Chiro Gaverke viert tegelijk 70ste én 80ste verjaardag

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april is het feest op ’t Gaverke in Waregem. De 40-koppige leidingsploeg van Chiro Gaverke Beregoed viert dan een dubbel verjaardagsfeest. De Chirojongens bestaan 80 jaar, de meisjes vieren hun 70ste verjaardag, al is de Chiro al lange tijd een gemengde jeugdbeweging. Het feestweekend bruist van de activiteiten en live muziek. Zaterdag staat ‘Den Beir van ’t Gaverke’ op het rijkgevulde programma.

In november organiseert het nationale Chirobestuur een gigantische bijeenkomst in het Sportpaleis, waar heel wat oud-leiders en -leidsters samen de 90ste verjaardag van de jeugdvereniging kunnen vieren. Sinds 1934 rezen de lokale afdelingen als paddenstoelen uit de grond. Ook in Waregem. Op de wijk ’t Gaverke begon het verhaal in 1944. Luc Verbeke en koster Leon Destoop – grootvader van regisseur Wannes en heel wat andere ‘Stoopies’ – richtten toen de Chirojongens op.

Straffe verhalen

Exact tien jaar later namen Maria Christiaens, Solange Loncke en Yvette Destoop het initiatief om leden te werven voor de Kroonwacht, die later de Chiromeisjes vormde. Nadien groeiden de chiro’s uit tot een begrip in de streek. Om een ode te brengen aan de rijke geschiedenis van zowel de jongens als de dames, en de intussen gemengde groep, wordt er tijdens het feestweekend een ‘historiektent’ opgezet. De doorlopende tentoonstelling vertelt de strafste chiroverhalen en enkele hilarische anekdotes.

(Lees verder onder de foto)

Een chirofoto uit de oude doos. © gf

Reuzenzangstonde

Maar er staat meer op het programma, een pak meer. “Op vrijdagavond 12 april vieren we feest met oud-leiding en -volwassenbegeleiders, voormalige kookploegen, proosten en ons huidig team”, vertelt groepsleider Seppe Callens, kleinzoon van een van de vrouwelijke stichters. “Die avond start om 19 uur met een receptie voor alle genodigden. Nadien voorzien we live muziek, ook voor en door de huidige en oud-leiding. We willen dan een reuzenzangstonde creëren.”

Een fuif moet de eerste avond spetterend afsluiten. “Wie dat wil, kan met een eigen tentje overnachten op onze camping.” De chiro laat de feestvierders even uitslapen en trapt de tweede feestdag om 14 uur op gang met het unieke massaspel ‘Den Beir van ’t Gaverke’. “Op zaterdag zijn ook onze leden, hun familie, en alle chirosympathisanten welkom.”

“Tijdens het massaspel hebben beren onze chiro volledig afgebroken. De deelnemers moeten onze site beschermen tegen de aanvallen. Het wordt een bijzonder tafereel. We zullen zelf ook een grote beer samenstellen met meer dan 3.000 tennisballen.” Om 17 uur zorgt de Chiroband voor een nostalgische zangstonde. Een uurtje later wordt er samen op krachten gekomen. “Verschillende kookploegen bieden dan verse gerechten aan, net zoals op kamp.”

(Lees verder onder de foto)

Een foto uit lang vervlogen tijden toont hoe het er vroeger aan toe ging bij de jeugdbeweging. © gf

Kampgevoel

’s Avonds wordt er een kampvuur gemaakt waarrond alle aanwezigen zich gezellig kunnen verwarmen. Met een gitaar en tientallen stemmen komen de typische kampvuurliedjes naar boven. “We willen de zaterdag een echt kampgevoel creëren. Dat wordt heel plezant, heel wat oud-leiding kijkt er al hard naar uit.”

Op zondag staat er niets gepland. “Dan is het tijd om op te ruimen”, weet Seppe. Dat muziek de rode draad van het jubileum vormt, is eigen aan de jeugdbeweging. ‘Daar zit muziek in!’ is trouwens het jaarthema van Chiro Nationaal.

“We zien het enorm zitten. Elke tien jaar vieren we zo’n groot feestweekend. Het is de max om samen met de huidige leden en oud-leiding, ouders en vrienden van de Chiro dit te kunnen vieren. Bovendien spijzen we er onze kas verder mee, want deze zomer trekken we op kamp naar Dilsen-Stokkem.”

Inschrijven voor de activiteiten kan op www.chiroberegoed.be/evenementen. Plaats van afspraak is uiteraard de Chiro en S.O. Gaverke in de Zeswegenstraat 120. Wie vragen heeft, kan terecht op [email protected].

The post Chiro Gaverke viert tegelijk 70ste én 80ste verjaardag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Terwijl de ene zeer meegaand is, staat de andere op de rem: hierover zullen de gesprekken van De Wever met zijn toekomstige coalitiepartners gaan

Preformateur Bart De Wever (N-VA) zal een weekend lang een-op-eengesprekken voeren met zijn toekomstige coalitiepartners, onder meer over de begroting. Hij moet nog altijd een manier vinden om de socialisten over de streep te trekken. Maar waar zullen die gesprekken met de verschillende partijen precies over gaan? Een overzicht.

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

De mens achter de nieuwe Britse premier Keir Starmer: “Als je het gespot van je kinderen kan overleven, is de politiek kinderspel”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »