Twee beklaagden vragen vrijspraak voor dodelijk ongeval waarbij e-stepper Erwan (17) stierf: “We moeten emoties durven loskoppelen”

Zowel een Nederlandse trucker als een vrouw uit Nieuwpoort vragen in de politierechtbank de vrijspraak voor de onopzettelijke doding van e-stepper Erwan Zemmouri (17) uit Dilbeek. De familie van de tiener zakte af naar Brugge en nam zelf het woord. Toch blijft het voor de politierechter een heel complex dossier. Want is er nu sprake van een derde -–nooit geïdentificeerde – aanrijder?

“Mag ik vragen aan de pers om de zaal te verlaten.” De zaak rond de dood van Erwan Zemmouri (17) werd maandagochtend achter gesloten deuren behandeld. Op vraag van de nabestaanden van het slachtoffer, zo blijkt. De rechtbank ging daarin mee, ondanks de vraag van één van de advocaten om de deuren toch open te houden. Dat het slachtoffer minderjarig was op het moment van het ongeval gaf uiteindelijk de doorslag. Dat het een emotioneel debat werd staat alleszins vast. Na afloop was de familie van Erwan té aangeslagen om te reageren. Ze liepen samen met hun advocaten rechtstreeks naar buiten. “Emotioneel te zwaar om iets te zeggen”, was het enige wat de advocate kwijt wou.

Vreemde zaak

Onlogisch is dat niet. De familie van de tiener wacht ondertussen al bijna twee jaar op een antwoord. Wat is er met Erwan gebeurd? Wie veroorzaakte het fatale ongeval? Het zorgt ook nu nog steeds voor discussie en een hoogst ongebruikelijke zaak. Want het parket besloot twéé bestuurders te dagvaarden voor onopzettelijke doding.

Daarvoor keren we even terug naar de nacht van 13 op 14 juli 2022. Erwan, een jongen van 17 uit Dilbeek, verblijft met zijn pleegouders op een camping langs de Koninklijke Baan in Middelkerke en is die nacht op de terugweg van een feestje met zijn e-step. Wat zeker is: de tiener zou nooit levend bij zijn pleegouders geraken. Vlakbij de camping overleed hij. Wat er zich die nacht precies afspeelt, daarover blijven de versies uit elkaar lopen.

Wat is er met Erwan gebeurd? Wie veroorzaakte het fatale ongeval? Het zorgt ook nu nog steeds voor discussie

Wel staat vast dat hotelmanager M.D. (39) uit Nieuwpoort plots een klap voelt en hoort. Wanneer ze uitstapt, ziet ze een jongeman op de rijbaan liggen. “Maar die moet daar al gelegen hebben toen ik hem aanreed”, verklaarde de vrouw daar zelf over. “Ik heb hem echt nooit gezien.” Ook haar passagiers verklaren dat. Het gezelschap denkt eerst zelfs dat ze over een laken zijn gereden, maar M.D. besluit toch te stoppen. Een correcte beslissing, zo blijkt al snel. In werkelijkheid is de vrouw niet over een laken, maar wel over een jongen van 17 gereden.

Weinig schade aan auto

De twee passagiers zijn verpleegsters en doen nog hun best, maar alle hulp komt te laat. De jongen is al overleden. Uit onderzoek blijkt dat bestuurster M.D. 1,8 promille in haar bloed heeft. En toch zijn zowel zij als haar passagiers volledig in de war. Want een glaasje te veel op of niet: de bestuurster blijft bij haar standpunt dat ze de jongen écht van nergens zag komen. Voor de volledigheid: op de plek van het ongeval was het dat moment pikdonker. De zaak krijgt al snel een nieuwe wending wanneer blijkt dat de Audi A3 van de vrouw heel weinig schade vertoont. En de verwondingen van de jongen komen ook niet meteen overeen met een aanrijding door de kleine auto. Komt daar nog eens bij dat de step wél heel zwaar beschadigd is in vergelijking met de wagen.

Daarom organiseert het gerecht al de volgende nacht een reconstructie. De Koninklijke Baan wordt afgesloten en de Audi A3 wordt terug naar de plaats van het ongeval gebracht. Daar wordt alles – ook de zichtbaarheid dus – zo goed mogelijk nagebootst. De conclusie: het slachtoffer moet inderdaad al op de grond gelegen hebben.

Camerabeelden

Het onderzoek ging verder en daarbij spelen camerabeelden van de nabijgelegen camping Albatros een belangrijke rol. Daarop is namelijk te zien hoe een vrachtwagenchauffeur passeerde vóór de Audi A3 van de hotelmanager. Op basis van die beelden – onder andere een stuk van het zeil van het bedrijf was te zien – kon de politie de bestuurder identificeren. Alleen verklaart ook de truckchauffeur de jongen nooit te hebben gezien. “Hij was die nacht aan het werk om vis te leveren. Hij kende die weg niet en dacht dat hij over een drempel was gereden”, zegt zijn advocaat Lieven Degraeve. Minstens op basis van twijfel vraagt ook de trucker de vrijspraak.

Bestuurder nooit gevonden

En de zaak wordt nóg complexer als je weet dat er in het dossier sprake is van een mogelijke derde wagen. Dat zou dan degene zijn die Erwan als eerste heeft aangereden, dus nog voor de trucker en de hotelmanager. Alleen werd die bestuurder nooit geïdentificeerd. De wagen werd wel gezien op camerabeelden van de nabijgelegen camping en dat slechts korte tijd vóór de vrachtwagen passeerde. Alleen: materieel bewijs is er niet en de bestuurder werd nooit gevonden om het te verifiëren.

De zaak werd maandag dus achter gesloten deuren gevoerd. En het werd een sereen debat, zegt meester Hannes Colpaert. Hij verdedigt de belangen van de bestuurster van de Audi A3. “Wij vragen de vrijspraak”, zegt meester Colpaert. “We hebben ons medeleven betuigd aan de nabestaanden, alleen moet je in dit dossier de emoties durven loskoppelen. En dan moeten we vaststellen dat er volgens ons geen causaal verband is tussen de aanrijding door mijn cliënte en het overlijden van de jongen. Het slachtoffer lag al op de grond toen mijn cliënte passeerde.”

Psychologische begeleiding

De vrouw was zelf ook aanwezig in de rechtbank en richtte zich tijdens het proces kort tot de familie. Zelf reageren wilde ze achteraf niet. “Het ongeval spookt natuurlijk nog steeds door haar hoofd”, zegt Hannes Colpaert. “Ze krijgt ook nog altijd psychologische begeleiding om alles te verwerken. Al is dat natuurlijk niks in vergelijking met het leed van de nabestaanden, dat beseft mijn cliënte ook.” Dat ze te veel gedronken had die avond betwist ze niet. Daarvoor zal de vrouw ook haar verantwoordelijkheid opnemen en betuigde ze ook haar spijt.

“Ik denk dat we kunnen concluderen dat alle partijen vooral antwoorden willen en duidelijkheid over wat er die nacht precies gebeurde. Dat is belangrijk voor ieders verwerking”, aldus Hannes Colpaert. (MM)

De rechtbank doet uitspraak op 15 april.

The post Twee beklaagden vragen vrijspraak voor dodelijk ongeval waarbij e-stepper Erwan (17) stierf: “We moeten emoties durven loskoppelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een schuld van 3.000 miljard, een open drugsoorlog en aanstormende verkiezingen: staat een revolutie voor de deur in Frankrijk?

De Fransen moeten de komende twee weken een historische én verscheurende keuze maken. Na de nederlaag van Macron zijn politieke kamp bij de Europese verkiezingen, heeft de president nu nieuwe wetgevende verkiezingen uitgeschreven. Die zijn een soort roulette waarbij de verliezer op voorhand bekend is: Macron zelf. Wie de winnaar zal worden, moet nog blijken. Wat voorspellen de sociale problematieken

Lees meer »

Peuter verdrinkt in zwembad in de tuin: broertje van vier sloeg alarm, maar tevergeefs

Twee dagen nog vocht het peutertje voor zijn leven, maar uiteindelijk kon geen hulp meer baten. Een jongetje van net geen twee jaar is gestorven nadat het thuis in het zwembad is beland in Zandvoorde (Oostende). Dat gebeurde zaterdagmiddag. Buren reanimeerden hem nog, maar hij stierf uiteindelijk maandagmorgen in het ziekenhuis. Alles wijst op een tragisch ongeval. “Maar de precieze

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Veilinghuis Flanders Auctions in Wingene viert 25ste verjaardag: “Design is het antiek van vandaag”

Veilinghuis Flanders Auctions bestaat 25 jaar en dat verdient een nostalgische terugblik. “Ik kocht mijn eerste kast toen ik amper 23 jaar was”, herinnert stichter Pol Desmet zich nog. “Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik voltijds in Franse rommelmarkten en antiekbeurzen rond te neuzen.” Vandaag worden Pol en Hilde Desmet geholpen door zonen

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Rammstein spartelde bij zonlicht, maar werd net als horror en porno steeds lekkerder bij nacht

Het mocht weer ranzig. Een grote baby stierf in de vlammen van een kinderkoets. Met ‘Pussy’ keerde een klassieker uit ballingschap terug en de fallus werd een kanon, maar sproeide als vanouds. Zanger Till Lindeman torste vorig jaar in Brussel nog een vermoeden van seksueel roofdier. In Oostende kwam Rammstein zonder zorgen. En aanvankelijk ook zonder ‘stürm’ en al helemaal

Lees meer »