Jean-Baptiste (34) opent kunstgalerie Art de Rue: “Toegankelijke kunst is wat designstad Kortrijk mist”

In de Leiestraat 33, in het gewezen pand van badmode- en lingeriezaak Mi-Ann, bevindt zich sinds 15 februari de hedendaagse kunstgalerie Art de Rue van Jean-Baptiste Geeraert (34). “De bedoeling is om originele werken van vooraanstaande artiesten toegankelijker te maken, voornamelijk door prints van de originele werken in beperkte oplage, gesigneerd door de kunstenaars zelf.”

Jean-Baptiste begon zo’n kleine tien jaar geleden met het aankopen van voornamelijk naoorlogse kunst vanuit alle stromingen. “Er zit geen echte rode draad in mijn collectie. Ik koop wat ik mooi vind, niet wat goed zal verkopen. De eerste litho die ik kocht is van Roy Lichtenstein en die heb ik nog steeds. Sindsdien ben ik blijven verzamelen en kan je mijn uitgebreide portfolio bezichtigen op de website www.artderue.be. Afgelopen jaren zocht ik naar een ideaal pand om mijn collectie fysiek te exposeren tot ik op deze mooie opportuniteit botste in de Leiestraat.” De pop-up Art de Rue blijft er minstens een jaar.

“Bijna alle litho’s zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaars zelf”

Het kunstaanbod in Kortrijk versterkt Jean-Baptiste met voornamelijk grafische werken zoals litho’s, prints, multiples, zeefdruk, gravures en etsen, maar ook toffe kunstobjecten zoals keramiek. “Prints zijn toegankelijk voor mensen die willen beginnen met kunst daar originele werken vaak onbetaalbaar zijn. Bijna alle litho’s zijn genummerd en gesigneerd door de kunstenaars zelf. De collectie bestaat uit zowel internationale artiesten zoals Robert Indiana en Calder, als nationaal waaronder Pierre Alechinsky en Roger Raveel. Ik sta ook open voor samenwerkingen met lokale artiesten zoals nu met de Gentse fotograaf Titus Simoens. Ik hou in de galerie altijd één plekje vrij voor hun werk.”

Art de Rue bevindt zich op de hoek van de Leiestraat en Stovestraat © MD

“Alle inkomsten uit de verkoop worden opnieuw geïnvesteerd in nieuwe werken”

Na een decennium verzamelen kan het voor Jean-Baptiste soms lastig zijn om afstand te doen van zijn kunst die hij al zolang collectioneert. “Maar je maakt mensen blij en dat maakt het goed. Alle inkomsten uit de verkoop worden opnieuw geïnvesteerd in nieuwe werken. Zo is er in Art de Rue een constante rotatie van kunst en valt er altijd iets nieuws te beleven.”

Art de Rue is open op afspraak of op donderdag en vrijdag van 12 tot 19 uur. Op zaterdag vanaf 13 uur.

The post Jean-Baptiste (34) opent kunstgalerie Art de Rue: “Toegankelijke kunst is wat designstad Kortrijk mist” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Voor het eerst in ruim 30 jaar: Nederlandstaligen en Franstaligen samen op lijst in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode voor het eerst in decennia stemmen op een lijst waarop zowel Nederlands- als Franstaligen staan. De partij Accent 1640 wil naar eigen zeggen de belangen behartigen van élke Rodenaar, "want we hebben geen nood aan Nederlandstalige stoepen, Franstalige fietspaden, liberale straatverlichting, christendemocratische verkeerslichten of socialistische wandelwegen".

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Team Burgemeester stelt kandidaten voor

Het huidige Liberaal 2018 trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober als Team Burgemeester, en stelde als eerste partij haar kandidaten voor. Op de lijst vinden we bekende en minder bekende namen, maar het geheel zal een ambitieuze ploeg zijn, verzekert lijsttrekker en huidig burgemeester Lieven Cobbaert (38).
The post Team Burgemeester stelt kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Expo ‘Een strand vol geschiedenis’ toont maritiem verleden

Van 1 juli tot 30 augustus duik je in het Wielingencentrum in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’. Blikvangers zijn een vroeg-17de-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan. De kano werd dinsdag al overgebracht vanuit het Museum aan de

Lees meer »

Zesdes VBS De Watermolen met gepensioneerde juf Marijke op de foto

Sportleerkracht Marijke Pattijn gaat bij vbs De Watermolen met pensioen en werd zopas uitgewuifd. Dat vonden de 45 leerlingen van de zesde leerjaren een ideale gelegenheid om met z’n allen met haar op de foto te gaan. Ze hadden daarvoor een extra reden. Met het oog op de diploma-uitreiking mochten allen een Droomfabriekwens uiten. De
The post Zesdes VBS

Lees meer »