Werken voor nieuwbouw scoutslokaal De Panne starten nog eind maart

Het dossier voor het nieuwe lokaal voor de Sea Scouts van ‘t 15de FOS ’t Kraaienest heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk is de kogel door de kerk. De werken werden gegund aan de firma Braet uit Nieuwpoort en er hangt een kostenplaatje aan van bijna 1 miljoen euro.

Het nieuwe lokaal voor de zeescouts komt in de plaats van het oude clubhuis in de Sportlaan. Dat oude gebouw was tot op de draad versleten en was dus dringend aan vervanging toe. Maar het traject van het vergunningsproces werd toch een ‘hindernissenparcours’. Door de bijzondere ligging van het pand binnen het Duinendecreet werd er destijds een GRUP (Gewestelijk Uitvoeringsplan) zonevreemde sport- en jeugdinfrastructuur opgemaakt. Er was onduidelijkheid over de perceelsgrenzen en dat moest eerst uitgeklaard worden met de buren van het Agentschap voor Natuur en Bos. Overleg met de adviesverlenende instanties en een inspraakmoment met Sea Scouts ’t Kraaienest resulteerde uiteindelijk in een voorontwerp dat voldeed aan de bepalingen van het GRUP en de toekenning van de omgevingsvergunning. Het lokale bestuur én de scouts waren dan ook enthousiast over het ontwerp van architect Janis Filieux, dat in december 2023 in de gemeenteraad werd goedgekeurd. Het wordt een sober, maar multifunctioneel gebouw op maat van een dynamische scoutsgroep, voorzien van moderne technieken en opgetrokken uit robuuste materialen. De initiële raming van zo’n 700.000 euro is echter wel opgelopen tot 951.563 euro.

Ruime polyvalente zaal

Schepen Wim Janssens: “Aan oppervlakte wordt er niet ingeboet. Het wordt een sober, rechthoekig gebouw in prefab architectonisch beton, zonder kelder. Er is een ruime polyvalente zaal, waar 100 personen aanwezig kunnen zijn en 60 personen kunnen slapen. Die zaal kan worden opgedeeld in kleinere, afgescheiden ruimtes. De wanden in het sanitaire gedeelte zijn in PVC en er komt een rudimentaire keuken waar de scouts op korte tijd grote hoeveelheden kunnen koken. Er is een berging voorzien en het gebouw is rolstoeltoegankelijk. Aan de dakconstructie worden grote haken bevestigd om te kunnen sjorren en er wordt een grote groene bank geïnstalleerd onder de luifel. De start van de werken is voorzien eind maart 2024.”

Burgemeester Bram Degrieck: “Bij onze zeescouts leren tientallen kinderen al decennia omgaan met elkaar. Ze ravotten in onze duinen, maken kennis met activiteiten op en rond het water. Hun lokalen zijn helemaal doorleefd en we investeren graag in deze nieuwe infrastructuur voor het verenigingsleven. Door de ligging van de lokalen in natuurgebied was het geen makkelijk dossier, maar we zijn trots dat we met deze nieuwe lokalen de werking voor deze jeugdvereniging kunnen bestendigen voor de toekomst!”

Als alles meezit kunnen de (afbraak)werken snel starten. De scoutsgroep is momenteel al druk aan het verhuizen. Zij kunnen tijdelijk hun intrek nemen in de naastliggende lokalen van de vroegere Landscouts De Kwinte.

The post Werken voor nieuwbouw scoutslokaal De Panne starten nog eind maart is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo

Yves Ngabu (35) bokst zaterdag voor de wereldtitel… in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Het is zijn eerste kamp voor ‘eigen publiek’ sinds de Roeselarenaar met een Congolese licentie bokst. En dat eigen publiek, dat mag je best letterlijk nemen: “Er zijn 80 plaatsen gereserveerd voor mijn familie.”
The post Yves Ngabu verdedigt wereldtitel in ‘zijn’ Congo appeared first on

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »