Opnieuw clash tussen Vlaams Belang en voorzitter Helga Kints op Kortrijkse gemeenteraad

De Kortrijkse gemeenteraad lag minutenlang stil na een hoogopgelopen discussie tussen voorzitter Helga Kints en fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Aan de basis lag een tussenkomst van laatstgenoemde over ‘de spiraal van geweld in Kortrijk’.

Het had veel weg van een speelplaatsdiscussie. Vermeersch, die al eerder onzacht in aanraking kwam met de gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints, eiste nog een repliek na een vraag aan Vincent Van Quickenborne over het geweld in Kortrijk. De burgemeester reageerde aanvankelijk, maar achtte het na drie bijkomende vragen in een tweede vragenronde van Vermeersch niet nodig nog verder in te gaan op het onderwerp. Vermeersch vroeg nog eens het woord, maar Kints ging daar niet op in.

Ongemakkelijk

Vermeersch ging daar niet mee akkoord en weigerde aanvankelijk het spreekgestoelte te verlaten. Volgens hem treedt de gemeenteraadsvoorzitter haar eigen huishoudelijk reglement met de voeten. Wat volgde was een welles-nietes-discussie. Weer een onfraai politiek schouwspel in de Kortrijkse gemeenteraad. De meerderheid van de gemeenteraadsleden zat er maar ongemakkelijk bij.

Filibusteren

Wouter Vermeersch, die ook lijsttrekker is voor het federaal parlement, vroeg vervolgens meermaals een samenkomst van het Bureau voor Fractieleiders en een schorsing van de zitting, maar ook die eis viel in de dovemansoren. “Vermeersch kan weer klacht indienen bij de gouverneur,” klonk het cynisch vanop de drukbezette publiekstribunes.

Toen de gemeenteraad – na een minutenlange onderbreking – opnieuw werd voortgezet, trok Vermeersch nog eens alle aandacht naar zich toe. Bij een voorstel tot beslissing van Benjamin Vandorpe (CD&V) om het schoolzwemmen weer betaalbaar te maken, diende Vermeersch prompt een amendement in. Reden daarvoor was een tikfout in het voorstel van Vandorpe. Jean De Bethune (CD&V) omschreef het als ‘een staaltje filibusteren’. Nadien snauwde Vermeersch Kints nog meermaals toe ‘bevoordeeld’ te zijn. Vermeersch’ kandidatuur om lid te worden van de Raad van Bestuur van Ajko werd overigens al voor de 21e (!) keer naar de prullenmand verwezen.

Middelvinger

Enkele ogenblikken later lag de gemeenteraad opnieuw stil. Een lid van Team Burgemeester zou vanop de publieksbanken een middelvinger getoond hebben naar Carmen Ryheul (Vlaams Belang). Haar fractie vroeg bij monde van Wouter Vermeersch opnieuw een schorsing. Tevergeefs.

The post Opnieuw clash tussen Vlaams Belang en voorzitter Helga Kints op Kortrijkse gemeenteraad is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

RSYC organiseert jubileumversie van de historische zeilwagenrace: “Een primeur voor De Panne”

De jaarlijkse ‘Historic Sand Yachts Meeting’ is een traditie bij de Royal Sand Yacht Club (RSYC) van De Panne. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de zeilwagenclub staat het weekend van 5 tot 8 september helemaal in het teken van historische zeilwagens.
The post RSYC organiseert jubileumversie van de historische zeilwagenrace: “Een primeur voor De Panne” appeared first

Lees meer »

Onvergetelijke dief krijgt dan toch geen strengere celstraf

Een 33-jarige dief uit Blankenberge is ook in beroep veroordeeld tot twee jaar en tien maanden cel voor een reeks diefstallen en inbraken in Blankenberge en Brugge. Omdat hij de straffen blijft opstapelen, had het openbaar ministerie vijf jaar gevraagd, maar daar ging het hof niet op in.
The post Onvergetelijke dief krijgt dan toch geen strengere celstraf appeared

Lees meer »

Een ongemakkelijk boek

20:30 Twee schandvlekken uit de recente Russische geschiedenis beginnen met dezelfde letter. En Babyn Jar en Boetsjatsj liggen allebei vlak bij Kiev. Oekraïne dus. In het boek ‘Een ongemakkelijke plek’ verb…

Lees meer »

Karine en Malick varen al 50 jaar in hun huwelijksbootje

Malick Menia (72) en Karine Naert (74) werden naar aanleiding van hun gouden huwelijksjubileum ontvangen op het stadhuis. Zij kregen enkele geschenken aangeboden. Karine is geboren op 6 maart 1950 in Kortrijk als oudste in een gezin van drie kinderen. Vanaf haar 18de ging ze als laborante aan de slag in de Sint-Niklaaskliniek in Kortrijk.
The post Karine en

Lees meer »

KFC Aarsele viert 80-jarig bestaan met hopelijk een promotie: “Onze jongeren hebben honger om weer in derde provinciale te spelen”

Voetbalclub KFC Aarsele bestaat 80 jaar en dit zal gevierd worden. Zo is er op 14 en 15 september al de jaarlijkse barbecue, maar er komt nog meer aan. Voorzitter Phillipe Vindevogel, die ondertussen al twee jaar aan het roer staat, wil ook sportief één en ander zien bewegen.
The post KFC Aarsele viert 80-jarig bestaan met hopelijk een

Lees meer »

Vandenbroucke wou miljoenen covidvaccins vernietigen, maar moet ze van rechter eerst allemaal tellen

Het zit minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet mee. Een rechter verbood hem eerder al om 200 miljoen euro aan vervallen covid-vaccins, geneesmiddelen en testmateriaal te vernietigen omdat het “cruciaal bewijsmateriaal” zou kunnen zijn in een dispuut met de firma Medista. Een andere rechter doet er nu een schep bovenop. Vandenbroucke wordt verplicht om élk pilletje en élke flacon

Lees meer »

Bruggeling Hussain Khan Shafqat (Vlaams Belang): “Onze partij is niet tegen vreemdelingen”

Met Hussain Khan Shafqat heeft het Vlaams Belang een opmerkelijk figuur op zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge staan: een Pakistaan, die zelf zijn land ontvluchtte, en in de Refuge uitgeprocedeerde asielzoekers overtuigt om terug te keren.
The post Bruggeling Hussain Khan Shafqat (Vlaams Belang): “Onze partij is niet tegen vreemdelingen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Histoire d’Or opent nieuwste vestiging in Ring Kortrijk

Na enkele winkels in het Brussels gewest opende juwelierszaak Histoire d’Or nu ook hun vierde winkel in Vlaanderen, met name in Ring Kortrijk. “Of het nu gaat om liefde, vriendschap of familie, Histoire d’Or helpt je de mensen van wie je houdt te vieren, jong en oud”, luidt het.
The post Histoire d’Or opent nieuwste vestiging in Ring Kortrijk

Lees meer »

Eigenaar pitazaak terecht voor klappen aan uitbater: “Op camerabeelden te zien dat hij geld uit kassa stal”

Een 40-jarige eigenaar van een pitazaak in de Zwevegemsestraat in Kortrijk riskeert 5 maanden cel omdat hij 7 klappen uitdeelde aan de uitbater. “Zonder aanleiding”, aldus het slachtoffer. “Hij zat met zijn handen in de kassa”, counterde de beklaagde.
The post Eigenaar pitazaak terecht voor klappen aan uitbater: “Op camerabeelden te zien dat hij geld uit kassa stal” appeared

Lees meer »

Bar Paravang sluit zwemseizoen af met Club Tropical

Naast de hondenplons in het openluchtzwembad op zondag 8 september zorgt ook Bar Paravang voor extra beleving met Club Tropical. “Vanaf 16 uur starten we met warme latin vibes in de vorm van live muziek en zelfgemaakt margarita’s.” Bar Paravang blijft na het zwem- en zomerseizoen open als eetcafé. Een unicum.
The post Bar Paravang sluit zwemseizoen af met

Lees meer »