Uitbreiding ambachtelijke zone in Ter Eike roept veel vragen op: “Onteigenen is laatste optie”

Op sociale media is de laatste weken heel wat commotie rond de uitbreiding van bedrijventerrein Ter Eike. Ook de uitbreiding van het Roeselaarse bedrijf Barias richting Wittouckstraat in Oostnieuwkerke zorgt voor bezorgdheid bij buurtbewoners. Wat Ter Eike betreft is er zelfs sprake van onteigeningen. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd is dat de allerlaatste optie.

“In het begin van de legislatuur is de provincie bij ons langsgekomen met de vraag welke locaties in aanmerking komen voor eventuele ambachtelijke zones”, legt burgemeester Vanderjeugd (Open VLD) uit. “We hebben een aantal zones opgegeven, zoals de zone aan Ter Eike en de zone tussen Barias en de Wittouckstraat. Alleen die twee zones werden door de provincie weerhouden. De zoekzone tussen Barias en de Wittouckstraat is ondertussen als uitbreiding voor ambachtelijke zone geschrapt, maar de minister heeft wel een planinitiatief genomen en er is een planologisch attest afgeleverd om daar een uitbreiding te doen ten gunste van het project van Barias. Er is daar dus jammer genoeg geen uitbreiding meer voor ambachtelijke zone. Dat vervalt sowieso.”

Uitstel

“Wat Ter Eike betreft, gaat het om een niet zo groot stuk. Het openbaar onderzoek rond Ter Eike is lopende en zit in een finale fase, maar blijft aanslepen. De provincie had ons beloofd in het voorjaar terug te koppelen rond de beslissing tot uitbreiding, maar ondertussen horen we dat dit verschoven is naar de zomer en mogelijk zelfs tot na de zomer. Een aantal bewoners uit de onmiddellijke nabijheid van Ter Eike hebben hun bezorgdheid geuit. Ik snap dat, want nu is er onzekerheid en weten ze niet waar ze aan toe zijn. Sommige bewoners zijn op sociale media misschien wat te voortvarend geweest door het over onteigeningen te hebben. Er was sprake van zes woningen die onteigend zou worden, maar dat is momenteel niet aan de orde. Onteigenen is één van de laatste opties. Er zijn namelijk eerst minnelijke procedures om tot een overeenkomst te komen.”

Provincie

“Eerst en vooral moeten we nu van de provincie weten of er überhaupt een uitbreiding komt. We moeten eerst afwachten wat de provincie beslist : uitbreiden of niet. De vraag is ook hoe groot de uitbreiding zal zijn, want het staat ook niet vast of er een maximale uitbreiding komt of dat het om een beperkter deel van de zone zal gaan. Op een vergadering met de provincie en met het bevoegde Vlaamse departement hebben we overigens iets bizars meegemaakt. Het departement stelde toen dat de provincie overal aan het kijken is om subregionale bedrijventerreinen uit te breiden, maar vanuit Vlaanderen is aangegeven dat uitbreiding er binnen een regionale bedrijvencontext zou moeten komen. Het departement zat daar dus op een heel andere lijn dan de provincie. Het is dan ook de vraag of Vlaanderen met het verhaal van de provincie zal meegaan eens de provincie zijn huiswerk af heeft en dat omdat Vlaanderen uitbreiding meer in de regionale bedrijventerreinen ziet”.

Oppositie

Wouter Van Vooren, die hoogstwaarschijnlijk lijsttrekker wordt van oppositielijst WESTAON bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, uitte kritiek op sociale media over de mogelijke uitbreiding van Ter Eike. “Het is onbegrijpelijk dat men iets aan het zwaar verkeer in het centrum wil doen, en vervolgens overweegt om tussen de dorpskernen van Staden en Zarren een bedrijvenzone verder te ontwikkelen”, aldus Wouter Van Vooren. “Als Wouter betere locaties kent om ambachtelijke zones te realiseren, dan mag hij me dat altijd laten weten”, reageert de burgemeester.

“De provincie moet uitsluitsel geven: uitbreiden of niet” – burgemeester Vanderjeugd

“Er is in de gemeente enorm veel vraag naar ambachtelijke zones voor kleinere bedrijven. Veel van die Stadense bedrijven moeten door het gebrek aan extra ambachtelijke zone uitwijken. Dat is ook voor mijn schoonbroer, die een schrijnwerkerij heeft, het geval. Hij moest als Stadenaar met zijn bedrijf uitwijken naar Houthulst en dat is jammer. Overigens komt het zwaar verkeer niet van de ambachtelijke zones, want die bedrijven rijden met camionettes. Het zwaar verkeer in het centrum is vooral doorgaand verkeer.”

The post Uitbreiding ambachtelijke zone in Ter Eike roept veel vragen op: “Onteigenen is laatste optie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle

Sinds corona is het bevrijdingsfeest in Schuiferskapelle een fijne traditie geworden. De vierde editie staat gepland op zaterdag 29 juni. Net als vorig jaar wordt onder de noemer Kapelle in ‘t Park verzameld achter de kerk van Schuiferskapelle.
The post Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »