Werkgroep sleutelt aan strategisch commercieel plan voor Dentergem: “We staan open voor ideeën”

De gemeente heeft een werkgroep met lokale ondernemers samengesteld om werk te maken van een strategisch commercieel plan voor Dentergem. Samen werken ze acties uit die het ondernemen en handel voeren in de gemeente naar een beter niveau kan tillen.

De gemeente kreeg voor de opmaak van het plan, dat door bevoegd schepen Gunther Simoens (Eendracht) eerder als een werkdocument wordt omschreven, begeleiding van de detailhandelscoach van KERNpunt. “We zijn twee jaar geleden met de opmaak gestart met het doel om de detailhandel in Dentergem te versterken”, aldus schepen Simoens. “Het document geeft inzicht in de bestaande situatie en evolutie op dat vlak. Daarnaast geeft het een omschrijving van de gewenste situatie en de acties die ondernomen moeten worden om het doel te bereiken. We hebben daarvoor een werkgroep samengesteld met lokale ondernemers en vertegenwoordigers van beide politieke strekkingen. Die kwam tijdens dit traject samen voor analyses. Daarbij kregen we tijdens een brainstormsessie de hulp van nog eens 36 lokale ondernemers. Met deze input werd er verder gewerkt met een interne werkgroep – samengesteld uit een administratief medewerker, een delegatie van het college, een externe adviseur en de detailhandelscoach om zo de visie en het actieplan concreet vorm te geven. De nadruk werd niet enkel geplaatst op detailhandel alleen maar op het zelfstandig ondernemen in brede zin binnen de gemeente.

Krachtlijnen

De gemeente heeft op basis daarvan een reeks krachtlijnen uitgewerkt. “Sommige zaken zijn al gerealiseerd, andere staan op de planning en gaan we gaandeweg afvinken”, weet Gunther Simoens. “Zo willen we zeker werk maken van een betere communicatie met de ondernemers. Proactieve informatiedoorstroming en permanent het commercieel aanbod op de kaart zetten zijn uitdagingen die we willen aanpakken met enkele structurele maatregelen, zoals het digitaliseren van de Dentergembon en een digitale bedrijvengids. We onderzoeken of digitale borden aan de invalswegen een aanvulling zijn op ons communicatietraject en als ondernemersinfo hier gedeeld kan worden. Op vandaag is er in eigen gemeente ook nog geen echte cultuur en structuur om te netwerken. Het is onze ambitie om daar verandering in te brengen. Zo is er een jaarlijks netwerkmoment opgenomen als actiepunt. Daarnaast is de bloesemwandeling een goed voorbeeld van samenwerken, waarbij we de route uitstippelen langs een reeks handelszaken of ondernemers. Ook het uitwerken van bijvoorbeeld een Boerenmarkt kan daartoe bijdragen.”

“We willen ook duidelijker zijn omtrent de uitvoering en termijnen van omgevingsvergunningen. Zo willen we de ondernemers begeleiden met hun aanvraag en ook naar de correctie info, de site zal duidelijk verwijzen naar de wetgeving en het omgevingsloket.” Een ander punt is meer ruimte voor handel creëren. “We staan open voor ideeën van ondernemers en nieuwe vormen van detailhandel zoals geautomatiseerde verkooppunten. Verder moeten we ook de balans tussen parkeren en veiligheid voor fietsers en voetgangers in onze dorpskernen onder de loep nemen. We denken ook aan extra of verbeterde signalisatie en geleiding voor klanten en leveranciers en een gezamenlijke aanduiding van bereikbaarheid tijdens wegwerkzaamheden.”

Ook beleving is in het plan belangrijk. De wekelijkse markt versterken en innovatie mogelijkheden onderzoeken is een ander actiepunt. “Ook via investeringen in aantrekkelijk straatmeubilair, een terrassenbeleid en hoe om te gaan met pop-ups kunnen we nog stappen zetten”, meent Simoens.

Oppositiepartij Focus8720 werkte ook mee aan het plan. “We zijn enthousiast over het initiatief, maar het werkdocument dat op vandaag voorligt toont voorlopig weinig langetermijnvisie”, meent raadslid Aniek Vande Velde. “Er is ook gebrek aan ondersteunend personeel, waardoor de zaken iets langer aanslepen. Ik wil geen afbreuk doen aan het initiatief, maar wil dat de gemeente dit op een correcte manier aan de Dentergemse ondernemer voorschotelt.”

“Het document is een samenraapsel van losse ideeën, waarbij ik toejuich dat minstens dat er al is op vandaag, maar het vraagt nog veel uitdieping. Ik wil héél graag dat de werkgroep succesvol verder gaat en ik hoop dan ook dat de gemeente durft luisteren.”

The post Werkgroep sleutelt aan strategisch commercieel plan voor Dentergem: “We staan open voor ideeën” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »