Geplande bibliotheek in Sint-Pieterskerk De Panne krijgt de naam ‘Maurice Calmeyn’: “Hij was nochtans geen kerkganger”

De werken voor de inrichting van de Sint-Pieterskerk als bibliotheek en ontmoetingsruimte in De Panne zijn gegund, maar het Agentschap Binnenlands Bestuur moet er nog zijn licht over laten schijnen. Intussen heeft het project ook een naam ‘Bibliotheek Maurice Calmeyn’. Hij plantte het Calmeynbos, niet ver van de nieuwe bibliotheek aan, maar was zelf allesbehalve een kerkganger. Een portret van een bijzondere man met een geheel eigen visie op politiek, natuur en … de liefde.

De gemeente heeft de inrichting van de Sint-Pieterskerk gegund voor ruim 3,1 miljoen euro. Omdat het via het Agentschap Binnenlands Bestuur een subsidie van 250.000 euro ontvangt voor de herbestemming moet die dienst de gunning nog eens onder de loep nemen. Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) hoopt dat de werken in mei kunnen starten. “De kerk is al eerder ontwijd en met de kerkfabriek hebben we een erfpachtovereenkomst gesloten. Daarnaast keurde de gemeenteraad in april vorig jaar al het definitief ontwerp goed.”

“Naast een hedendaagse bibliotheek wordt het ook een ontmoetingsplaats voor de buurt en kunnen er kleinschalige activiteiten plaatsvinden. Momenteel zijn we bezig met de heraanleg van het Alfons Mervillieplein voor de kerk. Daar komt een permanent nieuw Beaufort24-kunstwerk van Filip Vervaet.”

Eervolle verwijzing

Het college van burgemeester en schepenen koos voor Maurice Calmeyn als naam voor de nieuwe bibliotheek. “Het is een eervolle verwijzing naar de familie die destijds het bos in De Panne heeft geplant en die de kapel heeft geschonken die later de Sint-Pieterskerk werd”, luidt het. Pannenaar José Decoussemaeker, kenner van de lokale geschiedenis, portretteert Calmeyn.

“Hij werd in 1863 geboren in Brussel, verhuisde op zijn 48ste naar De Panne en stierf in 1934 op weg naar de première van een film over de Borinage die hij mee gefinancierd had. Daarin komen de slechte levensomstandigheden van de arbeiders en de mijnwerkers in de Borinage in 1932 aan bod. Zijn grafmonument staat op de begraafplaats in De Panne. Aan onder meer de Sovjetster, de hamer- en sikkelversieringen zie je meteen dat Maurice een vrijmetselaar en een communist was.”

Politieke stempel

Dat Maurice Calmeyn een veelzijdige man was, kan Decoussemaeker bevestigen. “Hij is geboren in een rijke familie die een kasteel gebouwd had in Drogenbos. Maurice was een ecologist avant-la-lettre. Hij plantte niet alleen het Calmeynbos aan in De Panne, maar streefde er via allerlei regeltjes ook naar dat er geen afval in de duinen werd achtergelaten.”

gf

“Zijn reizen naar Congo deden hem kritisch kijken naar de koloniale onderdrukking en de rol van Koning Leopold II. Hij schreef daarover zelfs een boek. Naast zijn sociaal engagement wilde Calmeyn ook zijn politieke stempel drukken. In 1911 voerde hij de liberale lijst aan, maar moest het onderspit delven tegen de katholieke lijst van de eerste burgemeester van De Panne Ernest d’Arripe.”

Op amoureus vlak valt er ook het één en ander te noteren. “In De Panne had hij een vriendin Netje Slekke, de uitbaatster van een café op de Markt. “Het zou het mooiste meisje van de gemeente zijn en hij zou er zelfs een kind mee hebben gehad, hoewel hij op de stamboom van de familie Calmeyn kinderloos staat. Later trouwde hij met de Franse actrice Jeanne Heim. Dat zijn familie daarmee niet akkoord was, trok hij zich niet aan.”

Atheïst

Wat is nu de link tussen Calmeyn en de Sint-Pieterskerk? “Emilie Bortier, de grootmoeder van Maurice Calmeyn, schonk de grond voor de eerste kapel aan de vissersgemeenschap”, antwoordt José. “Hoewel hij een atheïst en een anti-katholieker zou zijn geweest, vind ik het toch niet verkeerd dat de gemeente de bibliotheek naar hem vernoemt. Het Calmeynbos ligt er vlakbij en ook het nabijgelegen Atheneum heet Calmeyn.”

(GS)

The post Geplande bibliotheek in Sint-Pieterskerk De Panne krijgt de naam ‘Maurice Calmeyn’: “Hij was nochtans geen kerkganger” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal daklozen in Londen

Er leefden tussen maart 2023 en maart dit jaar bijna 12.000 daklozen in Londen. Dat blijkt uit de jongste telling van Homeless Link. Het gaat om een nieuw record. De vereniging roept de volgende regering op om actief in te grijpen. Het aantal daklozen ligt nu 19 procent hoger dan vorig jaar en zelfs 58 procent hoger dan tien jaar

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »

EXCLUSIEF. Hoe is de relatie van ‘coole opa’ Albert en ‘hippe oma’ Paola met Elisabeth en hun andere kleinkinderen écht?

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

OPINIE Droog blijven maakt van mij nog geen droogstoppel

Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? Dry January en Tournée Minérale kende ik al, maar nu is er blijkbaar ook Dry July. Al kom ik wat achter, want Droge Juli bestaat al sinds 2008, toen ze in Australië op het doldwaze idee kwamen om in juli een maand lang geen alcohol te drinken. In juli?!
The post OPINIE Droog

Lees meer »

3e editie van triënnale Kortrijk start zaterdag: thema ‘After Paradise’ geeft hoopvol beeld van problemen na het paradijs

In Kortrijk start zaterdag de 3e editie van de triënnale. Dat is de driejaarlijkse openluchttentoonstelling. Het parcours is 5 kilometer lang en loopt langs 14 verschillende locaties, waar werken van internationale kunstenaars staan. Het thema van deze editie is ‘After Paradise’. Dat is de periode na het paradijs, waarin er veel problemen zijn. Maar de triënnale wil toch een positief

Lees meer »