Geert Van Tieghem: “Brugse stadskas loopt miljoenen euro’s mis”

Volgens gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) loopt de Brugse stadskas miljoenen euro’s mis, omdat beperkte snelheidsovertredingen en inbreuken op de autoluwe zones niet als Gas-boetes gesanctioneerd worden.

N-VA Brugge neemt verheugd kennis van het feit dat het Brugse Gas-kaderreglement aangepast wordt aan de wetswijziging van het Vlaams Parlement van 23 november 2023.

“De nieuwe Gas-wet is net bedoeld om het gebruik van dit instrument te verbeteren en efficiënter te maken op lokaal niveau. Zo stijgt bijvoorbeeld voor volwassenen het boetedrag naar 500 euro, waardoor de stad strengere straffen kan opleggen voor ernstige overtredingen of herhaalde vergrijpen”, zegt Geert Van Tieghem.

“Het gaat onder meer over zwerfvuil, sluikstorten, peukenvervuiling, geluidshinder en wildplassen. Dat zijn zaken waaraan iedere Vlaming zich ergert. De GAS-overtredingen in Brugge zijn al jaren in stijgende lijn en bereikten in 2023 een nieuw record. Het ging om 1.162 dossiers versus 760 in 2022.”

Andere aanpak

Volgens Geert Van Tieghem moet het Brugs stadsbestuur de zaken dringend anders aanpakken: “Niet meer boetes, maar een aantal inbreuken integreren in de Brugse GAS-regelgeving, en niet meer onder het strafrecht. Inbreuken op het C3 verkeersbord, dat de autovrije/autoluwe zone in de binnenstad aanduidt, kunnen immers ook via GAS 4 beteugeld worden. Ook foutief stilstaan/parkeren valt onder GAS 4.

“Nu gaan al deze inkomsten immers naar de federale kas, 0 euro naar de stadskas !”, stelt de N-Va fractieleider. “Dit gaat over miljoenen euro’s die de Brugse stadskas niet ontvangt ! In het derde kwartaal 2023 noteerden we 13.000 overtredingen wat de autoluwe zone betreft, dat is 58 euro per feit…”

Fietsstraten

Sedert 1 februari 2021 heeft ook elk lokaal bestuur de mogelijkheid om beperkte snelheidsovertredingen te sanctioneren met GAS-boetes (GAS 5) op plaatsen waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 km per uur, onder andere in fietsstraten). “Brugge maakt heden ten dage nog steeds geen gebruik van deze mogelijkheid”, vervolgt Geert Van Tieghem.

De N-VA fractie roept het stadsbestuur op om GAS 5 te introduceren, zodat ook deze ontvangsten niet langer naar de federale kas gaan, maar naar onze stadskas: “Stad Brugge kan en moet deze snelheidsovertredingen voortaan zelf sanctioneren in plaats van via het strafrecht.”

“Dit vergt enkel het aanschaffen van één of meerdere mobiele flitspalen. Met deze middelen kan de stad Brugge ook blijven investeren om de huidige verkeersinfrastructuur te verbeteren en nog veiliger te maken. Denk maar aan de heraanleg van straten fietspaden en voetpaden. Dit zal ook de kans op ongevallen verkleinen en de verkeersveiligheid in onze stad ten goed komen.”

Pestboetes?

Geert Van Tieghem ontkent dat zijn partij pleit voor nog meer boetes: “Integendeel, het mag absoluut geen pestboetebeleid worden, maar de opbrengst van alle overtredingen moet naar de stadskas komen via de GAS-regelgeving, en niet langer naar de federale kas.”

“Dit gaat jaarlijks over vele miljoenen euro’s die onze stadskas wel kan gebruiken, in deze budgettair moeilijke tijden. In 2022 beliepen de gas-ontvangsten amper 56.785 euro. We zouden forse, extra middelen krijgen om te investeren in meer verkeersveiligheid. Heel wat andere Vlaamse steden hebben hier wel reeds werk van gemaakt. ‘Waarop wacht de stad Brugge?”

The post Geert Van Tieghem: “Brugse stadskas loopt miljoenen euro’s mis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

“Tot ge dood valt hé man!”: straffe Evenepoel, die zijn ‘kinderdroom’ vervult, vurig vooruit gestuwd in volgwagen

Een fenomenale Remco Evenepoel (24) heeft de eerste tijdrit in deze Tour de France van 25,3 kilometer naar zijn hand gezet. Enkel geletruidrager Tadej Pogacar kon in de buurt van Evenepoel blijven. Zijn vrouw, Oumi Rayane, stond voor het podium te glunderen van trots. “Ik heb van iedere seconde genoten”, klinkt het bij onze landgenoot. Ook ploegleider Klaas Lodewyck, die

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Smeulende wrakken blijven achter: gewapende overval op geldtransport op Zuid-Italiaanse snelweg, bende gaat er met meer dan 3 miljoen vandoor

Een gewapende bende heeft donderdag op een autosnelweg bij Brindisi, een havenstad in de hak van Italië, een geldtransport overvallen. De bendeleden blokkeerden plots het verkeer in beide richtingen met brandende voertuigen en dwongen de bewakers van het transport om meer dan 3 miljoen euro af te geven, voor ze ervandoor gingen. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »