Rustig wonen langs de Leie in Menen en Wervik blijft goedkoop: “Dit zijn arbeiders- en grenssteden”

Verschillende onderzoeken naar de vastgoedprijzen in 2023 wezen hetzelfde uit: Menen én Wervik zijn de goedkoopste woongemeentes in het Vlaamse Gewest. Toch kan je er wel gezellig langs de Leie wonen. Er worden immers, zeker in Wervik, meer en meer appartementen gebouwd langs de rivier. Hoe komt het dat de grond er zo goedkoop blijft?

Volgens de Kerncijfers 2023 van het Belgische statistiekbureau Statbel blijven Menen en Wervik de twee goedkoopste gemeenten in Vlaanderen wat betreft woningprijzen. De mediaanprijs in Menen bedraagt 179.000 euro voor een woning. Daarmee staat het op de eerste plaats, gevolgd door buurgemeente Wervik waar de mediaan 191.000 euro is.

Menen vind je de laatste tien jaar altijd wel op de eerste of tweede plaats terug op het lijstje, ook Wervik is een vaste klant in de top vijf van het Vlaamse Gewest. Renaat Vandenbulcke (N-VA), Meens schepen van Huisvesting, erkent dat ook: “Het feit dat we een goedkope koopmarkt hebben is inderdaad niet nieuw. Dit is historisch zo en dat zal zeker te maken hebben met de context als arbeiders- en grensstad.”

Huurwoningen

“Sinds enige tijd wordt er in Menen serieus ingezet op de kwaliteit van de huurwoningen. We merken dat er daardoor nogal wat verkocht wordt. Dit is zeker toe te juichen, op voorwaarde dat de woningen gekocht worden door mensen die de intentie hebben om ze te willen verbeteren. En zo zijn er gelukkig veel”, gaat de schepen voort.

“Anderzijds is er het fenomeen van de aankoop van goedkope woningen door noodkopers. Dit zijn mensen die net genoeg kunnen betalen om een woning te kunnen aankopen, maar daarna jammer genoeg geen middelen meer hebben om die te renoveren en zo tot een hoger niveau te tillen, iets wat in de huidige wetgeving een verplichting is. Daarnaast moet er een conformiteitsattest voor huurwoningen voorgelegd kunnen worden. Deze regel werd door stad Menen ingevoerd en wordt ook gecontroleerd. Dit doet bepaalde eigenaars beslissen om niet langer te verhuren, maar te verkopen, wat de prijzen niet omhoog doet gaan.”

Meer werkgelegenheid

Ook Werviks schepen van Wonen en Duurzaamheid Yves Obin (CD&V) associeert het historische karakter van Wervik als arbeiders- en grensstad met de goedkope woningen, maar geeft ook aan dat het beleid eraan werkt om de minder kwalitatieve gebouwen op te smukken.

Yorben Ravau (23), vastgoedadviseur bij Dekeyser.immo en bovendien zelf Wervikaan, heeft ervaring met het verkopen van huizen in de tabaks- en wieltjesstad: “Wij zijn actief in Menen en Wervik en zien dat de huizen er populair zijn. Enerzijds omdat het er betaalbaarder is dan verder weg van de grens, anderzijds komen ook veel mensen hier juist wonen omdat het een grensgebied is en dus meer werkgelegenheid biedt.”

The post Rustig wonen langs de Leie in Menen en Wervik blijft goedkoop: “Dit zijn arbeiders- en grenssteden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Zowel in Rusland als in Oekraïne schade door nachtelijke droneaanvallen

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »

Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen

Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke mogen zich opmaken voor de Olympische Spelen in Parijs. Ze moeten er wereldkampioene Lotte Kopecky aan een olympische medaille helpen.
The post Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken

28 juni 2024 was de laatste schooldag voor Tine Vanhauwaert, Martine Vervaecke en Manuela Debaere. De twee kleuterjuffen en de leerkracht lichamelijke opvoeding trekken na zowat een hele carrière in de Basisschool Moorsele (BAMO) de schooldeur voorgoed achter zich dicht.
The post Basisschool Moorsele ziet drie juffen met pensioen vertrekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »