Olympisch dorp in Parijs heeft Wevelgems tintje dankzij architecte Anne Mie Depuydt

Het duurt nog enkele maanden eer Parijs ruim 20.000 atleten mag verwelkomen voor de Olympische en Paralympische Spelen. Intussen werd vorige week officieel het Olympisch dorp al geopend. “Het worden nog hectische tijden voor de aannemers die moeten zorgen dat alles tijdig af is”, zegt de Wevelgemse architecte Anne Mie Depuydt. Zij tekende voor de realisatie en het bouwproces van het grootste deel van het complex.

Anne Mie, die een nicht is van de Kuurnse burgemeester Francis Benoit, studeerde in 1987 af als architecte aan de Sint-Lucas campus in Gent. Na haar studies trok ze naar Parijs, waar ze werkte voor een reeks bekende bureaus en architecten. Ze gaf er ook les.

In 1999 opende ze samen met Erik Van Daele het architectenkantoor uapS, met hoofdzetel in Parijs. Het was met dit bureau dat ze zich in 2019 inschreef voor de aanbesteding van het project voor het Olympisch dorp. Allesbehalve een sinecure. Wat vroeger een achtergestelde buurt aan de Seine was, moest ze omtoveren in een verblijfscomplex voor 14.500 gewone atleten met hun entourage en nog eens 6.000 paralympiërs. Het werd dag en nacht werken om een werf te realiseren van 52.000 vierkante meter en dat op tweeënhalf jaar tijd. Dat lukte.

Heel wat voorwaarden

Bij het ontwerp van het Olympisch dorp moest Anne Mie rekening houden met verschillende voorwaarden, zoals de inrichting van de kamers. De afmetingen van de ruimtes zijn al zo bedacht dat je er een bed van 2,20 meter, maar ook één van 2,50 meter in krijgt. Er dient ook rekening mee houden dat twee atleten in een kamer kunnen wonen en er ruimtes voorzien worden waar de atleten tot rust kunnen komen volgens Anne Mie. Daarom hebben sommige daken een groenbedekking.

Er wordt ook gedacht aan biodiversiteit en houtconstructies. Een van de meest markante eigenschappen van het complex is dat er nergens airconditioning aanwezig is. Overal wordt gewerkt met natuurlijke ventilatie.

Omdat het dorp na de olympische ook de paralympische atleten moet huisvesten, moet alles ook beantwoorden aan de reglementering van universele toegankelijkheid voor alle mogelijke handicaps. Een hele opgave.

Geen verloren moeite

Eens de spelen afgelopen zijn, wordt het Olympisch dorp weer een gewone woonwijk met appartementen, huizen en studentenkamers. Er gaat dus niets van verloren. Ons land heeft dus behalve verdienstelijke profatleten ook een gedreven West-Vlaamse vrouwelijke ondernemer om in de zomer van Parijs mee te schitteren. (AV)

The post Olympisch dorp in Parijs heeft Wevelgems tintje dankzij architecte Anne Mie Depuydt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Limburger Yannick Bouts leidt La Réserve naar label vijf sterren superior

Een jaar na de opening krijgt hotel La Réserve Resort in Knokke het label vijf sterren superior. Dat gebeurde onder leiding van de Limburgse general manager Yannick Bouts, die eerder met het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden vijf sterren behaalde. “Zonder het enthousiasme van de eigenaars – topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke – was dit niet mogelijk geweest”, zegt

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »