Beelden van gebruiker ‘zombiedrug’ flakka zorgen voor ophef in Diksmuide: “Waarom heeft niemand eerder politie gebeld?”

In Diksmuide ontstond dit weekend ophef op sociale media nadat een filmpje van een vreemd ‘dansende’ en bewegende flakkagebruiker gretig gedeeld en becommentarieerd werd. Alleen: aanvankelijk belde niemand de politie.

Toen iemand dat, nadat het filmpje gedeeld werd, tóch deed pakte de politie twee mannen op in het station. Beiden onder invloed van flakka, de zogenaamde zombiedrugs. “Ik begrijp niet dat mensen dit filmen, delen en toch geen hulpdiensten verwittigen. Het is bijna schuldig verzuim”, zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V) misnoegd.

Wazige blik op oneindig

De beelden dateren van zaterdag in de vooravond en werden gemaakt ter hoogte van het station van Diksmuide. Op de beelden is te zien hoe een man met een baard in een zwarte trui op een erg vreemde manier rondwandelt. Hij gooit zijn handen in de lucht, stopt om te juichen, riep naar verluidt af en toe iets, en zette zijn vreemde gang verder. Zijn wazige blik steeds op oneindig. Overduidelijk abnormaal gedrag. De man leek ook geen onderscheid te maken tussen het voetpad en de straat. Zo vormde hij ook een gevaar. En toch belde aanvankelijk niemand de hulpdiensten. Pas nadat het filmpje druk gedeeld werd onder de noemen ‘flakka smudeee’ belde dan toch iemand de politie.

Twee gebruikers opgepakt

“Om 18.45 uur kregen wij melding van de situatie en trokken meteen naar het station van Diksmuide”, bevestigt korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder. “In het station werd het politieteam onmiddellijk een geur gewaar die gelinkt wordt met flakka. We troffen er ook twee mannen aan. De ene was tegen de muur aan het praten, de andere had een oneindige stille blik. Beiden bleken gebruikt te hebben. Er werd een veiligheidsfouille uitgevoerd en ze werden opgesloten in de politiecel. Wij vragen alle mensen die geconfronteerd worden met dit gedrag om altijd de politie te bellen. Wij weten op welke manier we dergelijke personen moeten benaderen en in sommige gevallen zal daarbij ook eerst medische hulp ingeroepen worden. Schrik om de politie te bellen moet er nooit zijn, de melder blijft anoniem.”

De twee mannen van 33 en 42 jaar waren gekend bij de politie, een van hen stond al geseind.

Bijna schuldig verzuim

Burgemeester Lies Laridon (CD&V) is misnoegd over het feit dat aanvankelijk niemand de hulpdiensten belde. “Eerst werd dit filmpje druk gedeeld, pas daarna belde toch iemand de politie. Dit is bijna schuldig verzuim”, zegt ze. “Dergelijke personen zijn eigenlijk in nood. Ze vormen niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor de omgeving en anderen. Wat als die personen op straat of de sporen lopen? Het is een zeer negatieve trend dat alles eerst gefilmd en gedeeld wordt en pas later, of vaak zelfs helemaal niet, gemeld wordt bij de bevoegde diensten. En dan zeggen ze: de politie of stad doet er niets aan. Wel: wij treden hier wel degelijk hard tegen op maar de burger moet beseffen dat ze ons kunnen helpen door dit soort feiten meteen te melden.” (JH)

The post Beelden van gebruiker ‘zombiedrug’ flakka zorgen voor ophef in Diksmuide: “Waarom heeft niemand eerder politie gebeld?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou deze week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact en maakte opvallende carrièreswitch

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

“De zeven ‘slachtoffers’ kwamen me behoorlijk bekend voor”: brandweerman Luc (67) rukt uit voor oefening, maar krijgt verrassing van formaat

Met een brede smile trok Luc Dorme uit Geluwe, de chef van de plaatselijke brandweerpost, vandaag zijn interventiepak aan voor een niet-alledaagse oefening. Eind deze maand zegt hij namelijk de brandweer vaarwel, na een carrière van 49 jaar. “Het is goed geweest”, zegt hij. “En ik wist wel dat de manschappen één en ander in het schild voerden, maar dit

Lees meer »

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »