Meningen over winterknip in Tielt blijven verdeeld: “Maar sowieso zal knip dit voorjaar niet meer openen”

De knip tussen de Bruggestraat en de Ieperstraat in Tielt, die voor het eerst ook tijdens de winter behouden bleef, blijft de gemoederen beroeren. Volgens Mia Callewaert (N-VA/Open Vld), die de kwestie op de gemeenteraad bracht, zien weinig handelaars het nut van die ‘winterknip’ in. We gingen luisteren bij enkele handelaars en horecazaken.

In de loop van december werd er vanuit de Hoogstraat een petitie gestart, waarbij zowel naar de knip op de Markt als over het eenrichtingsverkeer in verschillende straten gepolst werd. Die petitie, die los staat van de petitie over den Bek, telt zowat 400 handtekeningen. Griet Gevaert van Dagbladhandel Skripto zette er van meet af aan haar schouders onder. “Die knip is een ramp voor mij. Zeker ‘s morgens tussen 6 en 8 uur is het aantal klanten fel verminderd. Normaal krijgen we hier elke ochtend heel wat stielmannen en arbeiders over de vloer, maar die zijn verdwenen. Omdat ze te fel moeten omrijden.”

De uitbaatster van de dagbladhandel had die petitie willen overhandigen aan het stadsbestuur, maar kreeg daar (voorlopig) niet de kans toe.

“Open voor overleg”

Dat kaartte oppositieraadslid Mia Callewaert (N-VA/Open VLD) aan tijdens de gemeenteraad. “Er werd wel samen gezeten met de horecazaken, maar niet met de handelaars. Zij zien het nut niet in van een winterknip. Waarom werden die niet gehoord?” Mobiliteitsschepen Vincent Byttebier (CD&V) counterde dat er wel contact was geweest met de handelaars van het kernwinkelgebied. “We staan zeker open voor overleg. Zo gebeurden er op vraag van de handelaars al aanpassingen aan het mobiliteitsplan, na een rondvraag vorig jaar. Het eenrichtingsverkeer in het Ramenstraatje werd opgeheven, net als in het Vijverstraatje en de Nieuwstraat.”

Pieter Breyne van Shopping Tielt bevestigt dat. “In november zijn we in het kernwinkelgebied rondgegaan met een vragenlijst. Onze opmerkingen werden meegenomen in de wijzigingen van het mobiliteitsplan begin dit jaar en sindsdien zijn eigenlijk heel veel problemen opgelost.”

“We hebben begrip voor de zorgen, maar sowieso zal de knip dit voorjaar niet meer openen” – schepen Hedwig Verdoodt (CD&V)

Maar over knip waren en zijn de meningen verdeeld. Bij de rondvraag van Shopping Tielt bleek dat zeventig procent van de 34 bevraagde handelszaken geen voorstander was, terwijl dertig procent pro winterknip was. Schepen van lokale economie Hedwig Verdoodt (CD&V) ging vorige maand al rond de tafel zitten met de horecazaken op de Markt, omdat verschillende zaken vragende partij zijn voor een extra overkapping of een chaletconstructie aan hun terrassen. “De zaken gaan de mogelijkheden onderling bespreken en met een gezamenlijk, gedragen voorstel komen. Als dat voorstel er komt, dan is dat een argument voor het behouden van de knip volgende winter. Als die constructie er niet komt, dan is het niet uitgesloten dat we de knip volgende winter weer openen. Al moet dat nog allemaal bekeken worden. We hebben begrip voor de zorgen, maar sowieso zal de knip dit voorjaar niet meer openen.”

Niet ‘wij tegen zij’

Ook Kenny Perquy van Twins heeft naar eigen zeggen begrip voor de zorgen. “Vaak lijkt het of de handelaars en de horecazaken in deze discussie lijnrecht tegenover elkaar staan, maar dat klopt niet. De handel versterkt de horeca en de horeca versterkt de handel. Dit is geen ‘wij tegen zij’-verhaal. We moeten aan hetzelfde zeel trekken. Feit is dat de knip voor meer gezelligheid zorgt in de zomer. Daar is iedereen het over eens. En vanaf de eerste zon kan de knip voor ons ook zeker een meerwaarde zijn. In die zin is de periode van Pinksteren tot september (de periode van de zomerknip- red.) voor ons iets te beperkt. Want ook in september en oktober kan het nog altijd mooi weer zijn. Maar in december of januari hoeft het niet voor ons.”

Bij apotheker Wostyn op de Markt horen we dat het voor hen ook niet hoeft. “Voor mensen die uit de richting van het Maczekplein komen, zorgt de knip ervoor dat men flink moet omrijden. Zo krijg je uiteindelijk nog meer verkeer in de Kortrijkstraat. Het nut ervan in de wintermaanden ontsnapt me.”

Gevaarlijke situaties

Marleen Verbrugghe van De Gouden Pluim (dat net over de knip ligt in het verlengde van de Kortrijkstraat – red.) heeft dan weer bedenkingen bij de verkeersveiligheid. “Mij maakt het niet zoveel uit, want met of zonder knip blijft mijn terras even groot. Wel kan ik je verzekeren dat we hier al vaak ei zo na ongevallen zagen gebeuren. Fietsers uit de richting van de Markt snellen erg vlot tussen die bloembakken door. In combinatie met onoplettende automobilisten die uit de Kortrijkstraat komen, zorgt dat voor gevaarlijke situaties. Het heeft al een paar keer heel weinig gescheeld. Als de knip behouden blijft, dan moet het verkeer uit de Kortrijkstraat op een of andere manier afgeremd worden.”

Er staat binnenkort nieuw overleg gepland met de handelaars over de knip.

The post Meningen over winterknip in Tielt blijven verdeeld: “Maar sowieso zal knip dit voorjaar niet meer openen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

Orban vraagt Zelenski om na te denken over snel staakt-het-vuren, Oekraïense president wijst op “rechtvaardige vrede”

Viktor Orban heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd na te denken over een snel staakt-het-vuren dat de vredesbesprekingen zou kunnen versnellen. Dat heeft hij gezegd tijdens een gezamenlijk persmoment. Orban trok dinsdag naar Kiev om het met Zelenski te hebben over vrede tussen Oekraïne en Rusland, maar ook over actuele kwesties in de betrekkingen

Lees meer »

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »