Nachtwinkel in Diksmuide per direct gesloten na tal van inbreuken: “Ze sliepen op matrassen op de grond”

Een nachtwinkel in de IJzerlaan in Diksmuide werd dit weekend per direct gesloten nadat er tal van inbreuken vastgesteld werden. Niet alleen sociaal-economische en op vlak van voedselveiligheid, maar nu ook omwille van de brandveiligheid en het onveilige gebouw. “Er waren drie slaapvertrekken gemaakt waar mensen op een matras op de grond sliepen, dichtbij een slecht werkend gasfornuis.”

Drie weken geleden hielden de politie Polder, het FAVV, de Economische Inspectie en de FOD Financiën in verschillende restaurants en nachtwinkels in Kortemark en Diksmuide grootschalige controles. Ook toen werd gecontroleerd in de nachtwinkel in de IJzerlaan in Diksmuide, waar vroeger een beddenwinkel was. Daarbij werden al tal van inbreuken vastgesteld.

Er waren echter ook veel vragen over de brandveiligheid en de veiligheid in het algemeen van het gebouw. Daarom keerde de politie dit weekend terug voor een nieuwe controle, in aanwezigheid van de brandweer. Het gebouw werd als totaal onveilig beschouwd en per direct gesloten. De inbreuken die vastgesteld zijn bij de twee controles zijn niet op één hand te tellen.

Matrassen op grond

“Er werd nu beslist om de zaak onmiddellijk te sluiten omdat het gebouw onveilig is, niet in orde is met de brandveiligheid en ook qua andere vereisten niet volgens de norm is”, klinkt het bij de politie. “Bovendien werd ook vastgesteld dat er achter de winkel drie slaapvertrekken werden gemaakt. Meer dan matrassen op de grond om werknemers te slapen te leggen is het niet. Maar dit gebouw is enkel ingeschreven als handelsruimte en niet als woonruimte. Daarnaast was er ook een slecht werkend gasfornuis aanwezig en waren al roetplekken op de muur te zien. Ook de algemene hygiëne liet te wensen over. Op politiebevel werd de zaak dan ook verzegeld.” Tijdens de controle van het FAVV bleek dat er voeding verkocht werd dat verboden is.

Mensenhandel?

Ook daarnaast blijkt heel wat niet koosjer te zijn. In de zaak werd een gerant opgepakt, een Pakistaan die in Wallonië woont en daar bij de politie geseind staat. De nachtwinkel zelf is dan weer eigendom van een duo uit het Waalse Jumet en Hastière: ook bijzonder vreemd. Bovendien was de werknemer niet ingeschreven én wellicht illegaal in het land. Er wordt dan ook verder onderzoek verricht naar illegale tewerkstelling en zelfs mensenhandel.

“De winkel is gesloten en zal dat voorlopig blijven”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V). “De zaak wordt al even in de gaten gehouden, maar we besloten nu kort op de bal te spelen vooraleer er echt gevaar dreigt. We volgen nu de procedure en nodigen die eigenaars uit voor een hoorzitting. Maar het lijkt vast te staan dat de zaak niet snel zal heropenen.” (JH)

The post Nachtwinkel in Diksmuide per direct gesloten na tal van inbreuken: “Ze sliepen op matrassen op de grond” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen

Op 29 juni 1974 stapten Wilfried Demon en Marleen Desmidt in het huwelijksbootje. Het koppel vierde zijn gouden jubileum bij hen thuis in de Dahliadreef in Westkapelle. Schepen Bert De Brabandere bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over.
The post Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »