Bellewaerde Park verwelkomt drie nieuwe ‘noordelijke’ leeuwen: “Nog maar 250 in het wild”

Met Nestor snoepte Bellewaerde de leeuwenkoning af van de Antwerpse Zoo. Om het gemis te verzachten krijgen abonnees van de Zoo en van Planckendael 40% korting op een toegangsticket voor het Ieperse dieren- en pretpark. Woensdag maakten leeuwinnen Numa en Maya, die eerder al uit Tsjechië kwamen, voor het eerst kennis met Nestor.

Bellewaerde zat in zak en as toen de dierenarts en -verzorgers in september vorig jaar de doodzieke mannelijke leeuw Aru moesten laten inslapen. Eerder in 2023 trokken leeuwinnen Kefira en Assagi al naar de eeuwige jachtvelden. Hoewel de mascotte en het logo van Bellewaerde een leeuw is, moest het Ieperse pret- en dierenpark het zodoende en ondanks de bouw van een gloednieuw leeuwenverblijf bijna zes maanden zonder koning van de dieren stellen.

Nestor

Met de komst van Nestor en de leeuwinnen Numa en Maya brullen er dus eindelijk weer leeuwen in de Westhoek. “Nestor is een mannetje van 12 jaar oud en komt uit de Zoo van Antwerpen”, zegt dierenarts Melissa Nollet. “Hij krijgt er meteen twee vriendinnetjes bij waarmee hij hopelijk voor nakomelingen zal zorgen. Leeuwinnen Numa (1,5 jaar) en Maya (2,5 jaar) komen uit de Dv?r Králové Zoo in Tsjechië. Desondanks het voor alle leeuwen hun eerste verhuis was naar een andere dierentuin, is het transport zeer vlot verlopen.”

Kweekprogramma

Een domper voor de verzamelde pers was dat de leeuwen niet konden gefilmd worden. “We moeten de natuur volgen en vandaag wilden ze niet naar buiten”, zegt dierenarts Melissa Nollet, hier op de foto met directeur Stefaan Lemey. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT

Sinds kort behoren leeuwen ook tot een Ex-situ kweekprogramma (EEP) van EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria, waar Bellewaerde Park aan deelneemt. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen noordelijke leeuwen (Panthera leo leo) en zuidelijke leeuwen (Panthera leo melanochaita). “De drie nieuwelingen in Bellewaerde Park vallen onder de categorie noordelijke leeuwen”, vervolgt Melissa. “Volgens de laatste officiële telling in 2002 zijn er in de wilde natuur nog 23.000 volwassen leeuwen, dus nu waarschijnlijk nog een stuk minder. Als populatie die jaar op jaar kleiner wordt, staan ze algemeen geklasseerd als ‘vulnerable’ (kwetsbaar) op de IUCN redlist. Al enkele jaren ondersteunt Bellewaerde Park financieel de leeuwen in Senegal, Niokolo-Koba National Park. Van deze ondersoort aan noordelijke leeuwen leven er nog maar 250 volwassen individuen in het wild. Dat we nu ook noordelijke leeuwen mogen ontvangen, voelt alsof de cirkel rond is.”

Mascotte

“De koning van het dierenrijk is een belangrijk onderdeel van Bellewaerde”, zegt directeur Stefaan Lemey. “Al sinds 1972 verblijven er leeuwen in het park. Ook de mascotte van Bellewaerde is Koning Leeuw. Vandaar dat het enthousiasme voor de aankomst van de nieuwe leeuwen dan ook zeer groot is. Bovendien werd het leeuwenverblijf vorig jaar volledig vernieuwd, goed voor een investering van bijna 3 miljoen euro. De omheining werd vervangen door natuurlijke water barrières. Daarnaast werden over de verblijven wandelbruggen geïnstalleerd en kan men binnen gluren in hun nieuwe dagstallen. Dankzij de aanpassingen aan hun habitat is het steeds mogelijk om de leeuwen te spotten.”

Korting abonnees Zoo

Nestor was een vaste waarde in de Zoo van Antwerpen, aangezien hij daar geboren is. Heel wat trouwe bezoekers zullen hem daar missen. “Vandaar dat Bellewaerde Park aan alle abonnees van Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael een korting van 40% geeft, op vertoon van het abonnement aan de kassa. Zo kunnen de abonnees Nestor bewonderen in zijn nieuwe thuis, alsook het park ontdekken én dat aan een voordelig tarief”, zegt woordvoerder Filip Van Dorpe van Bellewaerde. (TOGH)

The post Bellewaerde Park verwelkomt drie nieuwe ‘noordelijke’ leeuwen: “Nog maar 250 in het wild” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Voor hun kleinkinderen zijn ze helden”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »

Eerste Loop van de Rostn op Kachtem Ommegang: “Attentie voor alle deelnemers”

Op vrijdagavond 28 juni organiseert Ivac samen met de Bende van de Rostn voor het eerst het loopevent ‘Loop van de Rostn’ tijdens het kermisweekend van Kachtem Ommegang. Ivac wenste op vrijdagavond te organiseren en de Bende van de Rostn zocht nog naar een sportief event op vrijdagavond. Door de handen in elkaar te slaan hadden beide verenigingen een oplossing

Lees meer »

Filip Dewinter (Vlaams Belang) neemt vandaag eed af van Vlaamse Parlementsleden

Vandaag leggen de 124 Vlaamse Parlementsleden – onder wie maar liefst 67 nieuwkomers – de eed af. Dat doen ze bij de tijdelijke voorzitter Filip Dewinter van het Vlaams Belang, een controversiële figuur. Meteen ook een drukke eerste zittingsdag voor het Vlaams Parlement, dat een nieuwe voorzitter moet verkiezen én moet beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams

Lees meer »