Deerlijks schepen Vanneste over mogelijke inplanting van bijkomende industriezone Esser: “Procedure ligt momenteel stil”

“De bezwaren kwamen na het afsluiten van het provinciaal openbaar onderzoek. Ons advies was al geformuleerd”, reageert schepen van Ruimtelijke Ordening van Deerlijk Matthias Vanneste (Open VLD) over de mogelijke inplanting van een bijkomende industriezone Esser op het grondgebied van Deerlijk, maar vlak naast Zwevegem.

“Zo goed als alle zoekzones in heel Vlaanderen hebben dezelfde problematiek. Ze zijn een inname van kostbare open ruimte, zullen bij eventuele realisatie in grote mate rekening moeten houden met de bijna overal aanwezige waterproblematiek en moeten in veel gevallen zoeken naar de verweving met de buurt.”

“Rekening houdend met deze aspecten is het toch de uitdaging om de balans te zoeken tussen het onnodig innemen van open ruimten en het beschermen van ons klimaat en het behoud van economische activiteit in de regio. Dit kan door het realiseren van kwalitatieve bedrijventerreinen met aandacht voor beeldkwaliteit, klimaat en water. De gemeente Zwevegem is in dit gebied trouwens zelf de trekker hiervan, door de recente realisaties van de naastgelegen terreinen zoals De Pluim en de toekomstige uitbreiding van Evolis.”

“Onze andere zoekzones zijn negatief geadviseerd vanuit het gemeentebestuur door voornamelijk het aspect verweving met de buurt, door een directe relatie tussen woningen en de eventueel toekomstig bedrijvigheid. Voor de zoekzone Esser is deze relatie slechts indirect aanwezig en betreft dit bijna een kopie van dergelijke, naast gelegen bedrijvenzone(s) met een gelijkaardige impact op de buurt.”

Procedure

“Ondertussen is het openbaar onderzoek afgelopen, moet de scopingsnota opgemaakt worden met de bevindingen en zou de MER-procedure aanvatten. Er zijn in de andere regio’s echter nog extra zoekzones opgenomen en het plangebied is dus aangepast. Hierdoor moet de procedure terug hervatten en zal het openbaar onderzoek herstarten met de bijkomende zoekzones.”

“Na dit openbaar onderzoek zal de provincie de MER-procedure effectief aanvatten en zal dan ook alle impact in kaart gebracht worden. Hierin zal onafhankelijk uitspraak gedaan worden over de impact op klimaat, water, mobiliteit en buurt en dat zal in grote mate bepalen of de zoekzone überhaupt haalbaar is om verder te ontwikkelen. Op dit moment van de procedure is er weinig wat kan gedaan of beslist worden vanuit de gemeentes. Informeel liet de provincie ons weten dat het verder verloop van de procedure pas na oktober 2024 terug zal aangevat worden.”

The post Deerlijks schepen Vanneste over mogelijke inplanting van bijkomende industriezone Esser: “Procedure ligt momenteel stil” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De speeltijd is voorbij: Duitse spelersvrouwen niet meer welkom

De speeltijd is voorbij. Konden de spelers van de Duitse nationale ploeg sinds de start van het EK voetbal geregeld wat tijd doorbrengen met hun naasten, is daar niet langer sprake van. Het hoofd louter op de finale, niet op de familie. In tegenstelling tot de Engelse WAGs: na hun zege tegen Slovakije werden de Engelse spelersvrouwen in een vloot

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

Acteur Louis Thyssen uit ‘Nachtwacht’ en K3-musical ‘De drie biggetjes’ breekt met z’n vriendin Liesl

Louis Thyssen (29), bekend van ‘Nachtwacht’ en z’n rol in musical ‘De drie biggetjes’, en z’n vriendin Liesl (27) hebben na zeven jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat bevestigt de acteur aan ‘Dag Allemaal’. Dat de breuk al dan niet het gevolg zou zijn van overspel, wil Thyssen niet kwijt: “Ik moet nog met m’n omgeving bespreken wat

Lees meer »