Nieuwpoorts burgemeester ontgoocheld: 18 vogels houden uitbreiding met 1.000 wooneenheden aan jachthaven tegen

Eind vorig jaar klonk het nog dat het nieuwe gebied met 1.000 wooneenheden en 600 ligplaatsen bij de jachthaven in Nieuwpoort heel concreet was. Vandaag moet burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) tot zijn grote ontgoocheling meedelen dat het plan on hold is gezet. De spelbrekers? Achttien wulpen, een beschermde inheemse vogelsoort. Nochtans had Vlaanderen al het licht op groen gezet voor de plannen.

“Al in 2018 hadden we een goedgekeurd provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup) en milieu-effectenrapport (MER). Er moest echter een nieuwe MER opgemaakt worden omdat er intussen al zoveel jaar was versterken en de werken nog niet zijn aangevat. De regels zijn vandaag strenger en daardoor gaan we nu terug naar af en loopt de uitvoering van het plan al zeker een jaar vertraging op. Twee professoren hebben namelijk vastgesteld dat er 18 wulpen aanwezig zijn op het gebied waar we de 1000 wooneenheden willen creëren. Die vogelsoort is beschermd. Al decennialang ligt dit uitbreidingsplan op tafel. In 2018 hadden we eindelijk een goedgekeurd prup. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zou dit jaar de omgevingsvergunning aanvragen voor de bouw van een voetgangersbrug als verbinding tussen de huidige historische stadskern en het nieuwe stadsdeel en dan krijgen we dit te horen. Zowel ons stadsbestuur als de provincie zouden elk één miljoen euro betalen voor die brug, de rest is voor rekening van Vlaanderen.”

Overleg met Crevits

De burgemeester van Nieuwpoort was een paar maanden terug nog optimistisch over het geplande stadsdeel en de voetgangersbrug. “De realisatie van de nieuwe recreatieve verbinding tussen de stadskern en de nieuwe woonzone zit in een finale fase”, liet hij toen optekenen. “Die zal een belangrijke levensader worden waarlangs de toekomstige bewoners van de nieuwe woonzone onze stadskern zullen bereiken. De woonontwikkeling zal gefaseerd verlopen en er komt ook een cultuurplein waar een museum een haalbare optie zou zijn. Daarnaast staat ook nog een evenementenplein op de plannen. Uiteraard is ook de uitbreiding van de jachthaven met 600 ligplaatsen van belang.”

De 18 wulpen strooien nu echter roet in het eten. “Uiteraard ben ik erg ontgoocheld en boos, gezien alle plannen klaar zijn. Ik heb nu een overleg gevraagd met Vlaams minister Hilde Crevits die destijds bij dat dossier betrokken was. Daarnaast vernam ik van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) dat ze bereid zijn om mee te helpen zoeken naar een oplossing.” (GUS)

The post Nieuwpoorts burgemeester ontgoocheld: 18 vogels houden uitbreiding met 1.000 wooneenheden aan jachthaven tegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deel drukke Geluwestraat in Wervik volledig afgesloten door wegverzakking, er komt eenrichtingsverkeer

De drukke Geluwestraat (N311) in Wervik is tussen het kruispunt met de Ommegangstraat en toegang tot de parking van de supermarkt Spar volledig afgesloten. De reden is een plotse verzakking in het wegdek er ter hoogte van de gewezen bakkerij Penet. Het is zeer onduidelijk hoelang de herstelling op zich zal laten wachten. Binnen enkele weken is er bouwverlof. “Tijdelijk

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »