Bouw nieuwe Krakelebrug in Brugge kan pas ten vroegste medio 2025 starten

De bouw van de nieuwe Krakelebrug in Brugge kan ten vroegste midden 2025 starten. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (OpenVLD) op parlementaire vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).

Doordat het project werd uitgebreid met de studie voor de heraanleg van omliggende straten en rioleringen, werd de timing van de effectieve realisatie van de nieuwe Krakelebrug verschoven naar medio 2025.

Bruggenmiserie

“De aanpak van de Brugse bruggen is een Processie van Echternach. De Krakelebrug is al sinds september 2022 defect. Daarom roep ik minister Lydia Peeters op om een versnelling hoger te schakelen om de Brugse bruggenmiserie sneller op te lossen. Door meer middelen en meer personeel op deze dossiers te zetten, kunnen we sneller starten met de effectieve werken”, aldus Maaike De Vreese.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegen eind 2024 reeds een omgevingsvergunning te hebben voor de Krakelebrug, zodat de werken begin 2025 zouden kunnen starten. Nu blijkt dat het dossier vertraging oploopt waardoor de timing van de effectieve bouw van de brug werd uitgesteld naar medio 2025.

Bedoeling is om tegen eind 2024 de detailstudie klaar te hebben om tegen begin 2025 de omgevingsvergunningsaanvraag te kunnen indienen en aansluitend het aanbestedingsdossier te publiceren. Voor de brug zijn alle mogelijke brugtypes onderzocht en werd er gekozen voor een tafelbrug.

Voetgangersbrug

De tijdelijke voetgangers-en/of fietsbrug werd geschrapt. “Aangezien we de nieuwe Krakelebrug ten vroegste in 2026 kunnen gebruiken, pleiten we om toch een tijdelijke voetgangers- en/of fietsbrug te realiseren. Op die manier moet de Bruggeling niet onnodig omwegen maken”, vervolgt Maaike De Vreese.

Ook de procedure voor de definitieve Kruispoortbrug heeft vertraging opgelopen. Momenteel trekt Vlaanderen jaarlijks 105.000 euro uit voor de huur van de tijdelijke Kruispoortbrug. De brug is in gebruik sinds 2018 en is vergund tot 2028. Normaliter moest de startnotafase eind 2023 afgeklopt zijn. Nu blijkt dat de startnota pas midden 2024 wordt gefinaliseerd.

Lange weg

Na die goedgekeurde startnota zal er nog een vervolgstudieopdracht komen om de projectnota op te maken. Daarna volgen het technische ontwerp, het aanbestedingsdossier, de project-MER en het aanvraagdossier voor de omgevingsvergunning. Er werd hier eveneens beslist om te werken met een tafelbrug.

Ook in dit dossier moet er spoed worden gezet om een definitieve Kruispoortbrug te realiseren. Dit project heeft nog een lange weg te gaan. We moeten absoluut vermijden dat dit project verdere vertraging oploopt, al dan niet wegens beroepsprocedures zoals bij de Steenbruggebrug. Ik roep zowel de minister als het Brugs stadsbestuur op om vaart te zetten in deze belangrijke dossiers”, besluit Maaike De Vreese.

The post Bouw nieuwe Krakelebrug in Brugge kan pas ten vroegste medio 2025 starten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Vlaanderen Feest in het centrum van Wervik

Sinds dinsdagmorgen wapperen in de centrumstraten kleurrijke nieuwe vlaggen met de slogan ‘Heerlijk zomeren in Wervik’. Zondag 7 juli is het Vlaanderen Feest met een divers programma. Het begint sportief met om 9 uur de start van ondertussen de zesde editie van de Franco-Belge Run. Het is uitkijken of Foeke Vanbecelaere uit Moorsele voor de vierde keer op rij gaat

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

“Mensen gaan misschien denken dat we menage à trois hebben”: Katy uit ‘B&B zoekt lief’ openhartig over ex en zijn nieuwe partner

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »