Psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem opent gloednieuw psychiatrisch verzorgingstehuis

Psychiatrisch centrum Sint-Amandus opent op zondag 17 maart de deuren van hun gloednieuw psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) Aanwijs. Eind april nemen de bewoners hun intrek in de gebouwen, maar eerst opent Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits de site plechtig. Bovendien geeft ze er het officiële startschot van Dag van de Zorg.

PVT Aanwijs biedt ondersteuning aan zestig volwassenen met een ernstige, langdurige kwetsbaarheid. De situatie van de bewoners is stabiel en bij Sint-Amandus krijgen ze dag in, dag uit ondersteuning van begeleiders. “Dit is ‘wonen op maat’ voor mensen met een langdurige zorgnood.”

“Voorheen hadden we twee afdelingen met dertig plaatsen in de oudere gebouwen. Nu brengen we deze mensen samen in PVT Aanwijs. Dat nieuwe gebouw, met veel aandacht voor duurzaamheid door onder meer een warmtenet, zet in op een vernieuwde zorgaanpak. Onze herstelondersteunende zorgvisie legt de nadruk op het verhogen of behouden van een kwaliteitsvol leven”, vertelt facilitair directeur Luc Debruyckere.

Individueel wonen

In de nieuwe gebouwen staan 48 medewerkers dagelijks in voor de ondersteuning van de bewoners. “We zorgen nu voor een huiselijke sfeer met gespreide ruimtes die aan eenieder zijn aangepast. Deze bewoners wonen lang in de gebouwen, het is dus van belang dat we een echte thuis vormen. Met dit woonerf kunnen we de actuele zorgstandaarden nog beter waarmaken. We zetten nu maximaal in op individueel wonen met aandacht voor gepaste begeleiding. Bovendien creëren we een sociaal weefsel voor de bewoners”, zegt directeur zorg Els Vancoëllie.

Ook nu blijft het centrum werken met een individuele begeleider per bewoner. Die fungeert als het eerste aanspreekpunt en ondersteunt de bewoner. “Hij of zij zet de eerste stappen om de wensen van de bewoner te helpen vervullen en vormt het aanspreekpunt om de bewoner en de samenleving in contact te brengen. Voor onze medewerkers zal het een beetje aanpassen zijn. We laten een aantal oude werkwijzen en gewoontes achter ons.”

PC Sint-Amandus laat geïnteresseerde studenten en werkzoekenden op de opendeurdag ook kennismaken met de HR-medewerkers . “De zoektocht naar kwantiteit en kwaliteit in ons medewerkersbestand blijft een grote uitdaging. Dit is het ideale moment om onszelf als werkgever in de verf te zetten”, besluit Debruyckere.

(AVH)

Meer info via www.amandus.be.

The post Psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem opent gloednieuw psychiatrisch verzorgingstehuis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Aan de bal is Anderlecht huilen met de pet op”: voor Marc Degryse is het “een raadsel” hoe paars-wit 11 op 15 haalde

Anderlecht mocht uitermate tevreden zijn met een 0-0-gelijkspelletje op het veld van Union. Dat zag ook onze analist Marc Degryse, die zich vragen stelt bij de aanpak van Riemer. “Dreyer is bezig aan een zwakke seizoensstart, maar heeft dat niet te maken met de opstelling?” Voorts heeft Union Degryse “aangenaam verrast” en genoot onze analist van Skov Olsen. “Hij is

Lees meer »

Ruben Van Gucht stoot tijdens looptochtje in Parijs op ‘mobiele prostitutie’: “Plots begreep ik wat er aan de hand was”

Ruben Van Gucht (37), die momenteel verslag uitbrengt van de Paralympische Spelen in Parijs, wist niet wat hij zag toen hij tussen alle beslommeringen door een rondje ging hardlopen door het Bois de Boulogne, zowat het bekendste park van de Franse hoofdstad. De sportverslaggever passeerde tijdens zijn tochtje een rij witte bestelwagens. Wat die daar stonden te doen, deed zijn

Lees meer »

Franse keten Chaussea neemt 62 verkooppunten van Bristol over

62 winkels van schoenen- en kledingketen Bristol in Vlaanderen en Wallonië worden overgenomen door de Chaussea groep, een Franse keten die in totaal meer dan 500 schoenenwinkels uitbaat. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Hasselt beslist. Euro Shoe Group, de vennootschap achter Bristol, vroeg eind mei een gerechtelijke reorganisatie aan.

Lees meer »

Toch nog een voorwaardelijke celstraf voor dertiger die met mes op Kortrijkse perron loopt: “Sukkel al helft van mijn leven met alcoholprobleem”

“Door de drankduivel verloor hij zijn job, zijn relatie, zijn kinderen en zijn vrienden.” Niettegenstaande hij door twee eerdere veroordelingen al onder probatie stond, liep een 34-jarige man dit voorjaar opnieuw met een mes rond op het Kortrijkse perron. Omdat hij nu wél nuchter is, kreeg hij toch nog een kans met een volledig voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden.

Lees meer »

KIJK. Beelden tonen hoe gewapende jongeman (18) met bajonet rondliep in München: politie denkt dat schutter aanslag wilde plegen op Israëlisch consulaat

De Duitse politie heeft donderdagochtend een gewapende jongeman doodgeschoten in München, nadat hij zelf het vuur opende op agenten. De politie denkt dat de 18-jarige man een terroristische aanslag wilde plegen. Die was vermoedelijk gericht tegen het Israëlische consulaat, klinkt het vanavond in een gezamenlijke verklaring met justitie. Volgens Duitse media stond de verdachte bij de veiligheidsdiensten bekend als islamist.

Lees meer »

“Geen signalen dat schutter München gevaar vormde”

De 18-jarige Oostenrijker die werd gedood toen hij donderdag een terroristische aanslag wilde plegen op het Israëlische consulaat-generaal in de Duitse stad München, vertoonde geen signalen dat hij een gevaar vormde hoewel er vermoedens van radicalisering waren. Dat stellen de Oostenrijkse autoriteiten.

Lees meer »

“Het Sportpaleis is mijn droom”: Lars (15) zingt eerste single op Marktrock in eigen stad

Marktrock Poperinge blikt tevreden terug op de 37ste editie. Op vrijdag waren er een 2.000-tal bezoekers. Zaterdag waren er 7.500 aanwezigen, al werkten de weergoden toen even tegen. Het festival bood opnieuw een podium voor lokaal talent, onder wie Lars Pectoor.
The post “Het Sportpaleis is mijn droom”: Lars (15) zingt eerste single op Marktrock in eigen stad appeared

Lees meer »

Vernieuwde kiss-and-ride en blauwe zone moet verkeersdrukte in Avelgem milderen: “Effect zal na tijdje merkbaar zijn”

Net wanneer het nieuwe schooljaar startte, op maandag 2 september, wijzigde de blauwe zone in het centrum. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de drukte tijdens de spits in het centrum van Avelgem verminderd kan worden. De Kasteelstraat wordt opgenomen in de blauwe zone, wat zorgt voor een snellere rotatie op de parkeerplaatsen in functie van de school. Tegelijk zal

Lees meer »

“Het geeft stress, haalt hun planning overhoop en perkt hun vrije tijd in”: waarom scholen zorgvuldiger moeten omspringen met Smartschool

Nauwlettend volgt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens de discussie over smartphones op school. Vaak grijpen ook scholen en ouders (te) gretig naar de technologie, bijvoorbeeld voor Smartschool, vindt ze. “Het lijkt wel alsof kinderen en jongeren niet meer onbewaakt hun ding kunnen doen”, staat in haar pas uitgegeven boek.

Lees meer »

OPINIE – Uitkijken naar de hoogdag van de lokale journalistiek: “Het zou zonde zijn om niet te gaan stemmen”

Hoeveel West-Vlamingen er zijn? Ik geef toe dat we die vraag deze week eens gegoogeld hebben. Je moet weten dat onze website in augustus een record brak: nooit eerder kreeg KW.be zoveel bezoek als de voorbije maand.
The post OPINIE – Uitkijken naar de hoogdag van de lokale journalistiek: “Het zou zonde zijn om niet te gaan stemmen” appeared

Lees meer »

Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie

Een natuurliefhebber vond maandag in de late namiddag twee obussen in het struikgewas in de Kasteelstraat in Ardooie. De man reageerde alert en verwittigde onmiddellijk de hulpdiensten.
The post Passant vindt twee obussen in het struikgewas in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »