Bekende plastisch chirurg Crispin D’Souza (82) uit Ieper overleden

In woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper is gewezen plastisch chirurg Crispin D’Souza (82) uit Ieper overleden. Eind juli 2009 sloot hij tevreden zijn loopbaan van maar liefst 42 (!) jaar af. Crispin werd geboren in Bombay (Zuid-India). Zijn levensverhaal is destijds verschenen in het tijdschrift van de Orde der Geneesheren.

Zijn vader werkte in India voor de nationale overheid, zodat hij als kind overal in het land opgroeide. Hij studeerde geneeskunde in het noorden van India, in Gauhati, omdat zijn pa daar toen werkzaam was. Tijdens die studies brak er oorlog uit tussen India en China, waardoor de rest van de familie in veiligheid werd gebracht in hun thuisstaat in Bangalore, waardoor Crispin alleen achterbleef in Gauhati.

Guido Matton

De reis van het noorden naar zijn familie was ongeveer twee dagen. Hij genoot zijn opleiding algemene heelkunde in Bangalore. Daar ontmoette hij in het Sint-Marthahospitaal een arts, dankzij hem ontwikkelde hij zijn liefde voor plastische chirurgie.

Voor die specialisatie koos hij voor een internationale uitdaging en vond zijn weg naar België waar hij bij professor Guido Matton in Gent van 1971 tot 1975 zijn opleiding plastische chirurgie genoot.

Heilig Hartziekenhuis

Na zijn opleiding begon hij te zoeken naar een vaste benoeming. In die tijden waren de medische raden verwonderd over zijn afkomst. Via vrienden had Crispin dokter Robbe leren kennen, die toen enig plastisch chirurg was in het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare en verdronk in het werk.

In die tijd waren er in heel West-Vlaanderen twee plastisch chirurgen: dr. Robbe in Roeselare én Kortrijk en dr. Monballiu in Brugge. Crispin opereerde zowat overal: telkens twee jaar in Roeselare, Kortrijk en Brugge. Uiteindelijk werd hij in 1980 benoemd in Ieper en ging er in het Jan Yperman Ziekenhuis met pensioen.

Afscheid

Crispin D’Souza was de echtgenoot van Marina Gonsalves en de vader van twee dochters Ranjini en Nirmala. Er zijn daarnaast drie kleinkinderen Wolfgang, Astrid en Magnus. Zijn oudste dochter trad als arts (geriater) in de voersporen van haar vader.

Een stil moment kan donderdag en vrijdag van 15 tot 18 uur in het funerarium van Uitvaartzorg Leo, Dikkebusseweg in Ieper. Het afscheid vindt plaats op zaterdag 16 maart om 10.30 uur in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper. De uitvaart is online te volgen via een livestream.

The post Bekende plastisch chirurg Crispin D’Souza (82) uit Ieper overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Groen Ieper lanceert campagne en stelt drie nieuwkomers voor

Met onder meer Toon Cafmeyer, gepensioneerd diensthoofd van de Groendienst, op de lijst hoopt Groen Ieper in oktober minstens drie zetels te winnen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Om het programma bekend te maken, lanceren lijsttrekker Sam Vancayseele en co op zaterdag 6 juli de campagne ‘De 100 dagen van Groen Ieper’.
The post Groen Ieper lanceert campagne en stelt drie

Lees meer »

President Joe Biden na uitspraak over immuniteit Trump: “Macht van president niet langer beperkt door de wet”

De Amerikaanse president Joe Biden noemt het arrest van het Hooggerechtshof over de immuniteit van voormalig president Donald Trump "gevaarlijk". "Praktisch zijn er vrijwel geen grenzen aan wat de president kan doen. De macht van het ambt wordt niet langer beperkt door de wet." Het Hof stelt dat een president immuun is voor wat hij als president gedaan heeft, maar

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Daniele (78) overleefde dodelijke brand in Luiks flatgebouw niet: “Ze omschreef zichzelf als een jong meisje in een oud karkas”

Bij de brand in een Luiks appartementsgebouw vielen maandag twee dodelijk slachtoffers. Eén slachtoffer overleed woensdag in het ziekenhuis, de 78-jarige Daniele Vanpareren kwam maandag al ter plaatse om het leven. “Ze omschreef zichzelf als ‘een jong meisje in een oud karkas”, getuigt haar zoon bij ‘La Dernière Heure’.

Lees meer »