Jeffrie en Gaby exposeren in cc

De Torhoutse kunstenaars Jeffrie Devriese en Gaby Marcus worden dit jaar beiden 75, de perfecte aanleiding voor een gezamenlijke expositie in het cultuurcentrum de Brouckere onder de titel ‘Samen 150 jaar’. Jeffrie toont beelden, Gaby schilderijen.

De vernissage heeft op vrijdag 15 maart om 19.30 uur plaats. David Smulders, de schoonzoon van Jeffrie, leidt de tentoonstelling in en cultuurschepen Lieselotte Denolf opent ze. De kunstwerken zijn tot en met zaterdag 4 mei te zien tijdens de openingsuren van het cc. De toegang is gratis.

Jeffrie, die in de Keibergstraat woont en van de kunst zijn beroep heeft kunnen maken, exposeert een 15-tal van zijn typische bronzen beelden, waaronder enkele monumentale van anderhalve meter hoog. “Ik ben de laatste tijd relatief weinig met mijn werk naar buiten getreden”, zegt hij. “Toen Gaby vroeg om samen met hem als bijna 75’ers tentoon te stellen in ons eigen Torhout, heb ik ingestemd. Overigens: ik ben met drie maanden voorsprong de oudste van ons twee. Ik word eind maart 75, Gaby pas eind juni. Hij is nog een jong veulen.” (lacht)

Starten met een titel

Gaby woont in de Ruddervoordestraat. Hij heeft als regent lichamelijke opvoeding en biologie jarenlang LO gegeven aan de basisschool van Gullegem. Hij tekent en schildert al van jongs af, maar zijn artistieke bezigheden stonden tot rond zijn 50ste op een laag pitje door de combinatie van lesgeven en zelf intensief sporten. “Het begon echter almaar meer te kriebelen om weer te schilderen en toen ik 50 geworden ben, heb ik geleidelijk aan de daad bij het woord gevoegd”, zegt hij. “Ik ben een eigen stijl gaan zoeken en heb die gevonden in wat ik lyrisch abstract werk noem. De drang om te schilderen olieverf op houten panelen ontstaat bij mij vanuit de behoefte om indrukken, ervaringen en gevoelens in een beeld te vatten. Ik start met een titel en weet vooraf wat het afgewerkte schilderij mij moet vertellen. Pas als het resultaat mij volledig tevreden stemt, zet ik er mijn naam onder. Ik schilder heel vaak, het steekt mij nooit tegen.”

De schilderijen van Gaby lijken op landschappen, maar zijn dat niet. Je krijgt de indruk dat er waterpartijen te zien zijn, maar ook dat is verbeelding. Hij gebruikt nu eenmaal graag blauw als kleur.

“Ook ik heb in een ver verleden geschilderd”, zegt Jeffrie. “Ik ben echter snel op beelden overgeschakeld. Die zijn mijn ding.” (JS)

The post Jeffrie en Gaby exposeren in cc is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke

Liefhebbers van leuk indoor amusement zitten vanaf deze week op het juiste adres in zaal de B’ARENA. Gevestigd in hotel Acropolis, Westendelaan 94, in de ruimte waar tot voor kort het Casino was ondergebracht.
The post Ontspanning en amusement troef in B’ARENA in Middelkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

Even paniek in Basic Fit Waregem door douche van wel 130 graden Celsius

Even paniek in de Basic Fit in Waregem vrijdagavond: enkele sporters dachten dat er rook de zaal binnenkwam en verwittigden de brandweer. Ter plaatse bleek het echter om stoom uit een gesprongen waterleiding te gaan.
The post Even paniek in Basic Fit Waregem door douche van wel 130 graden Celsius appeared first on KW.be.

Lees meer »

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

WEERBERICHT. Kwakkelweer houdt aan, volgende week wordt het warmer

Vandaag en tijdens het komende weekend krijgen we wisselvallig weer met koude temperaturen voor de tijd van het jaar. Wie zon zoekt, kan het beste een uitstap naar de zuidelijke helft van ons land plannen. Daar blijft het droog en ook de zon zal daar van de partij zijn. Voor volgende week voorspelt onze weerman David Dehenauw iets warmere temperaturen,

Lees meer »

Zaak tegen Sven Pichal op 9 juli ingeleid voor de rechtbank

De zaak tegen ex-radiopresentator Sven Pichal over beelden van seksueel kindermisbruik zal op dinsdag 9 juli van start gaan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Die dag vindt er een inleidende zitting plaats, waar in samenspraak met alle partijen een datum wordt geprikt voor de behandeling van het dossier. Pichal wordt vervolgd voor het bezit en de verspreiding van beelden

Lees meer »