Groene middenveld dient bezwaar in tegen stadion voor Cercle Brugge in Sint-Pieters

Het verenigde Brugse groene middenveld dient bezwaar in tegen de zoekzones die de Provincie West-Vlaanderen aanduidde in kader van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Bedrijvigheid economische subregio Brugge’. Met dit plan wil de Provincie in Sint-Pieters een zone creëren voor bedrijven en voor Cercle Brugge. De groepen geven aan dat eerst de huidige ingenomen ruimte beter benut moet worden, alvorens nieuwe open ruimte in te palmen: “Met 684m² beton die er dagelijks bij komt in Brugge, zijn we nu al bij de snelst verhardende regio’s van Vlaanderen.”

De termijn van het openbaar onderzoek voor het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Bedrijvigheid economische subregio Brugge’ is afgesloten. De Grootouders voor het Klimaat, Natuurpunt Brugge en Natuurpunt Brugs Ommeland, Groen vzw en vzw Bescherm Bomen en Natuur dienden samen met de West-Vlaamse Milieufederatie bezwaar in tegen de plannen om 38,1 ha netto te voorzien voor bedrijvigheid.

Dat is zonder groenbuffers, bufferbekkens, wegenis en dergelijke en bovenop de ruimte die via andere processen reeds gepland werd. De organisaties vrezen voor de open ruimte.

Gebrekkig ruimtelijk beleid

“De hevige discussies die er op vandaag zijn tussen landbouw en natuur worden aangevuurd door het gebrekkige ruimtelijke beleid dat we in Vlaanderen kennen.”, zegt Bart Vanwildemeersch van de West-Vlaamse Milieufederatie. “Voor de regio Brugge zien we dat gebieden voor havengebonden bedrijven ingenomen worden door garages en andere niet-havengebonden bedrijven, of oude loodsen en gebouwen van één verdiep, waar veel efficiënter met ruimte kan omgegaan worden.”

“Het is ook helemaal onlogisch dat elk bedrijf bijvoorbeeld een eigen parking heeft, maar zo zijn er nog zaken die veel efficiënter kunnen”, aldus Bart Vanwildemeersch. De Milieufederatie hekelt het feit dat er twee voetbalstadions in één stad voorzien worden: dat van Cercle en Club Brugge. Want binnen dit provinciaal planproces zit ook het stadion van Cercle Brugge aan de Blankenbergse Steenweg.

Absurd

“Als het Stadio Olimpico door AS Roma en Lazio Roma kan gedeeld worden, in een veel grotere stad als Rome, dan moet dat ook kunnen voor Cercle en Club, ondanks alle gevoeligheden.”, zegt Bart Vanwildemeersch. “Het is absurd dat we aangeven dat de ruimte op is, om tegelijk een tweede groot stadion, met oefenvelden, te gaan plannen op de vruchtbaarste gronden van de stad.”

“We moeten het bestaande dan ook eerst beter invullen voordat we doordacht extra open ruimte aansnijden. Op Vandaag verharden we in Brugge nog steeds 684m² per dag. De ruimte is stilaan echt op.”

De organisaties dienden bezwaar in tegen de plannen en hopen dat de Provincie de principes van Saving Space, of ruimtebesparend plannen, ook toepast op bestaande terreinen en voetbalclubs.

The post Groene middenveld dient bezwaar in tegen stadion voor Cercle Brugge in Sint-Pieters is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 2.000 fans vuren Antwerp-spelers aan, op het Kiel was de opkomst een stuk kleiner

Hoogspanning in Antwerpen. Aartsrivalen Antwerp en Beerschot treffen elkaar zondag. De ‘Ratten’ kunnen maar beter winnen, want hun harde kern dreigt met een veldbestorming als het fout loopt. Rond de middag was er op de Bosuil alvast een aanmoedigingsmoment. Zo’n 2.000 Antwerp-fans vuurden de spelers aan. Ook Beerschot had in de namiddag nog zo’n ontmoetingsmoment met zijn fans, al daagde

Lees meer »

Vooruit Limburg gaat in tegen eigen nationaal bestuur en pleit voor behoud Limburgs provinciebestuur

De Limburgse afdeling van Vooruit is tegen de plannen van de Vlaamse regeringsonderhandelaars om de provinciebesturen af te schaffen. N-VA wil de provinciebesturen in 2029 of 2030 schrappen. CD&V is tegen, maar Vooruit zou daar wel mee akkoord gaan. Alain Yzermans, de voorzitter van Vooruit Limburg, gaat daarmee in tegen het standpunt van nationaal voorzitter Conner Rousseau: "Ons politiek, sociaal,

Lees meer »

Voor het eerst in 230 jaar krijgen bezoekers rondleiding in trappistenabdij van Westmalle: “Té unieke kans om te laten liggen”

Niks dan enthousiaste reacties op de eerste brouwerijdag van de Brouwerij der Trappisten in Westmalle. De gelukkigen die half juni een ticket wisten te bemachtigen, kregen woensdag de hele brouwerij in werking te zien, van de brouwzaal over de rijpingskelder tot de bottelarij. De zeventien nog aanwezige monniken zelf hielden zich afzijdig achter hun abdijmuren.

Lees meer »

Jonge mama van vijf overleden na val van de trap: “Weeral moeten we afscheid nemen van een dochter”

Tiffany Tant uit Menen, een 36-jarige mama van vijf zonen, is overleden na een val van de trap. Ze lag tot afgelopen zondag in coma, maar de hersenschade was te groot. Het is de tweede dochter die mama Sabina Anne en stiefpapa Nick Fraeye moeten afgeven, vorig jaar verloren ze Tiffany’s zus Virginie aan een bloedklonter. “Het is onwezenlijk”, klinkt

Lees meer »

Lommelse drugscrimineel Flor Bressers veroordeeld in zaak rond ‘Bolle Jos’ die tien jaar cel en fikse boete krijgt

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de Nederlandse drugsbaas ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (33) donderdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, een boete van 200.000 euro en een verbeurdverklaring van 4,7 miljoen euro. Lommelaar Flor Bressers (37) wordt veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf en een boete van 20.000 euro voor zijn betrokkenheid.

Lees meer »

Kerkgangers reageren geschrokken op aanhouding van priester B.: “We weten niet wat zijn aandeel is in de feiten”

Geen pastoor B. (60) in de zondagsmis in Heide. De zestiger werd een dag eerder aangehouden door de onderzoeksrechter nadat een bevriende priester uit Engeland donderdagnacht het leven liet bij een seksafspraakje. De mannen hadden xtc en poppers genomen. De kerkgangers reageren geschrokken: “Volgens mij is het hem overkomen en heeft die vriend de drugs meegenomen.”

Lees meer »

Slotzang van pausviering in Koning Boudewijnstadion op laatste moment vervangen: componist blijkt dader van seksueel misbruik

Het koor dat zondag zingt tijdens de grote eucharistieviering van de paus in het Koning Boudewijnstadion, moet in allerijl een nieuw slotgezang inoefenen. Dat meldt het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Het lied dat op het einde van de massamisviering gezongen zou worden, blijkt gecomponeerd te zijn door een priester die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Lees meer »

“Hezbollah heeft grote tactische voordelen”: Roger Housen legt uit hoe grondoffensief van Israël er zal uitzien

Het Israëlische leger roept reservisten op in de voorbereiding op een grondoorlog tegen Hezbollah in Libanon. Maar hoe snel komt die grondoorlog eraan en hoe zal die eruitzien? 5 vragen aan Roger Housen, kolonel op rust en defensie-expert. “Het Israëlisch leger is sterker en technologisch beter, maar zal niet zomaar over Hezbollah heen walsen.”

Lees meer »