Kohesie Kortrijk brengt gedicht aan op stelling Sint-Maartenskerk: “Er zit kracht in diversiteit”

Het inkomportaal van de Sint-Maartenskerk wordt gerestaureerd. “En het lelijke witte plastiek rond de stelling kon wat kunst gebruiken”, zegt deken Geert Morlion. Kohesie Kortrijk, een stedelijke interlevensbeschouwelijke werkgroep, liet streetart en het inspirerende gedicht van Nadia Amar plaatsen, een afgevaardigde van de moskee Atakwa.

Kortrijk telt meer dan 35 erkende levensbeschouwelijke gemeenschappen. In 2013 ontstaat tussen deze verschillende overtuigingen een samenwerking met als eerste realisatie de opening van de stille ruimte in az groeninge in 2014. Drie jaar later stelt de werkgroep een charter op waarin de leden zich officieel met elkaar willen verbinden. “Het charter is gebaseerd op de overtuiging dat levensbeschouwingen een waardevol onderdeel zijn van de Kortrijkse samenleving en bijdragen aan de vorming van een opbouwende stadsidentiteit”, zegt Cathérine Dupont.

“We kiezen ervoor om samen te zoeken naar de elementen die we met elkaar gemeen hebben, om onze verschillen te bespreken en mensen met verschillende filosofische strekkingen met elkaar in contact te brengen. Dit alles met als fundamenten respect, verdraagzaamheid, tolerantie, gelijkheid, openheid, solidariteit en verbondenheid.”

In mei 2022 kreeg de werkgroep een nieuwe naam: Kohesie. Met de ‘k’ van Kortrijk. De werkgroep bestaat uit een afvaardiging van een aantal katholieke kerken, de protestantse kerk, de orthodoxe kerk, een aantal evangelische kerken, de moskee, een boeddhistische vereniging, het vrijzinnig humanisme, Potjebuur en Stad Kortrijk.

“Onze onderliggende boodschap is dat er kracht in de diversiteit zit. Ik schreef mijn gedicht bij de start van Kohesie. De tekst definieert onze werkgroep, waar we voor staan. We willen bruggen bouwen met sociale cohesie en samenwerken. Elkaar leren kennen, begrijpen en meer kijken naar de gelijkenissen dan de verschillen”, zegt Nadia Amar (39).

De werkgroep hoopt met hun streetart ons even te laten stilstaan bij hun boodschap aan de Sint-Maartenskerk. “We willen inspireren en eenheid benadrukken. Onze stad is multicultureel en Kohesie maakt van onze verschillen sterktes door samen initiatieven te organiseren en mensen bijeen te brengen”, besluit Karoline Bossuyt van de streetartklas van de Academie.

Volg de Facebookpagina Kohesie Kortrijk voor alle info over de werkgroep en hun toekomstige evenementen.

The post Kohesie Kortrijk brengt gedicht aan op stelling Sint-Maartenskerk: “Er zit kracht in diversiteit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »

“Supertalent, maar is hij in laatste week ook nog bij de besten?”: Remco Evenepoel in het hooggebergte, ingeschat door concurrenten

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Vandaag deel 3: wat zegt de concurrentie? “Hij heeft zijn plaats bij de beste klimmers van de wereld,

Lees meer »

Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle

Sinds corona is het bevrijdingsfeest in Schuiferskapelle een fijne traditie geworden. De vierde editie staat gepland op zaterdag 29 juni. Net als vorig jaar wordt onder de noemer Kapelle in ‘t Park verzameld achter de kerk van Schuiferskapelle.
The post Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »