“Wateroverlast in Westhoek heeft dichters geïnspireerd”: Kunstenfestival geeft ruimte aan verbeelding en schakelt klimaatdichters in

De nieuwe editie van Kunstenfestival Watou heeft als thema‘Landscape of the Imagination’ en vindt plaats van 6 juli tot en met 1 september. Op het programma staat opnieuw een poëziepodcast, Watou Live en een nieuwe fietsroute. “Eind vorig jaar stond de Westhoek en ook Watou onder water. Blijven we staan kijken of doen we er iets aan? De nieuwe fietsroute, ‘Zwemlessen voor later’ laat dertien klimaatdichters aan het woord”, zegt Michaël Vandebril, curator poëzie.

Inspirator Koen Vanmechelen en curator poëzie Michaël Vandebril treden voor de derde maal aan voor het Kunstenfestival. De selectie beeldende kunst gebeurt dit jaar opnieuw door James Putnam, die ook in 2022 de rol van curator beeldende kunst op zich nam. In het voorjaar van 2023 schreef een recordaantal van 200 kunstenaars zich in voor de open call Patchwwwork, dat resulteerde in een twintigtal nieuwe realisaties.

“Het Kunstenfestival Watou reikt verder dan het dorp. Het creëert een creatief landschap dat de hele regio omarmt. In een wereld die snakt naar nieuwe perspectieven, vormt Watou een poort naar een gedeelde verbeeldingswereld waar kunst de kracht heeft om te verrijken en te transformeren”, zegt Loes Vandromme, schepen van Cultuur.

(Lees verder onder de foto.)

De nieuwe editie van Kunstenfestival Watou kreeg de titel ‘Landscape of the Imagination’. © LBR

Klimaatpoëzie

Curator Michaël Vandebril kiest opnieuw voor nieuwe creaties van twintig dichters uit binnen- en buitenland. “Nieuwe gedichten gaan in dialoog met de kunstwerken. Ze nodigen uit om een reis te maken in hoofd en hart. Watou is de bestemming, maar voor iedereen is de reis anders. De gedichten worden op allerlei manieren geïntegreerd in het parcours: typografisch, auditief of bewegend beeld. De vormgeving is in handen van Jelle Jespers”, vertelt Michaël Vandebril, curator poëzie.

“Watou is de bestemming, maar voor iedereen is de reis anders” – Michaël Vandebril, curator poëzie

Ook dit jaar is er een fietsroute. “Eind vorig jaar stond de Westhoek en ook Watou onder water. Het is duidelijk dat het klimaat verandert. Blijven we staan kijken of doen we er iets aan? De klimaatdichters willen met hun poëzie inspireren, verontrusten, mobiliseren en vooral moed geven om te zorgen voor deze wereld die onze thuis is. We geven ook ruimte aan het project ‘Laat alles hier aarden’ van de Klimaatdichters onder leiding van Sara Eelen en het Poëziecentrum dat het door mensen bedreigde landschap een stem wil geven”, zegt Michaël Vandebril.

Ongewone locaties

De werken voor ‘Landscape of the Imagination’ zullen te zien zijn op verschillende bijzondere en ongewone locaties in en rond het dorp, een nieuwe locatie is de pastorie van Watou. Kasteel De Lovie in Poperinge speelt opnieuw een belangrijke rol. De Nederlandse Lie van der Werff is één van de kunstenaars die tijdens de komende editie van het Kunstenfestival Watou een werk zal presenteren in De Lovie. Om dat werk te realiseren, vraagt ze de hulp van de Poperingenaars.

(Lees verder onder de foto.)

Poëziepodcast

De poëziepodcast ‘Huis van de Dichter’ keert terug met een tweede seizoen. Literair journaliste Jelle Van Riet maakt vanuit de schrijfresidentie Huis van de Dichter in Watou een nieuwe reeks van zes poëziepodcasts.

“In elke aflevering praat ik met een gastdichter over poëzie en het leven aan de hand van één gedicht uit zijn/haar oeuvre. Daarnaast laat ik ook lezers aan het woord. Mijn gasten zijn dit jaar Bart Moeyaert, Moya De Feyter, Benno Barnard, Daniëlle Zawadi, Ted Van Lieshout en Maria Barnas. De gesprekken worden gecapteerd, al wandelend in de velden, aan de keukentafel, in een plaatselijk café”, zegt Jelle Van Riet. Op het festivalparcours wordt een luisterkamer ingericht waar de podcasts kunnen beluisterd worden. Ook deze zomer brengt het Kunstenfestival weer ‘Watou Live’. Je ontdekt er performances, concerten en boeiende ontmoetingen.

(Lees verder onder de foto.)

Literair journaliste Jelle Van Riet maakt vanuit de schrijfresidentie Huis van de Dichter in Watou een nieuwe reeks van zes poëziepodcasts. © LBR

Open call

Voor de volgende editie van het Kunstenfestival Watou wordt gezocht naar collectieven en collabs die willen bijdragen aan de evolutie en transformatie van het kunstenfestival. Het thema van de nieuwe open call is ‘The Smell of Grass is Changing’. “Als gras naar beton ruikt, verliest een dorp de authenciteit die nodig is om te overleven. Het evenwicht zal schuiven”, zegt inspirator Koen Vanmechelen.

Vroegboekactie

Het Kunstenfestival pakt opnieuw uit met een vroegboekactie: vanaf 1 mei zijn tickets te koop aan 18 euro. “Het ticket is meerdere dagen geldig, zodat een bezoek over meerdere dagen kan gespreid worden. Wie een logiesarrangement boekt, ontvangt een welkomstpakket ter waarde van 80 euro, met daarin een festivalticket, een bezoekersgids, tickets voor het Hopmuseum, een voordeelbonnenboekje, een lekker streekproduct en een speciaal gebrouwen festivalbier”, aldus cultuurschepen Loes Vandromme.

The post “Wateroverlast in Westhoek heeft dichters geïnspireerd”: Kunstenfestival geeft ruimte aan verbeelding en schakelt klimaatdichters in is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Rusland claimt vernietiging Oekraïense gevechtsvliegtuigen

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote geschorst na belangenvermenging

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft de burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Partij Visie) geschorst tot het einde van zijn bestuursperiode. Vergote werd vorig jaar veroordeeld voor belangenvermenging. Die feiten ziet minister Rutte als een grove nalatigheid waardoor hij zijn ambt niet kan verderzetten.

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Brand in opvangcentrum Fedasil: 26-jarige Palestijn opgepakt voor brandstichting

De hulpdiensten snelden vrijdagvoormiddag naar het opvangcentrum van Fedasil in het West-Vlaamse Poelkapelle na een melding van brand. Eén persoon werd preventief afgevoerd ter controle naar het ziekenhuis. Een deel van het gebouw is onbewoonbaar verklaard, voor de bewoners wordt een noodopvang gezocht. De politie arresteerde een 26-jarige Palestijn voor brandstichting.

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Partijlid roept Canadese premier Trudeau op om stap opzij te zetten, na teleurstellend verkiezingsresultaat in Toronto

Het Canadese parlementslid Wayne Long van de liberale partij heeft zijn premier Justin Trudeau in een e-mail aan andere partijleden laten weten dat het "tijd is voor verandering". Volgens Long kan de premier niet aanblijven, nadat de liberalen een tussentijdse verkiezing in de stad Toronto hadden verloren. Trudeau laat weten dat hij naar de frustraties van de bevolking luistert, maar

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »