Drijvende tuinen aan verlaagde Leieboorden beginnen plots te zinken: “Ketting is te kort”

Twee van de vijf drijvende tuinen aan de verlaagde Leieboorden staan momenteel onder water. De hevige regenval van de voorbije maanden en een sterke stroming op de Leie zouden daar niet vreemd aan zijn. Stad Kortrijk bekijkt, samen met de partners, hoe ze de twee tuinen weer volledig boven water kunnen halen.

De vijf drijvende eilandjes werden vier jaar geleden aangelegd om de Leieboorden te vergroenen. Het idee rond de drijvende tuinen ontsproot aan de hersenpan van Michel Desvigne, een gerenommeerde Franse landschapsarchitect. Door de winter dobberden de eilandjes maar wat mistroostig rond. Twee eilandjes kwamen zelfs volledig onder water te staan.

Ketting te kort

“Door het hoge water zijn die eilandjes wat zwaarder geworden en zijn ze gezakt”, vertelde projectcoördinator Bram Segers aan VRTNWS. “Daarnaast is er ook een probleem met de verankering. Om te voorkomen dat de eilandjes wegstromen, zitten ze onder water vast met een ketting. Die is blijkbaar iets te kort, waardoor de constructies naar beneden getrokken worden wanneer het waterpeil zeer hoog is,” besluit hij.

Samen met het Ierse bedrijf dat de tuinen plaatste, wordt nu gekeken naar een toekomstgerichte oplossing. De twee ondergelopen eilandjes zouden snel weer boven water komen en kunnen naar levenslust bloeien tijdens de lentemaanden.

(Jules Fremaut)

The post Drijvende tuinen aan verlaagde Leieboorden beginnen plots te zinken: “Ketting is te kort” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Carl Devos over de ongewone formatie: “Dat de premierkwestie zich nu al stelt, onderstreept dat”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Duitse AfD stapt uit ID-fractie

21:34 De Duitse extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) stapt uit de fractie Identiteit en Democratie (ID) in het Europese Parlement. Dat heeft de partij beslist tijdens een congres in Essen…

Lees meer »

Spaans hooggerechtshof weigert amnestie voor Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag beslist om de omstreden amnestiemaatregel niet toe te passen voor de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Hij werd beschuldigd van verduistering van overheidsgeld. Het aanhoudingsbevel tegen hem blijft dus van kracht.

Lees meer »

Hoeveel betaal je deze zomer voor een huurappartement aan zee? “Een volledige week hier is goedkoper dan 5 nachten Knokke”

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al, een echt boegbeeld”

Na een loopbaan van 40 jaar als parketmagistraat en rechter is door de Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtelijk personeel op de laatste dag van het gerechtelijk jaar afscheid genomen van Guido Casier (70) uit Heule (Kortrijk). “Een boegbeeld”, klonk het unisono.
The post Kortrijkse balie, magistratuur en gerechtspersoneel nemen afscheid van Guido Casier (70): “Je was er altijd al,

Lees meer »