Tentoonstelling van overleden David Huys in LDC De Ploeg: “Overlijden wordt draagbaarder”

In het dienstencentrum De Ploeg hangen de werken van David Huys, een digital artist die in juli vorig jaar overleed. De tentoonstelling is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van de cafetaria. Het is voor de moeder van David een mooi eerbetoon.

David Huys was 46 jaar. Op Lichtervelde Schouwt stonden zijn werken tentoon. “David wou sowieso meedoen aan Lichtervelde Schouwt. Ik heb zijn werken tentoongesteld, en er een actie aan verbonden voor Kom op tegen kanker. Vier werken werden uitgedeeld. De actie bracht 937 euro op”, vertelt Lena D’Heedene, de moeder van David. “Hij heeft mij altijd veel betrokken bij zijn werken. Hij stuurde ze naar mij door en vroeg dan mijn mening. In het begin was ik niet echt overtuigd, maar ik heb zijn kunst leren appreciëren. Ik zie ook een duidelijke groei in zijn werken doorheen de jaren.”

Goede kunst

De vraag om de werken van David op te hangen kwam van Ann-Sofie Bertrem, medewerkster in LDC De Ploeg en dementievriendelijk Lichtervelde. “Er is een tentoonstelling geweest van de foto’s van Lidiac. Nadat de foto’s weg waren, zagen we alleen weer kale muren. Dus leek het ons wel leuk om iets nieuws te hangen. Mijn man Lucas Delaere kent de werken van David en zo zijn we bij hem gekomen. De reacties op de tentoonstelling zijn heel positief. Zo zie je dat mensen het werk van David willen zien. Het is duidelijk dat hij talent heeft, talent kan je niet aanleren, dat heb je of dat heb je niet. De meningen van de bezoekers zijn duidelijk verdeeld, en dan weet je dat het goede kunst is.”

“Door het ziekteproces van David heb ik niet echt de kans gehad om te rouwen” – Lena D’Heedene, moeder van David

In de toekomst willen ze in LDC De Ploeg meer lokale kunstenaars de kans geven hun werken uit te hangen. “Het is een wisselwerking tussen beide partijen”, zegt Els Denolf, centrumleidster van LDC De Ploeg. “Het is niet altijd makkelijk voor een kunstenaar om naambekendheid te creëren. Voor ons dienstencentrum is het een manier om andere mensen aan te zetten om langs te komen, en onze werking te leren kennen. De Ploeg is een plaats die voor iedereen toegankelijk is. Iedereen heeft wel een talent, en dat komt naar boven bij onze vrijwilligers. De één is handig, de ander creatief. De drempel om langs te komen, wordt lager door activiteiten te organiseren die uiteenlopend zijn.”

Aanwezig in zijn werken

“Ik ben ervan overtuigd dat David hier aanwezig is”, zegt Lena. “Ik twijfelde eerst of het niveau wel goed was, maar Lucas heeft mij ervan overtuigd. Hij heeft ook helpen zoeken welke werken we hier zouden hangen. Ik ben blij dat LDC De Ploeg het initiatief neemt om dit te realiseren. Hierdoor wordt het overlijden iets draagbaarder. Mijn man is ook gestorven, maar door het ziekteproces van David heb ik niet echt de kans gehad om te rouwen. Nu kan ik dat wel. Het bewijst hoe mooi het leven kan zijn, ondanks het verdriet, als je mensen rondom je hebt die je steunen. Sinds kort ben ik opnieuw gestart als vrijwilliger in het woonzorgcentrum en bij Tordale.”

Digitale kunst

“David zei altijd hoe jammer hij het vond dat deze kunst niet in school werd onderwezen”, zegt Lena. “Hij heeft alles zelf uitgezocht, met vallen en opstaan. Nu is er wel een opleiding hiervoor, die nog maar sinds kort bestaat. Er zijn veel gegadigden, maar er is een strenge procedure om ermee te kunnen starten. Er is ook creativiteit nodig. De techniek kan je aanleren, maar hoe je er zelf creatief mee omgaat, dat is een talent.”

Jaar van eerste keren

David is gestorven in juli 2023. “Het is een jaar van eerste keren”, vertelt Lena. “Op 7 maart was het zijn verjaardag, de eerste sinds hij gestorven is. We hebben wat bloemen neergelegd om Davids verjaardag te vieren. Het is heel bijzonder dat hij in zijn werken blijft leven, en dat zijn naam genoemd blijft worden.” (JW)

De tentoonstelling kan bezichtigd worden tijdens de openingsuren van de cafetaria bij LDC De Ploeg, elke dag van 10 tot 17 uur. Voorlopig is er geen einddatum bekend.

The post Tentoonstelling van overleden David Huys in LDC De Ploeg: “Overlijden wordt draagbaarder” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drukbezette Lynn Van Den Broeck (31) zal lief Mathias Vergels niet vaak zien: “Nog geen trouwdatum, wel schattige gezinsuitbreiding”

Het leven was nooit drukker voor Lynn Van den Broeck (31). Acteren, koken en survivalen deed ze dit jaar al voor de camera’s, en daar is nu ook een plekje achter de radiomicrofoon bij. De actrice is overal. “Maar voor een bepaald soort programma’s pas ik bijna altijd”, aldus de vrolijke brunette, die ook een jaar na haar verloving met

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »