“We trekken deze keer naar het hoge Noorden”: beste Scandinavische folkbands komen deze zomer naar Festival Dranouter

Ruwe runetekens en bijlen op de affiche van Festival Dranouter 2024: er komt een forse lading onverschrokken, Scandinavische folkbands naar het festival. “Onder de noemer ‘Nordic Focus’ voegen we de beste folkbands uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden toe aan de line-up”, meldt de organisatie. Daarnaast profileert Festival Dranouter, het grootste folkfestival van de Benelux, zich ook dit jaar opnieuw als showcasefestival voor Vlaamse bands in binnen- en buitenland.

In 2022 bracht het festival voor het eerst een spotlight op een regio in de line-up, met het project ‘Focus Schotland’, in 2023 focuste het festival op de UK. “Zo’n specifiek thema helpt om te focussen op de rijkdom van een bepaalde regio én brengt de folktouch van de line-up nadrukkelijk in beeld”, aldus Bavo Vanden Broeck, directeur van Dranoeter vzw. “Dit concept slaat erg aan bij de Festival Dranouter-gangers, dus trekken we voor editie 2024 naar het hoge Noorden.”

“Komende zomer beleven meer dan 50.000 festivalgangers de folkscene en traditionele muziek uit Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden”, vertelt Bavo. “Van Finse voodoo Pekko Käppi & K:H:H:L over ethno-techno van Suistamon Sähkö, tot melancholische saga’s van VIIK of zelfs ‘heavy folk’ van Fränder. Deze ontdekkingen hakken er zeker in als een bijl.”

Showcase

Sinds vorig jaar bundelt de organisatie alle troeven van z’n festival. Tijdens het festivalweekend zet de organisatie een showcasefestival op poten voor programmatoren uit binnen- en buitenland, om een selectie Vlaamse roots en nieuw talent te ontdekken. Om een internationaal luik te bouwen aan dit showcase festival, gaat Festival Dranouter nu de samenwerking aan met VI.BE.

Stel je kandidaat

Naast een selectie bands die optreedt binnen de Festival Dranouter-programmatie, krijgen alle professionals op zaterdag en zondag bovendien een private showcase-moment aangeboden, waar meerdere bands zich muzikaal kunnen voorstellen. Ben je een muzikant in Vlaanderen en voel je je verwant met de folk en trad scene, dan kan je je voor eind maart kandidaat stellen via de open call.

Foto-expo Dranouter

Speciaal voor dit gouden jubileumfeestje laat Festival Dranouter trouwens deze zomer haar fotoarchief op je los, in een originele tentoonstelling doorheen het muzikaalste dorp van Vlaanderen. Om dit showcase festival te realiseren krijgt Dranoeter vzw steun van de Vlaamse Overheid, is er een zeer fijne samenwerking met VI.BE en uitwisseling met de muziekexportorganisaties van Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden.

The post “We trekken deze keer naar het hoge Noorden”: beste Scandinavische folkbands komen deze zomer naar Festival Dranouter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »

Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker

De Landbouwraad van Langemark-Poelkapelle reikte de eerste Landbouwprijs uit aan Johan Vanysacker. De Bikschotenaar kreeg de prijs omdat hij als CD&V-schepen twintig jaar lang de belangen van de landbouw in de gemeente verdedigde.
The post Allereerste Landbouwprijs voor oud-schepen Johan Vanysacker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Uniek familieportret: Jean-Marie en Carmen Pfaff vieren 50 jaar huwelijk in kasteel

Exact vijftig jaar nadat ze in Beveren in het huwelijksbootje stapten, vieren Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) vandaag hun gouden bruiloft. Dochters Lyndsey (45), Kelly (46) en Debby (49) verrasten hen met een feestelijke lunch in het kasteel van Brasschaat. Onze fotograaf was erbij voor een exclusief familieportret. Dat Jean-Marie en Carmen een grote rol spelen in de

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

“Dief propte sigarenkistjes in zijn onderbroek”: Alain (57) waarschuwt collega’s nadat bende voor 6.600 euro buit maakt in zijn speciaalzaak

Een gewiekste dief heeft zopas een grote slag geslagen bij Alain Plouvier (57). De dief ging aan de haal met een fles dure cognac en sigaren ter waarde van liefst 6.600 euro. Het blijkt te gaan om een lid van een gespecialiseerde bende die ook al elders in het land en in Nederland heeft toegeslagen. Plouvier wil zijn collega’s waarschuwen.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »