bepaalde eigen bereidingen niets meer te koop”, vertelt Bruno

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »