Eerste resultaten van trajectcontroles bekendgemaakt… en twee blijken niet te werken: “Op die plaatsen houden we meer mobiele controles”

Op de politieraad werden de eerste resultaten bekendgemaakt van de trajectcontroles in Diksmuide. Die werden vorig jaar 5 jaar na plaatsing geactiveerd. Uit de resultaten kwam naar voren dat twee van de trajectcontroles niet werken. Bovendien blijken de werkende trajectcontroles vaak uitgeschakeld te zijn.

Op 1 juli vorig jaar werden de trajectcontroles in Diksmuide na vijf jaar discussie ingeschakeld. Op de jongste politieraad werden de eerste resultaten bekendgemaakt. Er kwamen enkele opmerkelijke punten naar voor.

In de dorpskommen van Esen en Woumen meten de trajectcontroles geen snelheid omdat er twee snelheidsregimes in het traject zitten, namelijk een zone 50 en 30. “Volgens het college van procureurs-generaal kan dit bijgevolg niet ingezet worden als trajectcontrole”, aldus Diksmuids burgemeester en voorzitter van de politieraad van zone Polder Lies Laridon. “In de beide zones 30 ligt een schoolomgeving. Het is voor mij geen optie om daar mee te stoppen en van de schoolomgeving een zone 50 te maken. Op die plaatsen houden we momenteel meer mobiele controles in vergelijking met andere plaatsen zodat er toch geen gevoel van onbestraftheid zou zijn.”

Maar ook de trajectcontrole in de Esenweg tussen de spooroverweg en het begin van de bebouwde kom meet momenteel geen snelheid. Daar blijft het wachten op het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Na een eerdere aanrijding werd de paal van de trajectcontrole ondertussen hersteld, maar moet er nog een ijking gebeuren. Zolang de ijking door het AWV niet in orde is, kan de trajectcontrole niet in gang gezet worden.

Laag aantal overtredingen

Onder de werkende trajectcontroles worden de meeste processen-verbaal en minnelijke schikkingen uitgeschreven in de Iepersteenweg tussen De Kippe en de Heugstraat en daarnaast in de Veurnestraat tussen de bebouwde kom van Pervijze en de Beoosterpoort in Veurne. Desondanks ligt het aantal overtredingen relatief laag, aangezien de trajectcontroles vaak uitgeschakeld zijn. “De boetes moeten verwerkt worden door het Gewestelijk Verwerkingscentrum (GVC), maar daar is niet genoeg volk. Op basis van het aantal computers en beschikbare personeel is het GVC dat beslist wanneer de trajectcontroles wel of niet werken. Door het gebrek aan capaciteit zetten ze op bepaalde momenten de trajectcontroles dus af”, sluit Laridon af.

De gegevens van de trajectcontroles worden tot op vandaag vooral retro-actief gebruikt om opsporingen te doen naar gepasseerde voertuigen. Ook worden auto’s die niet verzekerd zijn opgemerkt en doorgegeven aan de politie-eenheden van politiezone Polder, die ze daarna uit het verkeer halen. (DM)

The post Eerste resultaten van trajectcontroles bekendgemaakt… en twee blijken niet te werken: “Op die plaatsen houden we meer mobiele controles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »