Meubelketen Maisons du Monde wil tot 50 vestigingen sluiten: toekomst West-Vlaamse winkels onduidelijk

De Franse meubel- en decoratieketen Maisons du Monde, die ook enkele winkels heeft in onze provincie, wil in zijn hele netwerk 40 à 50 verkooppunten sluiten of verhuizen, zo maakte het bedrijf bekend. Zo’n 30 procent van de winkels zal worden gefranchiseerd. De operatie zou tegen 2026 afgerond moeten zijn.

Maisons du Monde telt in totaal 340 winkels, vooral in Frankrijk maar ook in België, Spanje en Italië. Er zijn ook drie West-Vlaamse winkels, in Roeselare, Oostende en Brugge. Welke winkels getroffen zullen zijn, is nog niet bekend.

Winst fors gedaald

Het meubelconcern maakte dinsdag bekend dat zijn nettowinst vorig jaar met driekwart is gedaald, tot 8,8 miljoen euro. De omzet daalde in 2023 met 9,3 procent tot 1,13 miljard euro. Maisons du Monde verwijst naar moeilijke marktomstandigheden, zoals de hoge inflatie, het dalend consumentenvertrouwen en geopolitieke onzekerheden.

Besparingen

De groep heeft intussen een 50-tal winkels geïdentificeerd waar de rendabiliteit omhoog moet, klinkt het. Dat kan bijvoorbeeld door de huur te heronderhandelen, personeel te laten afvloeien of te verhuizen naar een goedkopere locatie. “De definitieve sluiting zal slechts een ‘klein’ deel van het park treffen”, verzekerde exploitatiedirecteur Christophe Laporte.

Maisons du Monde hamert ook op “vereenvoudiging en financiële discipline”. Zo moeten de voorraden en het aantal leveranciers naar beneden. De volgende drie jaar wil de groep 85 miljoen euro besparen.

The post Meubelketen Maisons du Monde wil tot 50 vestigingen sluiten: toekomst West-Vlaamse winkels onduidelijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

“Warmte van gezin kunnen we nooit vervangen”: pleegkinderen komen (lange tijd) in ziekenhuis terecht door plaatstekort

Een kinderziekenhuis kan de warmte van een gezin nooit vervangen, terwijl dat net is wat een kind nodig heeft. Dat zegt professor en kinderarts Ann De Guchtenaere van het UZ Gent, dat net als andere ziekenhuizen af en toe pleegkinderen (lange tijd) opvangt door een groot tekort aan crisisopvangplaatsen. Concreet zoekt Pleegzorg Vlaanderen meer dan 400 zulke plaatsen voor dringende

Lees meer »