Zoon van voormalig NAVO-baas ontfutselt gefortuneerde vrouw uit Koksijde miljoenen met investering in goudmijn: tien maanden cel met uitstel

De zoon van een voormalig secretaris-generaal van de NAVO heeft voor de Brugse rechtbank tien maanden cel met uitstel gekregen voor zware oplichtingspraktijken. De 77-jarige Nederlander uit Brugge zou een rijke vrouw uit Koksijde ruim vier miljoen euro lichter hebben gemaakt. Naar eigen zeggen handelde hij met de beste bedoelingen. “Ze wist dat die investering risicovol was.”

Het diepgelovige slachtoffer – een intussen 83-jarige vrouw – leerde de beklaagde kennen binnen een conservatieve stroming van de Katholieke Kerk. In 2014 stemde de gefortuneerde vrouw ermee in om een deel van haar geld te beleggen, onder meer in een goudmijn in Paraguay. Maar de investeringen, veelal bij schimmige figuren, leverden nooit een cent op.

Maar daar bleef het niet bij. De beklaagde genoot zodanig veel vertrouwen van het slachtoffer dat hij een volmacht kreeg op haar rekening. Op die manier zou de Nederlander zonder toestemming 500.000 euro van de rekening van de Koksijdse vrouw hebben afgehaald. Aan het einde van de rit zou ze in totaal ruim vier miljoen euro zijn verloren.

Valse voorwendsels

Volgens het openbaar ministerie gebruikte de Nederlander, die in Brugge woont, valse voorwendsels om geld los te weken. “Er was geen enkel bewijs van die investeringen”, klonk het. De beklaagde zou het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen hebben door te schermen met zijn relaties binnen de financiële en politieke wereld. Niet ongeloofwaardig, want de man is de zoon van Joseph Luns. Die stond van 1971 tot 1984 aan het hoofd van de NAVO en was ook minister van Buitenlandse Zaken in Nederland.

De beklaagde ontkende de oplichting echter met klem en beweerde dat hij altijd met nobele intenties handelde. “Maar die dame wist heel goed dat het om riskante investeringen ging”, stelde hij. “Zij is niet zomaar het willoze slachtoffer en had na een eerste mislukte project al kunnen stoppen. Van spookondernemingen of mensen met een bedenkelijke reputatie was geen sprake.”

Celstraf met uitstel en boete

De rechtbank achtte de feiten tóch bewezen en veroordeelde de beklaagde tot tien maanden celstraf met uitstel en 4.000 euro boete. Zijn vennootschap kreeg 16.000 euro boete opgelegd. Aan het slachtoffer kende de rechter 500.000 euro voorlopige schadevergoeding toe. Dat bedrag kan dus nog oplopen. (AFr)

The post Zoon van voormalig NAVO-baas ontfutselt gefortuneerde vrouw uit Koksijde miljoenen met investering in goudmijn: tien maanden cel met uitstel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Speelt de pijn weer op, dan is het helemaal naar af”: terugkeer Jan Vertonghen is niet voor meteen

De geïrriteerde achillespezen blijven Jan Vertonghen (37) parten spelen. De recordinternational staat al vijf weken aan de kant en een terugkeer is niet voor meteen. Volgens Anderlecht-coach Brian Riemer ligt hij nog minstens tot en met de volgende interlandperiode in de lappenmand. “Speelt de pijn weer op, dan is het helemaal naar af.” Een stand van zaken.

Lees meer »

Amerika-expert na tweede moordpoging op Trump: “Hij heeft vijanden die het op zijn leven hebben gemunt, daar kunnen z’n marketeers mee aan de slag”

Negen weken nadat een 20-jarige man tijdens een campagnebijeenkomst een mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump pleegde, werd een 58-jarige gewapende man aangehouden die de golfspelende Trump nabij zijn huis in Florida in het vizier nam. Wat betekent dit voor Trumps kansen om het Witte Huis te heroveren? Expert Amerikaanse politiek Herman Matthijs (VUB): “Zijn campagneteam zal dit zeker uitspelen.”

Lees meer »

“Wees mild voor Remco als het hem niet lukt”: kopman Evenepoel zonder ‘ploegmaat’ naar WK, Hermans en De Plus wel in achtkoppige selectie

Afscheidnemend bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn achtkoppige WK-selectie bekendgemaakt. Maxim Van Gils (24) is de enige debutant en wordt aanzien als schaduwkopman. Meest ‘opvallende’ is dat kopman Remco Evenepoel (24) het in Zürich zonder ploegmaten van Soudal Quick-Step moet stellen. Vanthourenhout: “Ik ga steeds voor de sterkst mogelijke selectie. Uit welke ploeg de renners komen is bijzaak.”

Lees meer »

Is verwarmen met gasketel goedkoper dan met warmtepomp nu elektriciteit zo duur is? Wij maken de vergelijking

De (ver)bouwer moet niks meer weten van de warmtepomp. De verkoop ervan is in de eerste zes maanden van het jaar bijna gehalveerd. Dure elektriciteit maakt dat de warmtepomp niet kan opboksen tegen de gascondensatieketel, oordeelt de consument. Is dat ook werkelijk zo? Wij maakten de precieze vergelijking. “Nee, ik heb nog geen spijt van mijn nieuwe warmtepomp, ook al

Lees meer »