Leegstand in de binnenstad blijft uitdaging voor het stadsbestuur Blankenberge

De Vissersstraat kreeg de afgelopen jaren een nieuw gezicht met diverse handelszaken, maar op andere plaatsen in de binnenstad lijkt de leegstand een stuk hardnekkiger. Neem nu de Bakkersstraat, die geeft al jaren een desolate indruk. De leegstand wordt daarom een speerpunt in het nieuwe strategisch commercieel plan voor de detailhandel en horeca. “Dit is overal aan de kust een probleem.”

Sinds 2010 iselke stad of gemeenteverplicht om eenregistervanleegstaandewoningen en gebouwen bij te houden. In Blankenberge krijgen eigenaars die op deze inventaris terechtkomen een jaar de tijd om daar wat aan te doen. “Dat kan bijvoorbeeld een aanvraag voor een omgevingsvergunning zijn om renovatiewerken uit te voeren”, zegt schepen voor Financiën Patrick De Meulenaere (Vooruit). Nieuwe eigenaars worden ook op de hoogte gebracht dat hun pand op de lijst staat: de notariële akte maakt er gewag van. “En ze worden ook nog eens vanuit onze dienst Stedenbouw verwittigd per aangetekende brief”, zegt De Meulenaere.

Nieuwe eigenaars krijgen evenwel een opschorting van de heffing gedurendetwee jaar. “Een van die panden in de Bakkersstraat stond bijvoorbeeld al sinds 2011 in het register, maar werd in mei 2022 verkocht. En dus was de nieuwe eigenaar opnieuw voor twee jaar vrijgesteld van de leegstandsheffing”, aldus De Meulenaere. Twee andere – aanpalende – panden in de Bakkersstraat werden in 2022, na meer dan tien jaar leegstand, verkocht aan dezelfde eigenaar. “Vermoedelijk met de bedoeling om ze af te breken, maar straks verjaart de termijn en krijgt die eigenaar dus de rekening gepresenteerd”, klinkt het.

Heffingen

Voor die heffing worden ‘progressieve’ tarieven gehanteerd. Die starten bij 2.500 euro en kunnen oplopen tot maximaal 15.000 euro. “In 2019 zijn de bedragen verhoogd, en daar plukken we vandaag wel de vruchten van. We zien in de binnenstad toch al een significant verschil met pakweg vijf jaar geleden”, zegt De Meulenaere. Het leegstandscijfer daalde van 118 panden in 2013, naar nog ‘slechts’ 85 vorig jaar. “Hoewel die progressieve heffingen hun nut dus al bewezen hebben, blijft het op sommige plaatsen wel een probleem. Vooral in de winkelstraten spring dat in het oog, en dat is op veel plaatsen aan de kust zo: loop maar eens door de Kerkstraat in Wenduine, de Kapellestraat in Oostende of zelfs de Lippenslaan in Knokke-Heist. Ook veel centrumsteden hebben al jaren met leegstand te kampen.”

In Blankenberge speelde het stadsbestuur daar tijdens de eindejaarsperiode handig op in met projecties van kerstanimaties in de lege vitrines. “We hebben dat een eerste keer gedaan met Halloween, en het werd meteen heel positief onthaald. Komende winter gaan we daar dus zeker een vervolg aan breien”, zegt schepen Mitch De Geest (Open VLD), bevoegd voor Digitalisering & Innovatie. Uitbreiden naar andere periodes blijkt moeilijker. “Om de eenvoudige reden dat het vroeg genoeg donker moet zijn om die projecties volledig tot hun recht te laten komen”, verklaart De Geest. “Maar we spelen daarnaast wel nog met andere ideeën om invulling te geven aan de leegstand in onze binnenstad. Zo hebben we recent ook een partner onder de arm genomen voor een soort pop-upconcept.”

Ontpitting

De leegstand is volgens collega-schepen Patrick De Klerck (Open VLD) ook opgenomen in het nieuwe strategisch commercieel plan van de badstad. “Maar mooie nieuwbouwprojecten zoals in de Vissersstraat en Breydelstraat, waar we recentelijk de stedenbouwkundige vergunning afleverden voor twee meergezinswoningen met onderin ruimte voor nieuwe handelszaken, zijn natuurlijk altijd een en-en-verhaal. Je hebt de bouwpromotors nodig, én de eigenaars moeten die panden – voor de promotors liefst meerdere naast elkaar – eerst nog willen vrijgeven. Er is voor de binnenstad nu wel een nieuw RUP op komst dat extra mogelijkheden zal bieden, maar onteigeningsbevoegdheid hebben wij uiteraard niet.”

Die extra mogelijkheden gaan dan volgens De Klerck onder meer over ‘ontpitting’, oftewel het afbreken van oude gebouwen om ruimte te maken voor bijvoorbeeld groenvoorzieningen of nieuwbouw. “Hotel Franky wordt daar een mooi voorbeeld van: dat wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwcomplex. De gevel komt een stuk inwaarts, waardoor de straat meer zuurstof krijgt en er ook ruimte vrijkomt voor meer groen in de binnenstad”, klinkt het.

(WK)

The post Leegstand in de binnenstad blijft uitdaging voor het stadsbestuur Blankenberge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke

CD&V Tielt-Meulebeke schuift weinig verrassend huidig Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyze naar voor als lijsttrekker en maakt tegelijk een nieuw logo bekend. Meer details over de lijst maakt de partij voorlopig niet bekend.
The post Luc Vannieuwenhuyze wordt lijsttrekker bij CD&V Tielt-Meulebeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge (1-1), exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u op dit moment hieronder live bekijken – er staat op dit moment

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Febelfin en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »

Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II

Club Brugge heeft donderdag de contractverlenging van Cisse Sandra bekendgemaakt. De twintigjarige middenvelder ondertekende een nieuwe overeenkomst bij blauw-zwart tot medio 2027. Club verhuurt hem komend seizoen aan de Nederlandse promovendus Willem II.
The post Cisse Sandra verlengt contract bij Club Brugge en trekt op huurbasis naar Willem II appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van zeepje in de badkamer tot een portier aan de deur: volgens deze criteria krijgen Vlaamse hotels hun sterren

Hotel La Réserve in Knokke behoort tot de weinige hotels in ons land met de allerhoogste classificatie: vijf sterren superior. Maar wat houdt dat precies in? En worden hotels in het buitenland net zo streng beoordeeld? Wij geven een overzicht van de specifieke voorwaarden per sterrenniveau. Professor Toerisme Jan van der Borg schat in wat deze sterren nog waard zijn.

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »