Blote Betsy ‘in’ de kleren voor Vrouwendag

Het was voor heel wat voorbijgangers opschrikken toen het standbeeld op het Duinenplein in Bredene, in de volksmond bekend als Blote Betsy, vrijdag in een kleurrijke jurk gehuld bleek te zijn. Een en ander kaderde echter de Internationale Vrouwendag.

“Samen met de dames van Zijkant Bredene, vzw Ginger House en Co en vzw Meet World Cultures willen we graag werken aan meer verbinding en gelijke kansen voor iedereen onder de noemer ‘Geef vrouwen meer stem’. Onderwerpen die we via deze actie aan Blote Betsy in de verf wilden zetten in het kader van de Internationale Vrouwendag”, lichtte schepen Kelly Spillier ter plaatse toe.

“Zeg nu zelf, vrouwen in belangrijke, leidinggevende functies, ze zijn nog altijd schaars”, ging Spillier verder. “Ik sta zelf in het onderwijs. Daar zijn best veel vrouwen aan de slag. Maar hoeveel zijn er directeur?”

Spillier, Rukhsana Zubair (van vzw Ginger House & co), ACOD-vakbondsvrouw Deborah Bureau en Danitcia Wolfgang (van de vzw Meet World Cultures) hadden ook een ludieke actie rond de straatnamen in Bredene op touw gezet. “Weet je dat er maar 5 straten in Bredene verwijzen naar vrouwen? Je hebt de Prinses Elisabethlaan, de Koningin Astridlaan, de Jacobinessenlaan (naar de kloosterorde die hier ooit gehuisvest was), de Germaine Vansteenkistestraat (naar de voormalige eerste vrouwelijke schepen van Bredene) en sinds kort ook de Seraphine Zoetestraat (naar de verzetsvrouw uit WOII). Daar mogen er best nog wat van bij.”

“En dan liefst verwijzend naar markante vrouwen die nog in leven zijn…”, vond Danitcia. Om de actie extra in de verf te zetten, versierden de actievoerders vrijdag ook het naambord in de betrokken straten.

Dat Blote Betsy vrijdag ‘in’ de kleren ging, was volgens Kelly Spillier geen uiting van preutsheid. “Het standbeeld wordt ontiegelijk vaak gefotografeerd. Op die manier kreeg het beroemde ‘fotomodel’ voor heel even extra aandacht. Net als alle vrouwen, hoop ik”, besloot de schepen.

Voor Deborah Bureau, die straks op de Vooruit-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen kandideert, was de actiedag hiermee nog niet voorbij. “We trekken zo meteen met een delegatie uit Bredene nog naar Gent, waar een grote betoging in het kader van de Vrouwendag op stapel staat. Het is voor mij tegelijk een stakingsdag. Een die ik graag opoffer voor dit goeie doel.”

The post Blote Betsy ‘in’ de kleren voor Vrouwendag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

Buurtbewoners genieten van Rammstein met zelfgebouwde stellingen: “Zelf voor ambiance zorgen in plaats van zagen”

De sfeer zat er goed in bij de gasten van Luc en Monique uit Oostende donderdagavond. Hun tuin grenst aan de Oostendse evenementenweide waar Rammstein gisteren optrad. Ze konden van dichtbij de opbouw volgen en Luc bouwde ondertussen zelf zijn eigen VIP-tribune, zitplaatsen inbegrepen. “We maken er hier ook een feest van.”
The post Buurtbewoners genieten van Rammstein met

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »