Een koor met een wachtlijst in Izegem

Jeugdkoor Bosmolens bestaat dit jaar dertig jaar, en dat wordt natuurlijk gevierd. Het koor heeft sinds kort een vernieuwd bestuur en een nieuwe voorzitter, maar de aantrekkingskracht is dezelfde gebleven: “Na elke musical krijgen we aanvragen om lid te mogen worden.” Dat kan niet zomaar. Er is een heuse wachtlijst.

Jeugdkoor Bosmolens ontstond in 1994 onder impuls van toenmalig dirigent Karel Boucherie. Wat begon als een aanvulling op de klassen samenzang, werd gaandeweg een autonoom koor. Vandaag is de Ardooise Veerle Cortvriendt dirigente, en dat is ze al ruim twintig jaar.

“Ons bestuur van acht is begin 2024 een beetje veranderd”, vertelt Veerle. “Bestuurslid Rita Vermeersch besloot er na vele jaren helaas mee op te houden en we gingen dus op zoek naar waardige opvolgers. We zijn Rita heel dankbaar voor haar grote inzet van de afgelopen jaren.”

Nieuwe voorzitter

“Eveline Vermeersch, Carmen Wallays en Danny Geldhof waren al langer bestuurslid, net als Manuel Vanwijnsberghe, die we onze penningmeester mogen noemen. Daar komen nu Marleen Sergoyne, Dimitri Merreel en Margot Degraeve bij. Allemaal hebben zij een link met ons koor en kennen dus het reilen en zeilen van onze vereniging. En Griet Maertens was jarenlang onze voorzitter, maar zette onlangs een stapje terug. Ze blijft in het bestuur, maar Davina Vanwijnsberghe nam haar functie als voorzitter over.”

De keuze voor Davina kwam niet uit de lucht gevallen. “Ik begeleid het koor al ettelijke jaren op piano en samen met Veerle ben ik verantwoordelijk voor de repetities. We vullen elkaar na al die tijd aan zonder veel woorden”, vertelt Davina. “In 1994 was ik erbij als koorlid, en ik ben nooit meer gestopt. Ik ken het koor dus door en door. Het is een groot deel van mijn leven.”

Het jeugdkoor luistert eucharistievieringen op en verzorgt verschillende optredens in Izegem en ver daarbuiten, maar het heeft veel meer op z’n palmares.

Musicals

“Onze musicals zijn meestal de kers op de taart van een periode heel intensief en nauw samenwerken met onze groep. In een ver verleden was er Oliver!, in 2010 kwam dan Cats, zes jaar later was er Pinokkio, en vorig jaar nog Alice in Wonderland”, weten Veerle en Davina. “Een musical komt er zeker nog, maar nu bereiden we ons vooral voor op de Night of the Percussion op 16 maart, een productie van Ritmiek Ardooie en Leotalic Izegem in De Ark in Ardooie, waaraan we onze medewerking verlenen.”

De 53 zangers en zangeressen zijn tussen 7 en 25 jaar, maar vormen een hechte groep.

“Er is een groot leeftijdsverschil tussen sommige van onze leden, maar iedereen zorgt voor elkaar en dat is zo mooi om te zien. We besteden in ons koor veel aandacht aan het samenzijn. Repeteren doen we elke vrijdagavond in de Heilige Familiekerk, maar we doen meer dan dat. Tijdens de schoolvakanties organiseren we vaak een activiteit, en onze koorreis is jaarlijks een evenement waarnaar heel wat leden én wijzelf uitkijken. Dit jaar gaan we met de groep naar Rodengo in Italië om herinneringen te maken. We blijven soms ook veel dichter bij huis, maar dit jaar trekken we dus naar het buitenland.”

Zelfs na dertig jaar blijft het koor heel populair. “We werken al een hele tijd met een wachtlijst, omdat we de groep bevattelijk willen houden. We krijgen na een musical telkens heel wat aanvragen om lid te worden, maar we proberen ons aantal zoveel mogelijk te behouden.”

In stijl

Dertig jaar worden moet natuurlijk gevierd worden, en daarover heeft het bestuur al nagedacht. “We gaan onze verjaardag in september vieren en dat gaan we natuurlijk op gepaste wijze en in stijl doen. Het geheel moet nog vorm krijgen, maar we willen er echt een feest voor ons koor van maken.”

(MV)

www.jeugdkoorbosmolens.be

The post Een koor met een wachtlijst in Izegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Acta Est Fabula is primus van zesde Trompequiz

De Trompe, het gehucht in Sint-Lodewijk op de grens met Zwevegem, Heestert en Otegem, beleefde het voorbije weekend de jaarlijkse hoogdagen. De festiviteiten stonden voor de 45ste keer op het programma en werden een meevaller over de hele lijn. Op zaterdag kwamen de sportievelingen aan hun trekken tijdens de tweede editie van de Stijn Devolder
The post Acta Est

Lees meer »

BNI Cieper komt wekelijks samen in Albion Hotel: “Krachten bundelen voor mooie omzetgroei”

BNI Cieper bundelt lokale ondernemers uit het Ieperse. Zij komen elke woensdagmorgen samen om te vergaderen en te netwerken. Elke week krijgt één van de leden ruim de tijd om zichzelf voor te stellen. Intussen telt BNI Cieper een omzetcijfer van 20 miljoen euro.
The post BNI Cieper komt wekelijks samen in Albion Hotel: “Krachten bundelen voor mooie omzetgroei”

Lees meer »

Extreemrechtse partij AfD haalt in Thüringen en Saksen 30 procent

Bij de belangrijke verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen en Saksen zegeviert de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, waarmee niemand wil regeren. De CDU –nationaal in de peilingen de sterkste partij – is de enige klassieke partij die standhoudt en mogelijk twee ministers-presidenten zal leveren.

Lees meer »

Zint prins Harry op terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk? Oude vrienden denken van wel na plots contact via WhatsApp

“Verrassende berichtjes” van prins Harry (39) uit de Verenigde Staten doen vermoeden dat hij zint op een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk. Althans, dat stellen vrienden van de prins waar hij sinds kort weer contact mee heeft. Zij hopen vurig dat de hertog van Sussex na vier jaar in Californië een comeback maakt, maar vrezen dat dat makkelijker is gezegd

Lees meer »

Warmste augustus ooit en wellicht ook weer warmste jaar ooit

De voorbije maand augustus was wereldwijd gemiddeld de warmste ooit, samen met augustus vorig jaar. De gemiddelde temperatuur was zo al voor de dertiende keer in veertien maanden tijd 1,5 graad warmer dan in pre-industriële tijden. Uit de data van de Europese klimaatdienst Copernicus blijkt vrijdag dat na 2023 ook 2024 zo goed op weg is om het warmste jaar

Lees meer »

West-Vlaming Tim Saey over ‘Lelies’: “Ik voelde mij te jong voor de oude rollen en te oud voor de jonge rollen”

Tim Saey – afkomstig uit Beernem – speelt mee in ‘Lelies’, een productie van Inteam. Tim is daarmee niet aan zijn proefstuk toe, want hij speelde al in talrijke producties. Volgens Tim is zijn rol van Simon in ‘Lelies’ geen gemakkelijke rol.
The post West-Vlaming Tim Saey over ‘Lelies’: “Ik voelde mij te jong voor de oude rollen en

Lees meer »

22 jaar na zijn dood: broer van Pim Fortuyn eist actie na DNA-spoor op wapen

22 jaar na de dood van de Nederlandse politicus Pim Fortuyn is het moordwapen nog altijd omgeven met mysteries. Moordenaar Volkert van der G. heeft nooit verteld hoe hij aan het pistool kwam waarmee hij de populaire politicus doodde. Op deze Firestar M43 zat een onbekend DNA-spoor dat deze zomer opnieuw door justitie is onderzocht. Dat blijkt uit een nieuwe

Lees meer »

Ria Bouten is directeur van cvo MIRAS regio Waregem: “Steeds meer allochtonen volgen lessen Nederlands”

Het centrum voor volwassenenonderwijs (cvo) MIRAS ziet in Waregem het Nederlands voor anderstaligen in sneltreinvaart uitgroeien tot de belangrijkste richting in het aanbod. “Ik vind het belangrijk om snel in te spelen op de noden van de tijd”, zegt regionaal directeur Ria Bouten (54) bij de start van het nieuwe schooljaar.
The post Ria Bouten is directeur van cvo

Lees meer »