Karin Lewyllie wil haar zorgboerderij in Jabbeke rendabel maken: “Zou graag een vzw uitbouwen”

In alle stilte, zoals het er ook op het domein aan toegaat, bouwt Karin Lewyllie al 14 jaar aan haar zorgboerderij. Tieners kunnen er ontstressen tussen de beestjes. Maar Karin wil om het financieel rendabel te maken een vzw opstarten en de therapie tegen hondenfobie meer in de etalage zetten.

Karin was tot voor kort actief bij de dienst Burgerlijke Stand van het deelgemeentehuis Varsenare. Ze is een echte dierenliefhebber, toch is het idee voor een zorgboerderij eerder toevallig en gestaag ontstaan. “Mijn vader had hier een stuk grond op het einde van de Spoorwegstraat, gelijklopend met de spoorweg, en we waren aan het twijfelen om het te verkopen. Maar mijn dochter Alexandra wilde graag een paard. Het is dus met een paard en met het behoud van deze weide begonnen”, lacht de 60-jarige Alexandra.

“Toen kwam er een ezel, dan een schaap. Nu hebben we een paard, vijf ezels, drie geiten, negen schapen, twee varkens, een kat en drie honden. Kippen? Neen, dat lukt hier niet met de vossen in de buurt. Maar alle dieren zijn hier opgegroeid en vooral daardoor voorbestemd om te gebruiken voor therapeutische doeleinden. Zelf volgde ik daarvoor een tweejarige opleiding dierondersteunende therapie bij De Balans in Gent.”

Geen prikkels

De site van de zorgboerderij oogt nogal rudimentair. “Er is hier geen stromend water en geen elektriciteit”, zegt Karin Lewyllie. “Je komt hier echt in de natuur terecht. We laten ook geen gsm-gebruik of muziek toe voor mensen die hier belanden. Dat is voor sommigen echt confronterend. Maar geloof me, gewoon met het verzorgen van dieren bezig zijn in alle rust werkt helend.”

“We krijgen hier in samenwerking met het steunpunt Groene Zorg vooral jongeren over de vloer. Vaak zijn het jongeren met een rugzak, of jongeren met autisme. Momenteel komen er twee op regelmatige basis. Ik zorg ervoor dat ze hier alleen zijn met mij. Geen afleiding, ook niet van andere mensen. Wat ze hier doen, is erg variërend. Voor bepaalde jongeren gaat het niet verder dan hier gewoon zijn en de dieren observeren. Anderen werken dan weer heel actief mee in het voederen of verzorgen van de dieren.”

“We bieden ook verschillende activiteiten aan zoals yogasessies. In de zigeunerwagen kan je desgewenst zelfs overnachten. Nu kweek ik ook clumber spaniels en ik wil mijn therapie voor hondenfobie verder ontwikkelen.” Om de zorgboerderij verder uit te bouwen en vooral om het financieel haalbaar te maken, wil Karin een vzw uitbouwen. “Sinds kort bestaan er persoonlijke zorgportefeuilles voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Dat zou het mogelijk maken om een vergoeding te vragen.”

“Nu steek ik veel persoonlijke centen in de dieren en het onderhoud, ik zou al blij zijn mocht dit een nuloperatie worden. En we kunnen vooral veel helpende handen gebruiken, mensen die met veel goesting dit domein samen met mij verder willen uitbouwen.”

(PA)

Meer info op de Facebookpagina van Hond en Harmonie of via 0499 10 85 51.

The post Karin Lewyllie wil haar zorgboerderij in Jabbeke rendabel maken: “Zou graag een vzw uitbouwen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Afbraak van Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare start in september

In september begint de afbraak van het Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare. Alleen de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis blijft staan. In de plaats komen er woningen, appartementen en ook een woonzorghotel, met studio’s en assistentiewoningen. De blikvanger van de nieuwe site is een hoog woonblok van 16 verdiepingen. Daarnaast komt er ook een park. Over 4 jaar zouden de eerste

Lees meer »