Tweeënhalf jaar na datum is kunstdiefstal in Brugge opgelost:”Ik had het niet meer verwacht”

In juli 2021 werd er twee keer in amper een week tijd een schilderij gestolen uit de galerij aan de Bonifaciusbrug van de Brugse kunstenaar David De Graef (59). “Ik heb toen enkele maanden moeten sluiten, omdat ik zo van onder de indruk was”, herinnert David zich nog. Dankzij een gouden tip is er 2,5 jaar later toch een doorbraak in het onderzoek gekomen en zijn de schilderijen teruggevonden. De werken hangen wel nog niet terug op hun vertrouwde plek. “Eén van de twee zou ook schade hebben opgelopen”, zegt David.

David is zoals hij zelf zegt een ‘aangespoelde’ Bruggeling. De man is artistiek aangelegd en is al heel zijn leven bezig met kunst. Eerst vanop het platteland, maar toen hij zijn werken wat meer aan de wereld wou tonen belandde hij 17 jaar geleden in Brugge. En wel op een zéér bijzondere locatie. De galerij ligt aan de bekende Bonifaciusbrug, vlak bij het Groeningemuseum. Eén van de meest romantische plekjes van de Breydelstad.

Maar in de zomer van 2021 werd de kunstenaar geconfronteerd met een dubbele diefstal. Op bewakingsbeelden van 15 juli was te zien hoe omstreeks 16.10 uur twee mannen over het Arentshof wandelen naar de Bonifaciusbrug. Ze stappen de galerij binnen en twee minuten later staan ze alweer buiten met een zak met daarin het schilderij met de naam ‘Contact’. Het is 1 meter breed en 70 cm hoog. Kostprijs? 2.400 euro. Het schilderij toont een zwangere vrouw en is gemaakt met de airbrush-techniek waarbij de verf op het doek wordt geblazen met lucht. “Pas op het einde van de dag merkte ik op dat het schilderij, dat vlak bij de ingangsdeur hing, gestolen was”, herinnert David De Graef zich.

Niet meer verwacht

Voor de kunstenaar stopte de ellende daar evenwel niet. Amper een week later gebeurt hetzelfde opnieuw: er wordt een tweede schilderij gestolen terwijl David in een andere ruimte van zijn galerij aan het schilderen is. Het gaat om het schilderij ‘Confess’ eveneens een airbrush schilderij met dezelfde afmetingen. Ook dit schilderij is 2.400 euro waard. “Het waren de twee schilderijen die het dichtste bij de ingang hingen”, aldus David. “Ik moet eerlijk bekennen dat de diefstallen van mijn werken me diep hebben geraakt. Ik ben zelfs enkele maanden gesloten gebleven. Zó diep was ik onder de indruk.”

Lof voor politie

Ondertussen had David zijn galerij al lange tijd weer geopend en de hoop dat zijn schilderen zouden teruggevonden worden, had hij niet meer. “Tot ik onlangs telefoon kreeg van de politie om te zeggen dat ze mijn werken hadden teruggevonden”, zegt David enigszins verbaasd. “ Ik had daar totaal niet meer op gerekend. Het is knap dat de politie na al die tijd nog steeds bezig was met de zoektocht.”

De twee mannen, een veertiger en een jonge vijftiger, wonen beiden in West-Vlaanderen. De oudste van de twee heeft nog meer gelijkaardige diefstallen op zijn kerfstok. Het onderzoek naar de feiten loopt volop verder.

Lichte schade

“Mijn kunstwerken heb ik voorlopig nog niet terug. Die liggen nog op het politiekantoor”, zegt David. “Blijkbaar zijn de werken begin februari teruggevonden nadat ze kort na de diefstal al verkocht waren. Er zou één schilderij beperkte schade hebben, maar mits restauratie zou dat alles bij elkaar goed meevallen. Ondertussen passeerden al heel wat mensen de galerij met de vraag of ze de werken al kunnen zien. Helaas moet ik hen voorlopig teleurstellen. Maar eenmaal ik ze terug heb, krijgen ze zeker een ereplaats”, besluit De Graef, die sinds de diefstallen extra op zijn hoede is. “Dergelijke diefstallen zullen hier niet meer voorgevallen. Ik ben zeker extra aandachtig, maar nam ook verschillende veiligheidsmaatregelen zodat het niet meer zou mogen gebeuren.” (MM)

The post Tweeënhalf jaar na datum is kunstdiefstal in Brugge opgelost:”Ik had het niet meer verwacht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »

Bekende horecazaak Dé Clesse te koop

De bekende horecazaak Dé Clesse op de Markt werd in 2020 getroffen door een zware brand. Het gebouw, ooit het woonhuis Les Tilleuls van kunstschilder Louis Clesse, is nu te koop voor 289.000 euro bij Residentie Vastgoed.
The post Bekende horecazaak Dé Clesse te koop appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Dieven stelen kilo’s in beslag genomen drugs en duizenden sigaretten op luchthaven Zaventem

Bijna 30 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne en maar liefst 269.000 sigaretten. Dieven hebben hun slag geslagen in een magazijn voor in beslag genomen goederen op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw zou goed beveiligd moeten zijn en is enkel toegankelijk met een badge. Maar ook vorig jaar in mei was er al een inbraak.

Lees meer »