“Aantal klachten over hinder door meeuwen is dalend”

Van draaimolentjes tot kites in de vorm van een havik en zelfs gemotoriseerde voertuigen: u kunt het zo gek niet bedenken of de badplaatsen hebben het in het verleden uit de kast gehaald om iets te doen aan meeuwen die in de centra voor overlast zorgen. Stad Oostende gooide het enige tijd geleden over een heel andere boeg en dat blijkt nu te lonen. Het aantal meldingen van burgers die hinder ondervinden, is gedaald. “Wij namen het voortouw en bijna alle kustgemeenten zijn op de kar gesprongen”, zegt bevoegd schepen Silke Beirens (Groen).

De combinatie van duidelijk informeren en communiceren met waar nodig de overlast aanpakken: dat is de nieuwe strategie die het Oostendse stadsbestuur al een tijd hanteert als afdoende oplossing voor de meeuwenproblematiek. En het loont, dat bewijzen de cijfers. Vorig jaar noteerde het meeuwenteam 312 meldingen tegenover 340 het jaar ervoor. Het aantal vervangen eieren daalde. Er werden 210 eieren weggenomen, 188 nepeieren gelegd en 40 nesten verwijderd. Boven op de meldingen zijn er 162 jonge en/of zieke meeuwen opgehaald en zijn er 424 extra nesten op de kaart gezet.

Van het totaal aantal in Oostende aangetroffen nesten zijn er 349 van zilvermeeuwen, 635 van kleine mantelmeeuwen en 78 van een niet gedetermineerde soort. Maar wie meent dat het wegnemen van die nesten steeds de beste oplossing is om van de dieren af te geraken, heeft het toch ietwat verkeerd voor. Samen met de Afdeling Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zijn er namelijk ook daken met respectievelijk 170 en 150 nesten veilig gesteld. Een deel van de jongen die door het meeuwenteam worden opgehaald of in het VOC zitten, worden in het broedseizoen verplaatst naar de haven van Zeebrugge, waar een kooi voorzien is op een stuk waar nog kolonies van de zilver- en kleine mantelmeeuw zitten. Daar kunnen ze verder opgroeien tot ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. “Het mag dan een cliché zijn, de meeuw is een kustvogel en hoort thuis aan zee”, legt Claude Velter van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Oostende uit. “De leefgebieden van de mens en de meeuw komen steeds bij elkaar. Voor de meeuw heeft het leven dicht bij de mens zeker zijn voordelen, wat bij sommige bewoners en toeristen voor overlast en ergernis zorgt.”

Gedekte tafel

Op de foto zien we v.l.n.r. Nathan Noels van het meeuwenteam, Claude Velter van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren en schepen Silke Beirens. © DVL

Enkele jaren geleden besloot Stad Oostende dus om de problematiek anders aan te pakken. “Wij hebben het voortouw genomen en gingen in 2019 de uitdaging aan om op een nieuwe manier te communiceren en vooral te informeren”, zegt schepen Silke Beirens (Groen). “In dat kader hebben we het jaar daarna een meeuwenteam opgericht. Waar tot dan vooral de brandweer instond voor de afhandelen van de meldingen en het verwijderen van nesten of het leggen van nepeieren, zijn we nog nauwer gaan samenwerken met het kenniscentrum dat het VOC is. Het beleid rond de meeuwen wordt nu vanuit het perspectief van de milieuproblematiek en het dierenwelzijn bekeken. Bijkomende maatregelen, zoals het voorzien van steeds meer afvalstraten, de mogelijkheid om bij de stad een container aan te schaffen voor slechts 5 euro, ophalen van compost… helpen absoluut om de overlast in bepaalde buurten aan te pakken. Daarbij spelen de mensen natuurlijk ook een belangrijke rol: we raden iedereen aan om ervoor te zorgen dat de vogels geen gedekte tafel met allerlei lekkernijen voorgeschoteld krijgen. Wij werken momenteel met de intercommunale IVOO aan een plan om de gescheiden afvalophaling van groente-, fruit- en tuinafval logistiek in goede banen te leiden.”

Frustratie wegnemen

Nathan Noels en Marc Verborgh vormen sinds 2020 samen het meeuwenteam en die zijn dus niet alleen in Oostende actief. Bijna alle kustgemeenten gaan jaarlijks een contract aan met het VOC om het team op hun grondgebied actief te laten zijn. Het team voerde in 2023 1.732 interventies uit, waarvan 949 in Oostende, gevolgd door Knokke-Heist met 274 interventies en net zoveel in Blankenberge. “Onze taak is in de eerste plaats om de bewoners te sensibiliseren en te informeren”, legt Nathan uit. ’” Een goed gesprek neemt al heel wat frustratie weg. Daarnaast gaan we ook waar nodig ter plaatse om de overlast aan te pakken. Het nestmateriaal of de eieren worden dan weggenomen, waardoor de overlast sterk vermindert. En natuurlijk geven we altijd advies over hoe de bewoner in de toekomst een nest kan vermijden.”

Industriële daken

Het mag dan misschien wat vreemd klinken, maar nesten verwijderen blijkt dus niet altijd een goede oplossing te zijn, integendeel. “Het duidelijkste argument daarvoor wordt aangereikt door de vele nesten die zich bevinden op platte, industriële daken in de Oostendse achterhaven,”, geeft Claude Velter mee. “Daar broeden samen zo’n 500 koppels. Als je zou beslissen om die te verjagen, dan gaan de vogels naar alternatieven in de stad zoeken. Daar moet dus geen tekeningetje bij. De vogels zorgen er bovendien niet voor overlast. Geef de bedrijven in kwestie bijvoorbeeld financiële steun om jaarlijks de daken en de zonnepanelen te reinigen en verwijder na 15 september de nestresten. Zo beperk je zeker de overlast waar mensen wonen en leven. Zo zie je dat in het in bepaalde gevallen beter is om de meeuwen gewoon te laten zitten.”

Het broedseizoen komt eraan. Je kan van 15 maart tot 15 augustus een beroep doen op het Meeuwenteam.

Een interventie aanvragen doe je door een formulier in te vullen via de site van de stad www.oostende.be.

The post “Aantal klachten over hinder door meeuwen is dalend” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Nederland is een gaaf land, dat komt uit de grond van mijn hart”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op “meer dan 5.000 dagen” als premier en overliep de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren zoals de toeslagenaffaire en de crash van het vliegtuig MH17.

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak Silvia Claes zo goed als alle contact: voormalige actrice werkt nu in een bibliotheek

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brand in silo met metaalzaagsel in stelplaats MIVB

In de stelplaats Delta van de MIVB, in Oudergem, woedt momenteel een brand in een silo. Dat meldt de Brusselse brandweer. Voorlopig zou er geen sprake zijn van gewonden, maar 250 werknemers van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij werden wel geëvacueerd. De bluswerken zouden nog enige tijd in beslag nemen.

Lees meer »

Robbe en Doñana serveren unieke cocktails en mocktails in pop-up Jacobius: “Willen een hartelijke, warme, huiselijke sfeer bieden”

In Hof de Plezance openen Robbe Dupon en Doñana Vandyck op woensdag 3 juli pop-upcocktailbar Jacobius. Doñana is de gastvrouw, Robbe creëert de unieke cocktails en mocktails. “Maar het is niet de bedoeling dat ik enkel achter de bar te vinden ben”, aldus Robbe, die onlangs uitgeroepen werd tot de beste sherrycocktailbartender ter wereld.
The post Robbe en Doñana

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »